ACSI FreeLife

Menu

V&A: Montage markeringsstickers

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
ReactiesReageer
markeringstickers

Vraag van Chris van Kuilenburg uit Alblasserdam:

Ik heb een Hyundai H200 bestelauto met een bullbar. Met aangekoppelde Dethleffs Camper caravan is de combinatie langer dan 12 meter. Hoe moet ik de markeringsstickers op mijn caravan monteren die in Spanje verplicht zijn?

Antwoord van Joop:

Zulke markeringsstickers zijn op vrachtauto’s met aanhanger al sinds jaar en dag verplicht. In Spanje geldt die verplichting nu ook voor caravancombinaties van 12 meter of langer. Aan de zogenaamde ECE 70 sticker of plaat worden de volgende eisen gesteld:

Hij moet gemaakt zijn van aluminiumplaat met dikte van 1,4 (+/- 0,1) mm of ander materiaal van dezelfde stabiliteit. Een plaksticker op de achterwand van de caravan is niet toegestaan. Hij moet geel van kleur met een oranje kader zijn, en moet reflecterend zijn. Ook moet hij voorzien zijn van een E-keurmerk. De twee markeringsplaten moeten achterop de caravan worden aangebracht, symmetrisch aan de linker- en rechterzijde en op een hoogte tussen 50 en 150 cm boven het wegdek.

Volgens het RDW zijn ze in Nederland verboden op caravans, maar de relevante wetgeving vervalt op 31 maart. Het is nog niet bekend wat er daarna gebeurt. Ik adviseer u daarom om de platen met behulp van dubbelzijdig plakband op uw caravan te bevestigen, zodat u ze na vertrek uit Spanje kunt verwijderen..

Heeft u ook een vraag voor onze expert? Joop heeft het antwoord!

Praat mee

Praat mee: V&A: Montage markeringsstickers

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht