ACSI FreeLife

Menu

Welke vogel zit er voor jouw tent?

ACSI & natuurVogels hoor je in je achtertuin, buiten in het park maar misschien nog wel het allermeest rondom je kampeerplek. En zeg nou zelf, wat is er leuker dan het vrolijke gekwetter horen van vogeltjes als je ’s ochtends uit je tent stapt? Maar, onderscheid je dan de spreeuw van de merel? En hoe zorg je ervoor dat dat gevleugelde beestje niet opvliegt als je te dichtbij komt? Een opfriscursus in vogelvlucht.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
ReactiesReageer
Vogelspotten voor de tent.

In 6 stappen een vogelaar:

1. Bereid je voor

Het is handig om van tevoren je goed te verdiepen in de vogelsoorten die je op je vakantiebestemming kunt tegenkomen. Dan kun je de vogels die je tegenkomt sneller herkennen. En als je gaat kamperen en vogels gaat spotten in Nederland, dan is deze gratis cursus misschien wel iets voor jou!

2. Vroege vogels vangen de dikste wormen

Ga vroeg uit de veren! Vooral zangvogels zal je het snelst in de ochtend treffen. En ook roofvogels zijn vaker te zien net na zonsopgang. Zo vergroot je de kansen op het spotten van bijzondere vogelsoorten.

3. Wees zachtjes

Blijf stil, zodat vogels niet van je opschrikken als je plotseling geluid maakt en zet je telefoon van tevoren op stil. Waarschijnlijk kun je zo nog aardig dichtbij komen.

4. Kijk en luister

Grote kans dat de vogels zich niet op een presenteerblaadje aanbieden, maar zich verschuilen in het struikgewas of in een boom. Let dan vooral op bijzondere kleuren, silhouetten en vreemde snavels. En misschien kun je zelfs aan de hand van het gekwetter wel afleiden welke vogel er in de buurt zit.

5. Wat is dat in de verte?

Je hebt natuurlijk eigenlijk alleen ogen en vogels nodig, maar een verrekijker is ook erg handig. Zo kun je beter details zien van veraf en eerder ontdekken naar welke vogel je zit te turen. Ga je vaker op pad, dan kan het leuk zijn om ook een vogelboekje voor je notities en een vogelgids aan te schaffen.

6. Leer meer

Een vogelexcursie op vakantie is leuk, leerzaam en tegelijkertijd een mooi moment om de natuurlijke schoonheid in de buurt van je kampeerplek te ontdekken. Ook thuis kun je op zoek naar meer verdieping. Geef je bijvoorbeeld op voor een vogelwerkgroep. Door middel van vogeltellingen en de kennis en tips van anderen wordt je al snel een ervaren vogelaar!

Tip: Zit je verscholen in je tent of in de bosjes en spot je een voor jou onbekend exemplaar? Met de Vogels van Europa-app voor iOS en Android weet je binnen een mum van tijd welke vogel je voor je hebt.

Vogelcadeau

Bij aankoop van een ACSI Klein & Fijn Kamperen-gids ontvang je een gratis actielidmaatschap van Vogelbescherming Nederland. Je krijgt 10% korting in de webshop van Vogelbescherming Nederland (hallo nieuwe verrekijker!) en je ontvangt twee keer het magazine ‘Vogels’, boordevol inspiratie en nuttige tips.

Inspiratie nodig?

Er zijn enkele vogels die je kriskras door Europa tegenkomt, zoals de ekster, kraai, boomklever en spreeuw. Maar er zijn natuurlijk veel meer soorten te ontdekken. We hebben vier topspots in Europa voor je uitgezocht waar je prachtige vogels kunt vinden.