ACSI FreeLife

Menu

Tips voor koken op houtvuur

ACSI kookt logo introKoken op houtvuur; wie vindt dat nu niet bijzonder? Samen koken rondom een knapperend vuurtje geeft een speciale sfeer. Maar het vergt wel speciale technieken en weet wat je doet. Koken op houtvuur is niet overal toegestaan. Als het wél mag, dan wordt het een fluitje van een cent met deze tips.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
ReactiesReageer
Koken op houtvuur

Het vuur

Bij het op houtvuur koken is het van groot belang dat er goed vuur gemaakt kan worden. Zorg van tevoren dat je voldoende brandhout hebt verzameld. Daarbij is het handig om te beginnen met de aanmaakblokjes. Bouw daaromheen een piramide van aanmaakhout (twijgjes en kleine takjes). Rondom die piramide van aanmaakhout bouw je vervolgens een piramide van brandhout. Steek de aanmaakblokjes aan en als het goed is ontstaat er dan een goed houtvuur. De volgende taak is natuurlijk zorgen dat het vuur aan blijft. Leg om het vuur een kring met grote stenen, zo weet je dat het vuur zich niet snel verplaatst.

Pannen

Bij het koken op houtvuur heb je andere pannen nodig dan die thuis worden gebruikt op het fornuis. Deze pannen zorgen voor het geleidelijk verwarmen van de gerechten. Echte gietijzeren pannen, grote platte koekenpannen en stoofpannen zijn daarbij handig.

Kookconstructie

Vervolgens is het natuurlijk handig om je pan boven het vuur te houden. Hiervoor heb je handige driepoten, die je over het vuur kunt zetten. In de nok van de driepoot kun je met een ketting je pan bevestigen. Ook grillplaten met rvs-onderstel zijn een mogelijkheid. Zorg wel dat je goede handschoenen draagt als je hiermee aan de slag gaat. Zowel de grillplaat als de pannen die je aan de driepoot hangt, worden erg warm.

Buitenkoken op de camping

Lijkt dat buitenkoken je wel wat en wil je dat ook op de camping uitproberen? Informeer dan van tevoren bij de camping of koken op houtvuur is toegestaan. Sommige campings hebben aparte vuurplaatsen of barbecueplaatsen waar buitenkoken mogelijk is. Hier heb je alle ruimte om koken op een houtvuur te maken en te oefenen met koken op houtvuur.

Heb jij nog goede aanvullingen en tips voor koken op houtvuur? Laat het ons weten en reageer onder dit artikel!

Bron: Buitenkokers.nl

Praat mee

Praat mee: Tips voor koken op houtvuur

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht