ACSI FreeLife

Menu

Veiligheid: Caravan- en camperbanden

Bandenspanning, flat-spotting, draagvermogen, profieldiepte; het zijn termen die voor de caravanner of camperaar zeker van belang zijn. Goede caravan- en camperbanden zijn voor een veilig weggebruik namelijk een essentieel onderdeel van de caravan en camper.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
7
7
ReactiesPraat mee

ACSI FreeLife zet de aandachtspunten in het onderhoud van de banden van uw caravan of camper op een rij.

Voorkomen is beter dan genezen

In de stalling staat de caravan, camper, maar ook de vouwwagen, vaak een groot deel van het jaar stil. Doordat dan vaak maar een klein gedeelte van de band belast wordt, vergroot dat de kans op een vlakke kant aan de band, ook wel flat-spotting genoemd. Flat-spotting kan worden verminderd door de bandenspanning met 0,5 tot 0,8 bar boven de normale spanning te verhogen. Ook kan je vragen het kampeermiddel met de wielen van de grond te laten stallen of de stallingsbaas te vragen de camper of caravan zo nu en dan te verplaatsen.

Uit de stalling? Controleer de bandenspanning!

Na stilstand controleer je altijd de bandenspanning. Een te lage spanning kan ertoe leiden dat banden tijdens het rijden oververhit en vervormd raken. Dit vergroot de kans op een klapband. Een te hoge bandenspanning vermindert de levensduur van de banden en de grip op het wegdek. De juiste bandenspanning verschilt per voertuig, belading, bandenmaat en bandentype. Op de banden vind je alle relevante gegevens zoals afmeting, bandenspanning, maximum belasting en jaarcode. De dealer kan de bandenspanning voor je controleren. Maar je kan dit tegenwoordig ook zelf doen. Er zijn controlesystemen verkrijgbaar die door middel van sensoren de bandenspanning voortdurend bewaken.

Het draagvermogen van caravan- en camperbanden

Hoeveel spullen er mee gaan op vakantie, verschilt natuurlijk per keer. Het totale gewicht moet verdeeld worden over twee wielen en de banden moeten dit gewicht ook kunnen dragen. Banden die te veel worden belast slijten namelijk sneller. Als een caravan-as bij voortduring overbelast is, zal de vering doorzakken en in het extreme zal de band bij inveren de onderkant van de wielbak raken. Het is daarom belangrijk dat banden het juiste draagvermogen hebben.

Het draagvermogen wordt aangegeven als de load index. In het instructieboekje van het kampeermiddel staat de juiste load index beschreven. Ook is op elke band de load index weergegeven. Het getal geeft aan hoeveel kg per band gedragen kan worden. Je kan bij een dealer het totale gewicht op een weegbrug laten wegen om te kijken of de banden niet overbelast worden.

Vervanging banden

Tijdens de vakantie zijn banden soms de hele dag blootgesteld aan de zon. Dit zorgt er voor dat bandenrubber uitdroogt en dat banden poreus worden. Op het oog is er dan vaak niets te zien, maar onderhuids kan door vochtinwerking en druk het rubber loslaten van het stalen karkas. De banden moet je daarom na maximaal zes jaar vervangen. Wanneer een band aan vervanging toe is, is te zien aan de jaarcode op de banden. Je ziet op elke band een DOT code van 4 cijfers. Deze geeft aan in welke week en welk jaar de banden zijn geproduceerd. De code DOT 2306 betekent dus: week 23 jaar 2006. De banden zijn bij dit voorbeeld dus aan vervanging toe. Vergeet trouwens bij de bandenbeoordeling ook de reserveband niet te controleren op leeftijd en bandenspanning.

Zelden moeten caravanbanden vervangen worden wegens te weinig profiel. Bij campers kan dit wat vaker voorkomen. Komt de profieldiepte onder de 3 mm dan is het raadzaam om de banden te vervangen. Ook een verkeerde sporing door een verbogen wieldraagarm leidt tot slijtage. Een band vervangen helpt dan niet, as-revisie zal aan de orde zijn.

Aanschaf nieuwe banden

Bij aanschaf van nieuwe banden kies je voor banden die makkelijk het toelaatbare gewicht van het kampeermiddel kunnen dragen. Selecteer dezelfde of een hogere load index als de huidige banden. Maar let er ook op dat je niet kiest voor een te zware band met een veel te hoog draagvermogen. De dealer kan je informeren over het type band. Je kan daarnaast ook kiezen voor normale banden, zogenaamd reïnforced of XL (versterkte) banden of voor banden met de aanduiding ‘C’ van ook wel Commercial genoemd. Deze banden combineren een hoge load index met wat stuggere rijeigenschappen en zijn ideaal voor campers en caravans, omdat ze over het algemeen ook zorgen voor een stabieler weggedrag.

Rondkijken loont bij het zoeken naar een vervangende band. Kies altijd voor een goed fabricaat en laat na het vervangen ook balanceren. Denk ook aan het gereedschap aan boord. Zelden zit er bij het boordgereedschap van een caravan een passende wielsleutel en een goede krik. Uitdraaisteunen zijn niet geschikt als krik, maar dienen wel gebruikt te worden als stabilisatie wanneer er een wiel verwisseld moet worden. Schaf dus passend gereedschap aan zodat een lekke band makkelijk te vervangen is.

Heb je nog een vraag over caravan- of camperbanden? Joop geeft antwoord!

Praat mee

 1. N

  Bedankt voor dit artikel. Banden worden vaak snel over het hoofd gezien. Dit kan echter tot gevaarlijke situaties leiden.

  Reageer
  0
  0
 2. HR
  Hans Rijnbende

  Met weinig moeite en wat technisch materiaal zoals een goede bandenspanningsmeter kan je banden met de huidige generatie fietspompen zoals geleverd door Aldi en Lidl voor nog geen 7 euro perfect op spanning brengen.
  Groet, Hans

  Reageer
  0
  0
 3. H

  Check ook de voorwaarden van de caravanverzekering.

  Reageer
  0
  0
 4. G

  Caravans die gekeurd zijn door de Tuv voor 100 km mogen geen banden hebben die ouder zijn dan 6 jaar.

  Reageer
  0
  0
  1. W

   Dat mag wel hoor, alleen mag je dan geen 100 meer maar maximaal 80 km/u. Dus ook hier vervangen is niet verplicht. Ik raad het wel aan, ooit 1 ontploft gehad en de rubber vliegt door het dak van de caravan einde vakantie, velg lag in de middenberm. Band was 6,5 j oud.

   Reageer
   0
   0
 5. R

  Volgens mij wordt AANGERADEN de banden om de 6 jaar te vervangen doch dit wordt nergens voorgeschreven. Ook de BOVAG noch de bandenbranche zegt dat. Dus: van MOETEN is geen sprake.

  Reageer
  0
  0
  1. Klopt. Van moeten is geen sprake. Binnenkort publiceren wij, met hulp van expert Joop Stam, een (aanvullend) artikel over banden en slijtage.

   Reageer
   0
   0

Praat mee: Veiligheid: Caravan- en camperbanden

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation