ACSI FreeLife

Menu

Adieu tolpoortjes: sneller in Zuid-Europa

Het is misschien wel de grootste ergernis van toeristen die ’s zomers naar Zuid-Europa reizen: de Franse tolpoortjes. Goed nieuws! Om opstopping en vervuiling te voorkomen wil Frankrijk af van deze tolpoortjes. Dus zeg maar dag tegen lange wachtrijen, en hallo tegen heerlijk doorrijden. Niet te vroeg juichen; het blijven wel tolwegen, dus je moet wel betalen als je over deze wegen rijdt. Hoe gaat het in zijn werk?

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
6
6
ReactiesPraat mee
Tolpoortjes Frankrijk

Free Flowsysteem

In plaats van wachten bij de tolpoortjes, kun je de tol straks betalen terwijl je aan het rijden bent. Speciaal voor toeristen is er een online registratiesysteem ontwikkelt waar je kunt betalen via een online registratie, prepaid-kaart of vignet. Door middel van kentekenherkenning weet het systeem of je vooraf de tol hebt betaald. Ook heb je de mogelijkheid om achteraf te betalen. Fransen zelf worden geacht een TelePéage-kastje aan te schaffen waarmee ze de tol betalen.

De eerste tolwegen waar het nieuwe Free Flowsysteem wordt gebruikt, zijn:

 • De A4 vanaf Metz richting Straatsburg
 • De A837 bij Charente-Maritime
 • De A10 Parijs – Tours

Hierna zullen andere snelwegen volgen.

Boetes omhoog

Eerder betaalde je ‘slechts’ € 35 als je een tolpoortje voorbij reed zonder te betalen. Nu worden die boetes flink opgeschroefd en betaal je € 7500 of een halfjaar gevangenisstraf. Let dus goed op dat je onderweg of naderhand de tolkosten betaalt. Wist je trouwens dat het in Frankrijk ook verplicht is om een alcoholtest en (in sommige steden) een milieusticker bij je te hebben? Handig om te weten als je straks weer afreist naar het zonnige zuiden..

Wanneer de tolpoortjes daadwerkelijk verwijderd worden, weten we nog niet. Horen we meer, dan laten we dat jullie natuurlijk zo snel mogelijk weten.

Praat mee

 1. L
  L.vancleemput

  Als het nieuwe systeem in werking treed is bip &ego dan niet meer geldig

  Reageer
  0
  0
 2. NH
  N.van Heumen

  Super handig de tolbadge voor Frankrijk. Gebruik ik al zolang hij is ingevoerd. Het bedrag wordt van je rekening afgeschreven. Wachten bij de poortjes hoef j zelden. Top systeem. Waarom voor buitenlanders weer ingewikkelder maken, terwijl de Fransen zelf wel een badge moeten hebben.

  Reageer
  0
  0
 3. Waarom Fransen wel een tolbatch en buitenlanders niet op het zelfde systeem.Wij hebben al 8 jaar een tolbatch en werkt super goed.Het systeem werkt nu zo dat je niet meer hoeft te stoppen.

  Reageer
  2
  0
 4. RC
  Rutger De Craene

  Ik ben geabonneerd met BipenGo, fantastisch.
  Betalen achteraf! Is wel iets duurder, ik betaal per maand dat ik gebruik maak maar € 1,7,= Ook geldig in Spanje.
  Ben zeer tevreden hierover. Nooit langer dan 30 seconden wachten.

  Reageer
  2
  0
 5. DH
  D. Hoekstra

  Met de tolbatch waren er nooit problemen en kon je de telepeage poortjes volgen en ging de slagboom automatisch omhoog. Je gaf een machtiging aan het bedrijf die dit beheerde en de tol werd per incasso afgeschreven van je rekening. Hoe komt het dan nu met de tolbatch die je achter de ruit kunt plaatsen en dat je zo door kan rijden bij telepeage?

  Reageer
  1
  0
 6. DH
  D. Hoekstra

  Met de tolbatch watren er nooit problemen en kon je de telepeagepportjes volgen en ging de slagboom automatisch omhoog. Je gaf een machtiging aan het bedrijf die dit beheerde en de tol werd per incasso afgeschreven vanje rekening. Hoe komt het dan nu met de tolbatch die je achter de ruit kunt plaatsen en dat je zo door kan rijden bij telepeage?

  Reageer
  0
  0

Praat mee: Adieu tolpoortjes: sneller in Zuid-Europa

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht