ACSI FreeLife

Menu

Zo hou je je schoonwatertank schoon

Schoon water zonder bacteriën is niet altijd zo vanzelfsprekend. Wij laten zien wat je moet doen om in je kampeermiddel zorgeloos water uit de kraan te tappen.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Schoonwatertank

Gerommel in je buik kan een voorbode van iets ergers zijn: je maag en darmen raken van streek. Vooral op vakantie is dat wel het laatste wat je wilt. De meeste mensen geven in zo’n geval het visje van de avond ervoor of de ‘verse’ groente van de markt de schuld. Maar weinig kampeerders denken aan een probleem in hun eigen caravan of camper. Om preciezer te zijn: de waterinstallatie.

De ideale temperatuur voor bacteriën

Want de verwekkers van allerhande maag-/darmklachten gedijen uitstekend in het altijd vochtige systeem van tank, leidingen en kranen. Virussen, bacteriën en parasieten kunnen zich razendsnel vermenigvuldigen, vooral ’s zomers bij watertemperaturen tussen de 20 en 45 graden. Een glibberige, slijmerige biofilm is het gevolg. Om je een idee te geven hoe die er uitziet: kijk na een dag eens op de bodem van een vaas bloemen.

Sommige bacteriën delen zich onder bepaalde omstandigheden binnen 30 minuten. Na 8,5 uur heeft die ene bacterie zich vermenigvuldigd tot meer dan 100.000 exemplaren – dat is zelfs voor een kerngezond immuunsysteem te veel. Het is dus belangrijk om deze vermenigvuldigingsdrift tegen te gaan. Op de volgende pagina’s laten we zien hoe je dat kunt doen.

Desinfecteren

Een goede waterhygiëne omvat hoe dan ook meerdere actiepunten en begint nu direct, nog voor de eerste grote trip. Voor het drinkwatersysteem weer in gebruik wordt genomen, dient de hele installatie grondig te worden gedesinfecteerd. Uiteraard moet ook de biofilm worden verwijderd. Dat is weliswaar omslachtig en kost geld, maar je ontkomt er niet aan. Want alleen een schoon en liefst bacterievrij systeem kan worden behandeld om verdere besmetting te voorkomen.

Schoonwatertank

Wil jij je watersysteem eens goed onder handen nemen? In FreeLife 4-2018 lees je alles over het desinfecteren van je schoonwatertank en vind je elf tips om zo hygiënisch mogelijk om te gaan met drinkwater.

bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Zo hou je je schoonwatertank schoon

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht