De receptioniste zal hoogstwaarschijnlijk geen misbruik maken van je legitimatiebewijs. Toch kan één kopietje voor een hoop narigheid zorgen als deze in handen van de verkeerde personen valt.
Identiteitsfraude: misbruik van jouw gegevens
Met een kopie van jouw persoonlijke gegevens kunnen criminelen hun slag slaan. Ze kunnen op jouw naam een duur abonnement afsluiten, een lening aanvragen of waardevolle spullen aanschaffen. En als jij terugkomt van de camping, ligt er een stapel rekeningen op je te wachten. Bewijs dan maar eens dat jij niet degene bent die al die spullen kocht, of dat peperdure abonnement afsloot. Als je niet betaalt, kan je een bezoekje van de deurwaarder verwachten. Dat is een scenario waar je niet aan moet denken!
Identiteitsfraude is dan ook een steeds groter wordend probleem. Het aantal gevallen van identiteitsfraude is de afgelopen jaren sterk gestegen in Nederland: van 75.000 in 2007 naar 612.000 in 2012. De geschatte schade bereikte het hoogtepunt in 2010: toen werden slachtoffers gezamenlijk voor 735 miljoen euro gedupeerd. Daarnaast is er ook schade voor bedrijven en overheden.
Oplossing tegen identiteitsfraude: ACSI Club ID
Gelukkig heeft ACSI daar voor kampeerders al wat op bedacht: de ACSI Club ID. Dit gepersonaliseerde pasje wordt op ruim 8200 campings in Europa geaccepteerd als vervangend legitimatiebewijs. Met een ACSI Club ID hoef je je paspoort of identiteitskaart dus niet meer af te geven op de camping.
Overige tips tegen identiteitsfraude
Lever je toch een kopie in van je paspoort, dan kun je zelf maatregelen treffen. Maak vooraf kopieën en schrijf er groot op dat het een kopie is, de datum en voor wie de kopie bedoeld is (bijvoorbeeld voor welke camping). Streep uw burgerservicenummer door (in België is dit het Rijksregisternummer). Let op: het burgerservicenummer staat ook in de strook onderaan op uw paspoort. Streep deze dus ook door.
Ben je slachtoffer geworden van identiteitsfraude, doe dan aangifte bij de politie en vul het meldingsformulier in bij het Centraal Meld- en Informatiepunt Identiteitsfraude en -fouten (CMI).
Geef jij je paspoort zomaar af voor een kopie of neem je liever het zekere voor het onzekere? Reageer!