ACSI FreeLife

Menu

Weinig emancipatie onder camper- en caravanbezitters

Bij camper- en caravanbezitters heerst nog altijd een zeer traditionele taakverdeling tussen man en vrouw. Van emancipatie is nauwelijks sprake.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
25
25
ReactiesPraat mee

Dat is het opmerkelijke resultaat uit onderzoek van schadehersteller Allround Automotive Solutions (A.A.S.) onder Nederlandse kampeerders.

Traditionele taakverdeling

Uit het Grote Camper en caravanonderzoek komt naar voren dat de taakverdeling onder camper- en caravanbezitters erg traditioneel is. De man is degene die het vaakst achter het stuur van het kampeervoertuig zit en de vrouw zorgt ervoor dat de koffer goed gepakt mee op vakantie gaat. Een derde van de vrouwen neemt het in- en uitpakken voor haar rekening.

Slechts in 1% van de gevallen is het voornamelijk de vrouw die in de camper of caravan rijdt. Opmerkelijk is dat het rijden in een camper de vrouw beter af lijkt te gaan. Een camper wordt vaker bestuurd door beide eigenaren dan in het geval van een auto met caravan erachter.

Keuze kampeermiddel erfelijk

De keuze voor een kampeermiddel blijkt in sommige gevallen een traditionele keuze. Van de ondervraagde vouwwagenbezitters geeft een ruime meerderheid (70%) aan dat hun ouders ook een soortgelijk kampeervoertuig hebben of hadden. De keuze voor een camper of caravan blijkt minder traditioneel; in meer dan de helft van de gevallen komt het niet voort uit een familietraditie.

Man rijdt meer schade

Een kwart van de ondervraagde camper- en caravanbezitters heeft wel eens schadegeval gehad en was daar in meer dan de helft van de gevallen ook zelf schuldig aan. Maar dat de man meer brokken maakt is natuurlijk ook wel logisch; twee op de drie keer zit hij achter het stuur. In nog geen tien procent van de schadegevallen bestuurde de vrouw het kampeervoertuig. De overige schades werden veroorzaakt buiten de schuld van de bestuurder om.

Favoriete bestemming

Nederland is de meest favoriete bestemming van camper- en caravanbezitters, zo blijkt uit het onderzoek. Maar liefst 83% procent van de ondervraagde personen gaat wel eens in eigen land op vakantie. Ook de vakantielanden Duitsland (46 procent) en Frankrijk (45 procent)  zijn favoriet en worden vaak bezocht.

Voor het Grote camper- en caravanonderzoek enquêteerde A.A.S. 250 Nederlandse kampeerders.

Herken je jezelf in bovenstaande onderzoeksresultaten? Hoe is de taakverdeling tussen jou en jouw partner wanneer je op vakantie gaat? Laat hier onder je reactie achter!

Praat mee

 1. EK
  Enny Kleij

  Dit gaat bij ons HEEL anders. Ik ben een vrouw en ik rij al meer dan 25 jaar onze caravan door heel Europa inclusief Groot Brittannië en Ierland. Als we opbreken heeft ieder wel zijn/haar eigen taak zodat alles snel gebeurd is en we verder kunnen. Afwassen doen we meestal samen en mijn man zorgt voor de aan en afvoer van water.
  Met vriendelijke groet
  Enny kleij

  Reageer
  0
  0
 2. GW
  Gerard Willemse

  Onze verdeling is redelijk klassiek: Het rijden van de secondaire wegen doe ik en mijn vrouw rijdt ook grote stukken op de snelwegen. Caravan op zijn plaats zetten doen we beiden evenals de tent opzetten. Als er boodschappen gedaan moeten worden, doet mijn vrouw dat en in die tijd zorg ik dan voor de afwerking: alle haringen de grond in en de extra stokken in de tent.

  Meet vriendelijke groeten, Gerard Willemse.

  Reageer
  0
  0
 3. LH
  Lien Heijman

  Mijn man en ik zijn zeker niet zo “ouderwets” als in jullie rapportage wordt geschetst.
  Wij doen nagenoeg alles samen voor de vakantie.Het inkopen van de boodschappen tot het laden en rijden met de caravan, de voortent opzetten etc. en hierna lekker samen ontspannen Het rijden met de caravan is voor mij (Lien) de ontspanning. Ik vind ook dat vrouwen met de caravan moeten kunnen rijden??!! Want dat is vaak het probleem . Dus vrouwen neem een paar rijlessen en nodig je man uit om eens met je mee te rijden. Het kan altijd van pas komen op een vakantie.
  En zo komt de man ook wat relaxter op de vakantie bestemming.
  Wij genieten hier samen van.

  Reageer
  0
  0
 4. JO
  J.W. Overeem

  Is traditioneel verkeerd? Als wij, mijn vrouw en ik, ergens voor kiezen, is dat toch onze keuze vrijheid. Waarom gaat ook ACSI hier nu zich mee bemoeien. Doe wat uw kerntaak is: mij als kampeerder voorzien van info t.b.v. van het kamperen. Dat doet u goed, ga nu niet met allerlei modieuze activiteiten meedoen. Schoenmaker, hou je bij je leest.

  Reageer
  0
  1
 5. GK
  G Karsten

  De taakverdeling tussen mij en mijn partner is dat we bijna alles samen doen de buiten kant van de caravan doet mijn man meestal de binnen kant doe ik meestal Boodschappen en eten koken doe we gezamenlijk, maar we rijden altijd om de beurt ook naar het buiten land ook berg op wie zijn beurt het is die rijd .

  Reageer
  0
  0
 6. w
  w.dijjkstra

  mijn vrouw durft niet met de caravan te rijden, ik heb er geen moeite mee.
  zij kookt in de caravan en ik doe altijd de afwas.., maar thuis kom ik niet aan de wasmachine…. waar is het probleem? Wij zijn zeer geemancipeerd want wij verdelen de rollen naar behoefte. en daar hebben wij beide geen moeite mee. Wijnand Dijkstra

  Reageer
  0
  0
 7. JK
  J. Kleefman

  Bij ons gelden de volgende afspraken:
  1. Wij pakken samen de caravan in: het eten en drinken, de fietsen.
  2 .Bij het aanhaken van de caravan let mijn vrouw erop of dat goed gaat.
  3. Zij controleert altijd altijd de lichten.
  4. Zij let extra goed op, dat we de juiste afslag nemen.
  5. De caravan zetten we samen op een goede plek.
  6. De voortent zetten we samen op.
  7. De financiën beheren we samen.
  8 Gedurende vakantie koken we om de beurt.

  Reageer
  0
  0
 8. h
  h.buitelaar

  Wij doen ,camperen al meer dan 50 jaar, alles gezamenlijk. Wel is het zo dat ik man de meeste tijd de combinatie bestuurd. Mijn vrouw rijd liever niet maar kan het wel. Het plaatsen van de caravan en plekje zoeken doen wij samen. Zo ook de overige zaken , behoudens water halen en zware spullen sjouwen, mannen werk. Dus kan mij niet vinden in dit voor de vrouw en bar voor de man.

  Reageer
  0
  0
 9. h

  Bij ons is de taakverdelingcal jaren hetzelfde. Mijn echtgenote wil onder geen enkele voorwaarde met caravan rijden. Ook rijdt zij niet in het buitenland. Dat is dus mijn taak. Verder doen we het inpakken van de caravan samen. Zij alles binnen en ik alles wat technisch gedaan moet worden, zoals gas water toilet disselbak voortent enz. Op de camping doe ik de afwas en zorg dagelijks voor het ontbijt en bakker. Mijn echtgenote kookt graag en kookt op de camping ook graag. Samen proberen wij op basis van gelijke werkverdeling zoveel mogelijk vakantie te vieren

  Reageer
  0
  0
 10. HW
  Hannie Wardenaar

  Wij, twee vrouwen, kamperen altijd en sinds 1994 met de caravan. Over taakverdeling breken wij ons hoofd niet. Ieder doet waar zij goed in is of op dat moment zin in heeft. het is vakantie…………..!!

  Reageer
  0
  0
 11. PL
  P Lottegier

  Bij ons is het ook tamelijk simpel,mijn vrouw hoeft bijna niks te doen,zij doet reeds het huishouden gans het jaar rond.
  Dus ik rijd met de wagen en caravan,ik kook,doe de afwas,en zorg voor plaatsing en inrichting van onze kampeerplek.
  Boodschappen en uitstappen doen we wel samen.
  Voor mij is dit ook een vorm van genieten,ben géén stilzitter.

  Reageer
  0
  0
 12. CD
  Cees van Doorn

  Dit is een belachelijk onderzoek, waar geen spat van klopt, omdat een steekproef van 250 onder 300000(?) – misschien zelfs meer – caravanners, camperaars en vouwwagenbezitters volstrekt onbetrouwbaar is. En dan de uitkomsten: vrouw die de koffers pakt, om te gillen. Wie van de doelgroep laadt koffers in caravan of camper? Nog een punt: 9 van de 10 vaatwassers op de camping zijn MAN. We zien vaak man en vrouw samen de was doen, we kennen heel wat mannen die koken, samen boodschappen doen is eerder regel dan uitzondering. Dat er meer mannen achter het stuur zitten dan vrouwen dat geloof ik wel. Al vind ik dat jammer. Gelukkig rijdt mijn vrouw minstens zoveel kilometers met de caravan als ik en we leggen zeker 8 tot 10000 km per jaar af.

  Reageer
  0
  0
 13. MP
  Mevrouw WGM Prins

  Wij zijn 2 vrouwen die met de caravan op vakantie gaan. Dus bij ons rijd altijd de vrouw. Brokken hebben wij niet gemaakt. Vanaf 2003 gaan wij op pad, vorig jaar nog Slowakije en Polen. Dus vrouwen neem het stuur in eigen hand.

  Reageer
  0
  0
 14. NV
  Nico Vollebregt

  De taakverdeling tussen mij en mijn partner is simpel. Ik doe alles! Camper besturen door heel Europa, koken, schoonmaken, wassen etc.
  Mijn partner heeft namelijk een vervelende spierziekte ( PLS ) waardoor zij weinig kan. Ik kleed haar aan, doe haar onder de douche etc. Maar dit alles kost niet meer moeite in de camper in vergelijking met thuis in Nederland.
  Daarom, niet muggenziften en doen wat je doen kunt zolang het nog kan.

  Reageer
  0
  0
 15. pz
  peter zwiers

  n wij gaan samen met de caravan op weg rijden doe ik alleen, mijn vrouw rijd liever niet met de caravan, verder doen we alles samen van het opzetten van de voortent tot en met het koken en de afwas, het is toch niet meer dan logisch als je samen wilt genieten van de vakantie

  Reageer
  0
  0
 16. m

  toen wij nog met de kinderen kampeerden hadden wij op de camping 1 motto: wie kookt hoeft niet af te wassen! Nu kook ik meestal en de afwas doen wij samen.
  De reis plannen doen wij samen, maar ik boek de ferrie en de eerste hutten.
  Ik pak de spullen bijeen en mijn man doet alles in de auto. Nu wij met z’n 2en gaan kunnen wij alles in de auto houden. De tent gaat wel mee, maar met slecht weer zittenwij in Noorwegen in een hut. Wel zo geriefelijk.

  Reageer
  0
  0
 17. MK
  Matthy de Koning

  Het klopt wel dat de man meer rijd in de camper. In onze vorige camper een Rapido 963f met een gewicht tot 3.5 ton, reed ik ook wel regelmatig. De huidige camper een Laika 7012 hebben wij op gewardeerd naar 4.25 ton, dus groot rijbewijs. Ik heb de boeken door gekeken wat ik allemaal moet weten om een C1 rijbewijs te halen. De moed zakt je dan in je schoenen om het uberhaupt te gaan proberen, dus daar ben ik vanaf gestapt. Ok, mijn man rijd, ik doe de navigatie en zoek van te voren uit welke steden we gan bezoeken. De reis zelf hebben wij in grote lijnen wel samen beslist. Mijn man heeft het standpunt “als er een bus kan rijden, dan kunnen wij dat ook” waardooor ik vaak de afgrond vlak aan mijn kant zie of uit moet stappen om de spiegels van de geparkeerde auto’s naar binnen te klappen. De bevoorrading is ook mijn taak en inruimen hoort daar natuurlijk ook bij. Wel regelmatig de opmerking “moet dat allemaal mee?”

  Reageer
  0
  0
 18. I

  Ik vind dit een volstrekt zinloze discussie en doe er dus niet aan mee.

  Reageer
  0
  0
 19. MJ
  Mia Domen-Janssen

  hallo allemaal, bij ons is het vinden wij eerlijk verdeeld. ik bedien de Mover, mijn man rijdt de route en samen zetten we de voortent op en richten deze in.
  bij ons is het motto samen evenveel vakantie en evenveel werk tot de afwas toe.

  Reageer
  0
  0
 20. A

  Wij rijden samen met de caravan achter de auto. We zetten samen de boel neer, en dan gaan we zitten voor een drankje.Samen rijden betekend dat je verderweg kan komen, en samen de voortent opzetten is gewoon makkelijker.
  En we kunnen lekker mopperen op elkaar als we bezig zijn…….En verder doet een ieder wat hij/zij graag doet, en dan lekker zitten en een drankje.

  Reageer
  0
  0
 21. tv
  toon vanoutryve

  De voorbereidingen begint al met het gezamenlijk plannen van ” waar naartoe “.
  We pakken elk zelf onze eigen spulletjes in, doen gezamenlijk onze boodschappen.
  Het eten bereiden is voor mijn keukenprinses, de afwas sta ik voor in. Gezien ik de enige chauffeur ben, is het rijden automatisch voor mij. Het uitstippelen van de route is altijd in overleg. Eigenlijk zijn we na al die jaren, zodanig op elkaar ingegroeid dat we er niet bij stil staan.

  Reageer
  0
  0
 22. HS
  Harm Schonewille

  Het voorbereiden van de vakantie doen we samen, dwz bepalen samen waar de reis naar toe gaat. We pakken zelf ons eigen kleding en andere persoonlijke spullen in de caravan. Gaan samen vooraf boodschappen doen en doen dit ook gedurende de vakantie.
  Hoewel ik de enige ben die rijdt met de auto-caravan combinatie is de rest gedurende de vakantie zeker geen sprake van traditionele rollen tussen man en vrouw.
  In onze situatie is het zo dat de man gemiddeld 9 van de 10 keer voor de maaltijd zorgt, van het halen van broodjes en voorbereiden ontbijt en koken van warme maaltijden. Afwassen doen we per definitie samen, is wel zo gezellig.
  Daarnaast is de man in 9 van de 10 keer degeen die schoonmaakt en opruimt. Daarnaast doet de man regelmatig zijn eigen wasjes en die voor gezamenlijk gebruik.

  Kortom, van traditionele rollen is tijdens de vakantie geen sprake.

  Reageer
  0
  0
 23. A

  Bij ons verschilt het per vakantie. Soms rijd ik bijna alles, soms mijn vrouw en soms rijden we allebei. Dat gaat eigenlijk automatisch, zonder dat we het er vooraf over hebben. een van ons gaat achter het stuur zitten en begint te rijden. Zij pakt wel de camper in, maar we verzamelen de meeste dingen die mee moeten samen, waarbij zij ook de dingen van de kinderen uitzoekt. Eten kopen we meestal onderweg. Brokken maken we ook meestal samen 🙁 . Zij plant wel de reis en ik denk het meeste aan de technische zaken (gasflessen vol, toiletvloeistof) en hardware die meegaat. Op een of andere manier lijkt het legen van de cassette en het vullen en legen van water wel een echte mannentaak.

  Reageer
  0
  0
 24. JB
  J.A. Boer

  prachtig Ik rijd (man) alleen al in een panieksituatie met de caravan achteruit rijden is voor de meeste mensen al spannend. Laat staan voor mijn vrouw.
  Overigens heb op campings ook al andere mede caravantrekkers geholpen met achteruitrijden.
  Maar verder doen wij bijna alles samen. Sterker nog de volgorde van bepaalde herhalingen slijten in het geheugen bij een vrouw toch minder dan bij een man. Of is dat ongeinteresseerd zijn?

  Samen uit, samen thuis.

  Reageer
  0
  0
 25. MS
  M. Sopers

  De taakverdeling tussen mij en mijn partner is dat we bijna alles gezamenlijk doen, zoals voor het eten zorgen en klaarmaken, boodschappen, schoonmaken en afwas, ook het plannen van uitjes gaat in gezamenlijk overleg.

  Reageer
  0
  0

Praat mee: Weinig emancipatie onder camper- en caravanbezitters

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation