ACSI FreeLife

Menu

Voorkom identiteitsfraude door paspoort niet af te geven

Het is vakantie. Je komt aan op de camping. De receptioniste vraagt of ze een kopie van je paspoort mag maken. Wat doe je dan, geef jij je paspoort af?

Auteur
Loes van den Heuvel
Datum
6
6
ReactiesPraat mee
club id

De receptioniste zal hoogstwaarschijnlijk geen misbruik maken van je legitimatiebewijs. Toch kan één kopietje voor een hoop narigheid zorgen als deze in handen van de verkeerde personen valt.

Identiteitsfraude: misbruik van jouw gegevens

Met een kopie van jouw persoonlijke gegevens kunnen criminelen hun slag slaan. Ze kunnen op jouw naam een duur abonnement afsluiten, een lening aanvragen of waardevolle spullen aanschaffen. En als jij terugkomt van de camping, ligt er een stapel rekeningen op je te wachten. Bewijs dan maar eens dat jij niet degene bent die al die spullen kocht, of dat peperdure abonnement afsloot. Als je niet betaalt, kan je een bezoekje van de deurwaarder verwachten. Dat is een scenario waar je niet aan moet denken!

Identiteitsfraude is dan ook een steeds groter wordend probleem. Het aantal gevallen van identiteitsfraude is de afgelopen jaren sterk gestegen in Nederland: van 75.000 in 2007 naar 612.000 in 2012. De geschatte schade bereikte het hoogtepunt in 2010: toen werden slachtoffers gezamenlijk voor 735 miljoen euro gedupeerd. Daarnaast is er ook schade voor bedrijven en overheden.

Oplossing tegen identiteitsfraude: ACSI Club ID

Gelukkig heeft ACSI daar voor kampeerders al wat op bedacht: de ACSI Club ID. Dit gepersonaliseerde pasje wordt op ruim 8200 campings in Europa geaccepteerd als vervangend legitimatiebewijs. Met een ACSI Club ID hoef je je paspoort of identiteitskaart dus niet meer af te geven op de camping.

Overige tips tegen identiteitsfraude

Lever je toch een kopie in van je paspoort, dan kun je zelf maatregelen treffen. Maak vooraf kopieën en schrijf er groot op dat het een kopie is, de datum en voor wie de kopie bedoeld is (bijvoorbeeld voor welke camping). Streep uw burgerservicenummer door (in België is dit het Rijksregisternummer). Let op: het burgerservicenummer staat ook in de strook onderaan op uw paspoort. Streep deze dus ook door.

Ben je slachtoffer geworden van identiteitsfraude, doe dan aangifte bij de politie en vul het meldingsformulier in bij het Centraal Meld- en Informatiepunt Identiteitsfraude en -fouten (CMI).

Geef jij je paspoort zomaar af voor een kopie of neem je liever het zekere voor het onzekere? Reageer!

Praat mee

 1. T

  anwb hoesje voor paspoort en creditcard gekocht in het hotel en autoverhuur word het er gewoon afgehaald dus dat werkt ook niet ga je niet accoord dan geen kamer of auto ook copieen wordenvaak niet geaccepteert dit moet gewoon europees en liefst wereld wijd juridische geregeld worden

  Reageer
  0
  0
 2. S

  Geef uw paspoort niet af!

  anwb.nl/vakantie/nieuws/2014/juli/paspoort-wel-of-niet-afgeven-op-vakantiebestemmingen

  in de link tref je een brief wat je kunt meenemen naar de accommodatie. In diverse talen beschikbaar

  Reageer
  0
  0
 3. WD
  Wim Denekamp

  Op onze camperreizen naar Marokko staan we veel op campings. Het is daar schering en inslag om paspoorten te copieren. Hetzelfde geldt voor het Oostblok: daar is het helemaal slikken of stikken. Veelal wordt als argument genoemd dat het een eis is van de politie. Pasjes van wie of wat dan ook worden niet geaccepteerd. Zoals wel vaker kunnen wij hier in Nederland wel van alles vinden over wat wel en vooral niet mag, maar als men daar in de wat verdere “buitenlanden” niets van af weet (of van af wil weten) is het zoals eerder opgemerkt slikken of stikken.

  Reageer
  0
  0
 4. H
  H.Soethout

  Mooi verhaal en gelukkig wordt er op campings steeds minder om je paspoort gevraagd ter copiering. Maar ook tijdens onze laatste vakantie in Spanje hebbenh wij dat toch ook weer een keer gehad. Men wilde zelf de copie maken. Als ik dat niety wilde, dan kon ik geen toegang krijgen. Wat doe je dan?

  Reageer
  0
  0
 5. Wij adviseren je om vooraf kopieën van je paspoort te maken. Schrijf daar groot op dat het een kopie is en zet de datum erbij. Probeer er ook op te zetten waarvoor de kopie bedoeld is (bijvoorbeeld voor een bepaalde camping). Streep je burgerservicenummer door. Voorbeelden hiervan vind je hier: https://www.overheid.nl/identiteitsfraude
  Deze kopieën kun je dan aan de reisleider geven.

  Reageer
  0
  0
 6. RW
  Rob Wijting

  Ik heb een vraag, hoe ik moet handelen, als er op een acsi reis door de reisleider van deze reis naar een fotoscopy van mijn paspoort wordt gevraagd. In Italië willen ze overal een copy van je paspoort. Er zijn vele voorbeelden.

  Reageer
  0
  0

Praat mee: Voorkom identiteitsfraude door paspoort niet af te geven

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht