ACSI FreeLife

Menu

Zo bespaar je op tol

Heb jij geen zin om honderden euro’s lichter op je kampeerbestemming aan te komen? ACSI FreeLife geeft tips hoe je tol vermijdt.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
ReactiesReageer
155626799 shutterstock

De meeste Europese landen hebben een tolsysteem. Meestal geldt de tolheffing voor autowegen en snelwegen. Gister publiceerden we al een bericht over wat je in welk land kunt verwachten. Wil je meer weten over tolheffing in Europa? Lees ons dossier over dit onderwerp.

Pertinent niet betalen

Maar ook als je pertinent geen tol wil betalen, kun je perfect door Europa reizen – je moet alleen geen haast hebben. Een goede voorbereiding is een must voor een tolvrije vakantie. Op internet kun je van elke bestemming lezen welke voorwaarden er gelden (zie onderaan dit bericht welke links je nodig hebt per land). Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Als je met een caravan door Zwitserland trekt, hebben zowel de auto als de caravan een geldig vignet nodig. De trekauto mag bovendien niet meer dan 3,5 ton wegen. Voor zwaardere wagens geldt een extra heffing, op alle Zwitserse wegen. Let op: ondanks die extra heffing heeft de caravan ook nog gewoon een vignet nodig.

Eigenaardig Portugees systeem

In Spanje zijn de rijkssnelwegen (autovias) over het algemeen gratis. Op de privaat beheerde autopistas betaal je op veel trajecten wel tol. Hoeveel je moet betalen verschilt niet alleen per traject, maar ook per seizoen.

Het Portugese tolsysteem heeft iets eigenaardigs: je mag maximaal twaalf uur tussen twee tolstations verblijven. Blijf je langer, dan betaal je de dubbele prijs voor het langst mogelijke traject tot het volgende tolstation of de volgende afrit.

Absurd hoge boetes

Ook in Slovenië is voorzichtigheid geboden. Als je bij controle geen geldig vignet kunt overleggen, gelden absurd hoge boetes tot wel € 800. Tip: schaf het vignet al van tevoren aan.

Als je er weinig voor voelt om steeds weer aan te moeten schuiven bij tolpoorten, kun je in sommige landen gebruikmaken van een elektronische tolbox. Daar komt er geen cashgeld meer bij aan te pas. Zo’n tolbox is te bestellen op Tolltickets.com. Te gebruiken in Italië (Telepass), Frankrijk (Liber-t), Spanje (VIA-T), Portugal (ViaVerde), Noorwegen, Zweden en Denemarken (alle drie AutoPass).

Tolinformatie

Denemarken/Zweden 

Groot-Brittannië

Frankrijk

Italië

Kroatië

Noorwegen

Oostenrijk

Polen

Portugal

Slovenië

Spanje

Tsjechië

Zwitserland

Tekst: MPS, foto: shutterstock

Praat mee

Praat mee: Zo bespaar je op tol

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht