ACSI FreeLife

Menu

V&A: Inklappende spiegels

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
6
6
ReactiesPraat mee
slide freelife expert pagina

Vraag van Paul Caenen uit Schimmert:

De elektrisch inklapbare buitenspiegels van mijn auto (Nissan Qashqai) klappen vanzelf in tijdens het rijden met harde wind in Zuid-Frankrijk (mistralwind). De opzetspiegels zijn van het merk ‘Special Mirrow de Luxe’.

Ik heb dit probleem verholpen met een touwtje onder de motorkap naar de spiegels te bevestigen, maar dat ziet er niet uit. Mijn overbuurman heeft met zijn Nissan Qashqai hetzelfde probleem terwijl de spiegels op de auto in orde zijn. Is er ook een andere oplossing?

Antwoord van Joop:

Inklappende spiegels zijn al een probleem zolang er opzetspiegels op beweegbare autospiegels worden gezet. Bij mijn ouwe Volvo 343 (bouwjaar 1977) heb ik het ondervangen door het inklappen te blokkeren. Bij moderne auto’s lukt dat niet.

Afhankelijk van het veersysteem in de spiegel blijft de zaak redelijk zitten of klapt bij elk zucht wind naar binnen. Twee alternatieven:

 1. Bevestig een rubberband (spin) van links naar rechts, dan kan in theorie de zaak nog steeds bij een botsing wegklappen.
 2. Gebruik een op de deur geklemde hulpspiegel, deze is onafhankelijk van de autospiegel bevestigd.

Heb jij ook een vraag voor onze expert Joop?

stel je vraag

Praat mee

 1. E

  Ik heb de zelfde ervaring gehad bij een sx4. Ik heb toen bij een caravanspecialzaak hier twee zuignappen voor gekocht. Deze maak je aan je spiegel vast met bijgeleverde linten. En dit werkt goed. Is hier speciaal voor gemaakt.
  Vriendelijke groet Eddy

  Reageer
  1
  1
 2. Fb
  Fredrik van de beek

  Ik heb ook inklapbare elektrische spiegels op mijn Mercedes Vito maar zelfs met opzetspiegels en rijden met 100-110 geen problemen.
  Mijn advies; misschien ook een Mercedes de volgende keer?
  Waarschijnlijk niks duurder dan een Japanner of een Franse auto. Je betaalt wat meer maar ook meer auto en meer geld terug bij inruil.

  Reageer
  0
  1
 3. TS

  Mijn Volvo s60 heeft bij een tegemoet komende vrachtauto op tweebaanswegen hetzelfde probleem. Of liever had. Ik bevestig een stevig touw aan de linker spiegel en onder de motorkap aan de bovenste dwarssteun. Werkt perfect. Op de camping losmaken, spiegels eraf en touw opgerold neerleggen inhet “wateropvangcompartiment” bovenin de motorruimte, net voor de voorruit. Vast latenzitten aan de dwarssteun zodat de afstelling van het touw niet verloren gaat. Simpel en effectief.

  Reageer
  0
  0
 4. FH
  Frits Hopster

  Er zijn speciale spanners op de markt die met een vacuüm voet op het spatbord word vastgezet en aan het eind on de stang van de spiegel word gedaan.
  Werkt super heb ze nu al op de derde auto. het zijn meer en soort spanbanden.
  Gekocht bij een dealer.
  Frits

  Reageer
  1
  0
 5. WB
  Willem Bakhuis

  Ik heb een Toyota Rav4 mijn spiegel klapt ook naar binnen.
  Ik neem zwarte tape en plak dat er omheen daarmee is het opgelost
  Na het rijden haal ik het weer weg

  Reageer
  0
  0
 6. RS
  Roger Smets

  Spiegels;
  heb een RAV4 die het zelfde had. Met een zuignap en elastiek tussen spiegel en zuignap op de carrosserie. In 2009 op de weg tussen Schlanders en Merano is spiegel toegeslagen. Spiegel los en vooraan in de caravanwand. Door de carrosserie en een scheur van een dikke 8 cm lang en 2 cm breed. Had er iemand tegen gereden, ik weet het niet zo verrast was ik.

  Reageer
  0
  0

Praat mee: V&A: Inklappende spiegels

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht