ACSI FreeLife

Menu

Verklein de kans op pech onderweg

De kilometers richting de camping tikken langzaam weg en je vakantiebestemming komt steeds meer in zicht. Alles lijkt vlekkeloos te gaan, maar plots slaat de gemoedstoestand om. Er knippert een rood lampje op het dashboard en er komt rook onder de motorkap vandaan. Autopech! Had je dit kunnen voorkomen? Niet altijd natuurlijk, maar met deze tips wordt de kans op pech onderweg wel een stuk kleiner.

Auteur
Bram Kuhnen
Datum
6
6
ReactiesPraat mee
Verklein de kans op pech onderweg!

1. Bereid je voor

Autorijden blijft mensenwerk en gaat nu eenmaal beter als degene die de auto moet besturen zich kan concentreren op de weg. En zich dus niet druk hoeft te maken over de route of over de geldende verkeersregels. Bereid je dus goed voor en bekijk de regels van de landen waar je doorheen rijdt.

Bereid je goed voor op de reis. Bekijk de route en de verkeersregels per land.

Dit kan namelijk nog weleens verschillen. Niet alleen per land, maar ook per voertuig. Voor een camper gelden (bijvoorbeeld in Spanje) vaak andere regels dan voor een auto. Verdiep je hier dus even in en kijk dan ook direct hoe het zit met regelgeving omtrent milieustickers en welke andere zaken je verplicht mee moet nemen in de auto of camper.

2. Check voor vertrek

Je bent nu zelf goed voorbereid op de rit, maar geldt dat ook voor je auto? Het onderhouden van je auto is natuurlijk altijd een goed idee, maar vlak voor de vakantie kan een extra controle geen kwaad. Je auto zal, zeker met een caravan erachter, zwaar belast worden en moet dus in topconditie zijn. Natuurlijk kijk je daarbij naar de standaard checklist: de bandenspanning, het oliepeil, de koelvloeistof en de verlichting. Maar ook de koppelingsplaat, de remmen en de filters verdienen aandacht.

Laat je auto of camper vlak voor vertrek nog eens goed controleren

Om je een idee te geven van de onderdelen die het vaakst voor pech onderweg zorgen, onderstaande lijst:

 • Accu – Lang stilstaan op de camping en het draaiend moeten houden van de airco
 • Koppelingsplaat – Vaak veroorzaakt door (verkeerd) rijden in de bergen
 • Remmen – Eveneens vaak veroorzaakt door (verkeerd) rijden in de bergen
 • Filters – Veroorzaakt door het langer rijden met hoge snelheid
 • Banden – Lekke band: soms veroorzaakt door een onjuiste bandenspanning of te weinig profiel
 • Verkeerde brandstof – Gelukkig zijn er nieuwe universele brandstofcodes

3. Even opfrissen

De route zit in je hoofd, je kent de verkeersregels en ook je auto verkeert in een goede conditie. Nu is het tijd om fris en fruitig aan de start te verschijnen. Dat geldt voor jou als chauffeur, maar ook voor je auto. Geef je auto daarom nog even een wasbeurt voordat je op pad gaat en concentreer je vooral op de ramen (ook de binnenkant) en de verlichting. En geven je ruitenwissers strepen? Vervang deze dan nog even voordat je vertrekt!

4. Rijden in de vakantiemodus

Alles en iedereen is nu klaar voor vertrek dus laat die vakantie maar komen! De kilometers schieten onder je door en langzaam maar zeker verandert het landschap om je heen. Zit je al in de vakantiemodus? Hopelijk wel. En hopelijk is dit ook terug te zien in je rijstijl. Want dit is, vooral met een caravan achter je auto, toch wel een ander ritje dan normaal. Je rijstijl kan de kans op pech onderweg aanzienlijk verkleinen (of verhogen)!

Je rijdt lange stukken, vaak met hoge snelheid. Je komt onderweg in de file waarbij je moet optrekken en weer afremmen. Je moet misschien wel door een bergachtig landschap en dan is er ook nog de Zuid-Europese hitte die door de airco buiten de deur gehouden moet worden. Belast je auto dus niet zwaarder dan nodig. Houd je aan de snelheden, zorg dat je auto (en caravan) niet te zwaar beladen is en pas je rijstijl aan. Zeker wanneer je moet rijden door de bergen. Dit is een compleet andere tak van sport dan een ritje door het vlakke land.

5. En gaat het toch mis?

Het woord pech zegt het al. Ondanks het volgen van bovenstaande tips, kan er natuurlijk altijd iets onverwachts gebeuren waardoor je toch niet meer verder kan. In dat geval is het handig om een goede verzekering achter de hand te hebben. Daardoor kan je vaak sneller weer op weg, en worden veel bijkomende kosten vergoed. Wil je een verzekering die speciaal gericht is op kampeerders? Kijk dan eens bij ACSI Verzekeringen. Hier kun je onder andere terecht voor een betrouwbare pechhulpverzekering, speciaal samengesteld voor kampeerders. Zo weet je zeker dat je overal in Europa te hulp geschoten wordt bij pech onderweg.

Volg onze tips en verklein de kans op pech onderweg!

Kom je onderweg stil te staan? Zorg er in dat geval voor dat je eerst jezelf (en je reisgezelschap) in veiligheid brengt. Zet je auto (of camper) stil, zo ver mogelijk rechts op de weg. Zet de alarmlichten aan, plaats de gevarendriehoek zo’n dertig meter achter het voertuig en trek een reflecterend hesje aan. Laat daarna alle andere inzittenden aan de rechterzijde uitstappen en wacht achter de vangrail of in de berm. Blijf in ieder geval nooit in de auto zitten! Bel vervolgens met je verzekering of met de pechhulp.

Heb jij nog tips?

Met de tips die ik je gegeven heb, moet je de kans op autopech aanzienlijk kunnen verkleinen. Maar misschien ben ik nog een handige tip vergeten? Heb jij nog een gouden tip die je andere kampeerders wilt meegeven? Laat je tip(s) gerust achter door een reactie op dit blog te plaatsen.

Praat mee

 1. CC
  Cornelis Couvreur

  Laat door een vakkundige garage de services op de gezette tijden uitvoeren, dan is je auto ook buiten de vacanties in toptoestand en veilig op de weg. Pas je bandenspanning aan aan de belasting + 0,1 bar.
  Rij beheerst, controleer regelmatig het oliepeil. Neem 1 liter olie als reserve mee.
  Helaas menen vele Nederlanders, dat een goede bergrijder moet scheuren!

  Reageer
  3
  0
 2. wally Huggy

  op vakantie naar bergachtig gebied , en of veel autosnelweg ?

  ververs uw olie en oliefilter vlak voor je vertrekt

  Reageer
  2
  0
 3. HS
  Hans J. Sitters

  Oh ja, vergeten in mijn vorige reactie van 31e juli:
  Al jarenlang hebben wij de banden van onze auto gevuld met stikstof. Dan blijft de spanning nagenoeg gelijk bij het rijden op heet asfalt en hoef je ook niet iedere week of maand de bandenspanning te controleren. Vaak blijkt na een half jaar de bandenspanning op orde te zijn gebleven.

  Reageer
  0
  1
 4. JB
  Johan Beekman

  Mijn tip voor automaatrijders. Als je een caravan trekt en je auto staat op cruise control en je rijdt op een lange helling, schakel dan in de manual stand terug, zodat je flink toeren houdt.

  Reageer
  4
  0
 5. HS
  Hans J. Sitters

  Wij rijden in een bijna 19 jaar oude Ford Mondeo automaat met 280.000 km op de teller. Deze auto gebruikt nog evenveel benzine als toen hij nog nieuw was en geen spat olie. Dat komt omdat wij deze auto altijd vanaf het begin met beleid hebben gereden, nooit op topsnelheid (max. 130 km op grotere afstanden) , nooit snel optrekken of bruusk remmen (behoudens die enkele keer een noodstop). Onderhoud werd volgens het boekje gepleegd enz. enz. . Dit jaar gaan we weer naar Frankrijk – Zwitserland – Noord Italië en schuwen de bergritten niet. Kortom hij loopt als een zonnetje!

  Reageer
  4
  1
 6. MD
  Martien van Dinteren

  Als monteur wil ik graag een goede tip geven,wat vaak vergeten word is de radiateur van de motor,die moet zorgen voor een goede koeling van de koelvloeistof zodat de motor minder snel oververhit raakt.
  Pak eens een tuinslang,en spoel met een lage waterdruk de radiateur een goed schoon,richt de sproeikop van de tuinslang haaks op de radiateur,en sproei (blijvend haaks) de radiateur van boven naar beneden goed schoon,leg ter controle een oud wit laken onder de radiateur op de grond,en het zal je opvallen dat het laken gewoon vies word van al het zand en stof wat zich in jaren daarin opgehoopt heeft,de radiateur heeft weer meer koelvermogen,en de motor zal er zeer blij meer zijn.
  Let wel op,doe dit bij een koude motor.

  Reageer
  7
  0

Praat mee: Verklein de kans op pech onderweg

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht