ACSI FreeLife

Menu

Vanaf 2017 ‘gratis’ internet binnen EU

Na je kampeervakantie is je telefoonrekening door roamingkosten vaak een stuk hoger. Vanaf 15 juni 2017 zijn die extra hoge rekeningen verleden tijd. Dan hoef je in andere EU-landen niet meer extra te betalen voor mobiel bellen en internetten.

Auteur
Sander Cox
Datum
1
1
ReactiesPraat mee

Dat heeft de Europese Commissie deze week bekendgemaakt. Eerder dit jaar stelde de Commissie een roamingvrije limiet van 90 dagen voor. Dat voorstel stuitte op veel verzet. Europeanen die voor een langere tijd op vakantie gaan of in het buitenland wonen, zouden op deze manier flink de dupe kunnen zijn.

Dalende roamingtarieven

Dit betekent niet dat je nu helemaal los kunt gaan als je de landgrens over bent. Als Telecombedrijven kunnen aantonen dat iemand misbruikt maakt van het gratis roamen, mogen zij extra kosten in rekening brengen. Waar die misbruikgrens precies ligt, is alleen nog niet helemaal duidelijk.

Overigens zijn de roamingtarieven al jaren aan het dalen. In 2008 betaalde je nog € 0,55 per minuut extra als je vanuit het buitenland belde. Dit jaar betaal je daarvoor nog ‘maar’ € 0,05 per minuut extra. Voor internetten zijn de kosten ook behoorlijk gekelderd. Van € 0,70 per megabyte in 2012 naar € 0,05 per megabyte in 2016.

Waarom extra kosten?

Dat je voortaan gratis kunt roamen, is natuurlijk goed nieuws voor iedereen die tijdens het kamperen niet zonder mobieltje kan. Maar waarom moeten we überhaupt extra betalen als we in het buitenland bellen of internetten?

Als je eenmaal de grens passeert, is je eigen netwerk niet beschikbaar. Door middel van een techniek die roaming heet, zoekt jouw telefoon automatisch naar het netwerk van een buitenlandse aanbieder. Alle providers binnen de EU hebben afspraken met elkaar gemaakt voordat een klant van een buitenlandse concurrent wordt toegelaten.

Zodoende betaalt jouw Nederlandse provider een vergoeding aan de bewuste provider als jij vanuit het buitenland belt, sms’t of internet. Deze telefoonkosten worden vervolgens doorberekend aan de klant.

Sms’jes

Vanaf 15 juni 2017 zijn we daar dus vanaf. Word je tenminste niet meer afgeleid door die buitenland-sms’jes als je de grens over gaat en hoef je niet meer je roaming uit en weer aan te zetten.

Praat mee

 1. v

  bedankt voor dit artikel. er is mij eerder verteld dat roaming overgaat in ander telefoons met abbonement, hoe dit precies zit weet ik niet genoeg over. zal even verder kijken
  bedankt. mvg http://www.flexairco.nl

  Reageer
  0
  0

Praat mee: Vanaf 2017 'gratis' internet binnen EU

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation