ACSI FreeLife

Menu

Adieu tolpoortjes: sneller in Zuid-Europa

Het is misschien wel de grootste ergernis van toeristen die ’s zomers naar Zuid-Europa reizen: de Franse tolpoortjes. Goed nieuws! Om opstopping en vervuiling te voorkomen wil Frankrijk af van deze tolpoortjes. Dus zeg maar dag tegen lange wachtrijen, en hallo tegen heerlijk doorrijden. Niet te vroeg juichen; het blijven wel tolwegen, dus je moet wel betalen als je over deze wegen rijdt. Hoe gaat het in zijn werk?

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
6
6
ReactiesPraat mee
Tolpoortjes Frankrijk

Free Flowsysteem

In plaats van wachten bij de tolpoortjes, kun je de tol straks betalen terwijl je aan het rijden bent. Speciaal voor toeristen is er een online registratiesysteem ontwikkelt waar je kunt betalen via een online registratie, prepaid-kaart of vignet. Door middel van kentekenherkenning weet het systeem of je vooraf de tol hebt betaald. Ook heb je de mogelijkheid om achteraf te betalen. Fransen zelf worden geacht een TelePéage-kastje aan te schaffen waarmee ze de tol betalen.

De eerste tolwegen waar het nieuwe Free Flowsysteem wordt gebruikt, zijn:

  • De A4 vanaf Metz richting Straatsburg
  • De A837 bij Charente-Maritime
  • De A10 Parijs – Tours

Hierna zullen andere snelwegen volgen.

Boetes omhoog

Eerder betaalde je ‘slechts’ € 35 als je een tolpoortje voorbij reed zonder te betalen. Nu worden die boetes flink opgeschroefd en betaal je € 7500 of een halfjaar gevangenisstraf. Let dus goed op dat je onderweg of naderhand de tolkosten betaalt. Wist je trouwens dat het in Frankrijk ook verplicht is om een alcoholtest en (in sommige steden) een milieusticker bij je te hebben? Handig om te weten als je straks weer afreist naar het zonnige zuiden..

Wanneer de tolpoortjes daadwerkelijk verwijderd worden, weten we nog niet. Horen we meer, dan laten we dat jullie natuurlijk zo snel mogelijk weten.