ACSI FreeLife

Menu

Zo ben je bewapend tegen brand in je camper

Bij brand in je camper of caravan telt iedere seconde. Maar je kunt niet iedere brandblusser zonder nadenken gebruiken. ACSI FreeLife zet op een rij welke voorzorgsmaatregelen je in acht moet nemen.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
vuur brand caravan camper

Zonder eigen rampenplan verlies je in geval van een brand al gauw kostbare tijd. Helemaal bovenaan van deze checklist moet komen te staan: blijf rustig en haal alle inzittenden er zo snel mogelijk uit. Pas daarna is het tijd voor stap 2, de brandbestrijding.

Voorzorgsmaatregelen tegen brand in je kampeermiddel

Als je het brandscenario vooraf niet in je hoofd hebt afgespeeld, verspil je kostbare tijd als de nood aan de man is. Experts schatten de tijd die je hebt in het geval van brand in als heel kort, in het beste geval slechts een paar minuten vanaf het ontstaan van de brand. Daarna is het vuur zo opgelaaid dat je met een normale brandblusser niet veel meer kunt uitrichten. Daarom moet je beginnen met een aantal voorzorgsmaatregelen:

1. Goedgekeurde rookmelder

Zo loont het om een goede rookmelder in je camper of caravan te hebben. Deze waarschuwt voor giftige rook in je verblijf. Slapende mensen nemen rook zelden waar, het luide alarmsignaal wel. Let bij aanschaf op de kwaliteit – de rookmelder moet in ieder geval het vereiste CE-label hebben en voorzien zijn van het EN14604-certificaat, een Europese norm.

2. Rookmelder en koken

Als het zomers erg warm is – vooral onder het plafond waar een rookmelder nu eenmaal moet hangen – of in geval van kookdampen of warmwatergebruik willen rookmelders nog wel eens een vals alarm afgeven. Daarom is het goed de rookmelder zo’n twintig centimeter onder het plafond aan de wand vast te schroeven.

Sommige rookmelders kun je via een schakelaar voor een minuut of tien deactiveren. Als je lang aan het koken bent, moet je dan dus wel twee of drie keer op het betreffende knopje drukken. Wie dit allemaal te veel gedoe vindt, kan de rookmelder alleen ’s nachts activeren.

3. Brandblussers en sprays

Een derde tip voor een noodsituatie: zorg voor twee brandblussers aan boord. Wat voor sommige kampeerders misschien een volslagen overbodige voorzorgsmaatregel lijkt, is alles behalve een overbodige luxe. Want niet elk blusmiddel is geschikt voor de bestrijding van elke brand. Voor een beginnend brandje of een brandende pan met vet zijn brandblussprays of spuitbussen geschikt waarover je op de pagina hiernaast meer leest.

De brandweer adviseert om brandblussprays te gebruiken voor het blussen van binnenbrandjes. Sprays kunnen snel bij de hand zijn en zijn eenvoudig en intuïtief te gebruiken. Let er bij de aanschaf op of je ze al dan niet bij een temperatuur onder het vriespunt kunt gebruiken. Sommige brandblussers werken alleen bij een temperatuur boven het vriespunt. In principe moet je ofwel twee blussers aan boord hebben of een grote, wat ons bij het volgende advies brengt.

Zo blus je efficiënt en veilig een brand in je caravan of camper

Vraag jij je af welke twee voorzorgsmaatregelen je nog meer in acht moet nemen? In ACSI FreeLife 4-2020 lees je het hele verhaal én kom je er achter hoe je efficiënt en veilig een brand moet blussen in je kampeermiddel. Bovendien vertellen we je wat de belangrijkste voor- en nadelen zijn van de vier verschillende types brandblussers.

Bestel ACSI FreeLife 4-2020

Praat mee

Praat mee: Zo ben je bewapend tegen brand in je camper

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht