ACSI FreeLife

Menu

Waterpeil zakt in Europa

Na ruim twee weken hoog water in het midden van Europa is het waterpeil sinds enkele dagen aan het dalen.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
4
4
ReactiesPraat mee

Een aantal gebieden staat nog onder water, maar zeker is dat het einde van de wateroverlast in zicht is. Er zijn gebieden waar al begonnen is met schoonmaken en opruimen. De gevolgen van de overstromingen zullen echter nog lang te zien zijn en een aantal gebieden zal nog slecht toegankelijk zijn.

Hoe is de situatie in Duitsland?

Rond Lauenburg is het water zo gezakt dat inwoners van de plaats weer naar hun huizen terug kunnen. Er zijn nog wel problemen op de midden- en benedenloop van de Elbe. Verder kunnen overal langs de Elbe, maar ook langs andere rivieren zoals de Rijn en de Donau, wegen onbegaanbaar zijn. Oevers langs deze rivieren zijn hard getroffen en sommige dijken zijn doorgebroken. De dijk bij Fischbeck is inmiddels wel gedicht, maar ook het opruimen van dit overstroomde gebied zal nog lang kunnen duren.

De waterstanden in de gebieden Sleeswijk-Holstein, Saksen-Anhalt, Brandenburg en Mecklenburg-Vorpommern zijn inmiddels aan het dalen, maar er zijn nog steeds problemen en het is nog te vroeg om de gebieden geheel vrij te geven. In de Oost-Duitse deelstaat Saksen-Anhalt kunnen inwoners nog niet terug naar hun huizen en in delen van Sleeswijk-Holstein geldt de noodtoestand. In Mecklenburg-Vorpommern komt het dagelijkse leven langzaamaan wel weer op gang en in Thüringen, Saksen en Neder- en Opper- Beieren is het schoonmaken in volle gang.

Op de wegen is de A3 Passau-Neurenberg weer toegankelijk. Ook de aansluiting van de A92 München <> Deggendorf met de A3 is weer mogelijk. Gewaarschuwd wordt er nog wel voor het Nedersaksen district van Lüneburg en Lüchow-Dannenberg. Weggebruikers op de A7 en de B4 met bestemming oostelijk van de Elbe worden geadviseerd ruim om te rijden en Hamburg en Hannover te ontwijken.

Als kampeerder is het verstandig na te gaan welke wegen en gebieden je het best kunt vermijden. Meer informatie over versperde wegen en afgezette gebieden, kan je vinden op: HochWasserZentralen.de.

Wateroverlast in Tsjechië

In Tsjechië is het waterpeil van de Elbe en ook de Moldau gezakt. In Tsjechië kan het per regio verschillen hoe groot de overlast nog is. Zo geeft camping Papillon aan dat de problemen in het Reuzengebergte zijn opgelost en dat hun camping droog is gebleven. Maar veel campings langs de Moldau moesten wel ontruimd worden en het kan nog enige tijd duren voordat kampeerders daar weer ontvangen kunnen worden.

Onderweg dien je ook nog rekening te houden met wegversperringen langs de Elbe en de zijtakken. Vooral in de omgeving van de steden Usti nad Labern en Decin zijn nog problemen. Alle grensovergangen tussen Tsjechië en Duitsland zijn wel weer open en ook Praag wordt niet meer door het water bedreigd.

Informatie over wegen in Tsjechië vind je hier op. Deze site is in het Tsjechisch maar je kunt op de kaart wel zien welke wegen dicht zijn.

Oostenrijk, Hongarije, Polen en Slowakije

In Oostenrijk zijn alle snelwegen begaanbaar. Er is nog wel een aantal Bundesstrassen dicht in Tirol, Steiermark, Salzburg, Boven- en Beneden-Oostenrijk. Voor informatie over wegversperringen in Oostenrijk kijk je op deze website.

Ook in het westen en zuiden van Polen dien je rekening te houden met omleidingen. Buurland Slowakije is ook getroffen en hoopt binnenkort langs de Donau te beginnen met opruimen. Meer naar beneden heeft het zuiden van Hongarije nog problemen. De snelwegen zijn goed begaanbaar, maar lokale wegen kunnen dicht zijn. Dit zijn vooral wegen langs de Donau. De Hongaarse hoofdstad Boedapest in het westen is ongedeerd gebleven.

Campings in Nederland

De waterstanden van de Nederlandse rivieren zijn tot een dusdanig peil gedaald dat campings die getroffen zijn inmiddels de balans kunnen opmaken. Twee getroffen campings aan de Waal laten weten dat het water aan de rivier de Waal dusdanig is gezakt dat ze zijn begonnen met de schoonmaakwerkzaamheden.

Camping De Grote Altena in Oosterhout heeft een week onder water gestaan en zij zijn de afgelopen dagen druk bezig geweest met schoonmaken van de paden. De grasmat zal nog even nodig hebben om te drogen, maar met de verwachte temperaturen in het vooruitzicht zal dit snel gebeuren en kunnen kampeerders weer op elk deel van de camping kunnen staan.

Camping Waalstrand in Gendt geeft aan dat het gehele kampeerterrein weer watervrij is en weer volledig open is voor kampeerders.

Tips

Is de camper of caravan ingepakt voor de kampeervakantie? Check voor vertrek of de actuele stand in het gebied waar je gaat kamperen. Rijd in de getroffen gebieden ook niet op de navigatie maar volg borden waarop omleidingen worden aangegeven. Ook is het verstandig om vooraf bij campings, die gelegen zijn aan een rivier, na te vragen of er nog voldoende plaatsen zijn.

Zelf hinder ondervonden van het wateroverlast? Laat het ons weten. Ook actuele, aanvullende informatie is welkom.

Praat mee

 1. C

  Wat is dit voor flauwe kul. Informatie geven van juni 2013.
  Het is nu juli 2018. HALLO. Waar zijn we mee bezig. West-Europa is op dit moment helemaal aan het opdrogen.

  Reageer
  0
  0
  1. Cor, dit is inderdaad een artikel uit 2013. Het is toen geschreven, niet nu. Net als op andere nieuwswebsites zijn oude artikelen nog gewoon te lezen.

   Reageer
   0
   0
 2. PF
  Peter van Het Hurktoilet, Frankrijkgids

  In de Pyreneeën is Lourdes weer zwaar getroffen, zie http://www.hurktoilet.nl/weblog/wreageer.php?id=7996 . D0e grot is inmiddels weer open, maar vooral de onderste kerk is zwaar beschadigd. Grote delen van het bedevaartsoord gaan deze zomer niet meer open. Ook andere dorpen hebben zwaar geleden onder overstromingen, maar het leed is zeer plaatselijk. Advies: voor je naar deze omgeving gaat even informeren of dat een goed idee is…

  Reageer
  0
  0
 3. MP
  Magiel Polak

  Aangezien ik een reis had gepland naar Tsjechie, waardeer ik het zeer dat ACSI FreeLife mij op de hoogte houdt!

  Reageer
  0
  0

Praat mee: Waterpeil zakt in Europa

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation