ACSI FreeLife

Menu

V&A: E-bikes vervoeren

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
4
4
ReactiesPraat mee
Joop

Vraag van Riny Pomper uit Zeddam

Wij hebben twee elektrische fietsen. Kunnen we die zonder accu (dan wegen ze 24 kg per stuk) op de dissel vervoeren?

Antwoord van Joop

Er zijn meerdere overwegingen die je mee moet nemen in je besluit. Allereerst zal bijna 50 kg op de dissel misschien te veel zijn, afhankelijk van de toegestane disselbelasting van de auto. Veel auto’s laten een maximale disseldruk toe, die tussen de 50 en 75 kg ligt. Hoeveel dit bij jullie is, staat op het typeplaatje van de trekhaak.

Compenseren van de te hoge disseldruk door veel achterin de caravan te laden, is niet zo’n goed idee. Dat verslechtert de wegligging.
Ten tweede moet je rekening houden met de plaats op de dissel. Een E-bike is meestal wat breder dan een gewone fiets. De vrije dissellengte moet het toelaten. Dit kun je van tevoren natuurlijk simpel opmeten.

Ten derde zal de toegang tot de disselbak waarschijnlijk lastig worden.

Naast deze drie overwegingen zijn er meerdere redenen waarom de vervoersmogelijkheden voor E-bikes beperkt zijn. Zo zijn er enkele bezwaren voor een rek tegen de achterwand: het verstoort de gewichtenbalans ongunstig, niet elke caravanachterwand is geschikt om zoveel gewicht te dragen en op het dak van de auto is zwaar tillen. Bovendien is 50 kg dakbelasting voor sommige auto’s de limiet.

In de caravan vervoeren, is ook lastig vanwege het mogelijk beschadigen van het interieur. Inventieve geesten vinden soms een mogelijkheid om de zaak vast te zetten. Mijn alternatief zou zijn: geen fietsen meenemen maar ter plaatse huren, als dat mogelijk is.

Heb je ook een vraag voor onze technisch expert Joop? Stel hem via dit formulier, en misschien lees je jouw vraag binnenkort terug in ons magazine of op de website.

Praat mee

 1. HA
  Hans Amsterdam

  Beste Joop ,
  wij hebben een Opel Corsa met geintegreerde fietsendrager. Kunnen we daar 2 e bikes op vervoeren. ?
  de bevestiging op de krenk zou te zwaar zijn met evt
  breuk ten gevolge ?? Graag Uw advies

  Reageer
  0
  0
  1. Sander Cox

   Reactie van huisexpert Joop Stam:

   Aangezien ik niet weet wat het gewicht is van de betreffende e-bikes kan ik hier niet concreet over oordelen. Ook is me niet duidelijk of de fietsen op de trekhaak van de auto moeten komen, of er sprake is van een caravandissel. Het gewicht van de bikes, plus de toegelaten kogeldruk (zie de –S-waarde op het typeplaatje van de trekhaak) zijn bepalend voor wat er wel of niet kan.

   Reageer
   0
   0
 2. j

  Wij hebben van een oude fietsendrager de rails op de grond tussen de enkele bedden in de caravan met goede spanbanden aan het frame van de bedden en de 2 el.fietsen zonder accu,s vast gezet en dat vinden wij een goede oplossing inplaats van achterop de caravan

  Reageer
  0
  0
 3. PC
  Peter Cijs

  Kijk eens op http://www.multicycle.nl , maken al jaren de lichtste en E-BIKE van NL met een grote actieradius. Al meer dan 38 jaar handgemaakt in de Achterhoek.

  Reageer
  0
  0

Praat mee: V&A: E-bikes vervoeren

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht