Hoe ziet je ideale fietsvakantie eruit? Dat is de vraag waar je mee aftrapt. Er zijn immers legio manieren om je vakantie fietsend door te brengen. Door vooraf over de volgende punten na te denken, kom je een heel eind.
Wie trapt mee?
Voor de ene fietser is niks gezelliger dan een fietsmaatje aan z’n zijde om alle indrukken mee te delen. Weer een ander neemt de nieuwe omgeving liever alleen in zich op. De samenstelling bepaalt al een groot deel van je tocht. Ga je met meerdere fietsers, dan is het handig als het conditieniveau onderling niet te veel verschilt. Zijn er ook kinderen bij die met hun kleine beentjes dapper rondtrappen, dan ligt het tempo uiteraard een stuk lager.
Vervoersmiddel of bagage?
Worden jij en je fiets uitgezwaaid door de buren of leg je de eerste kilometers van je vakantie af met de auto, de bus, de trein of het vliegtuig? Als je je fiets het eerste deel mee wilt nemen als bagage, zijn er genoeg mogelijkheden maar zoek van tevoren wel goed uit hoe het zit met reserveringen, ophaallocaties en inpakinstructies. Een fiets huren op de plaats van bestemming is natuurlijk ook een idee. Toch gaat er voor de meeste fietsliefhebbers niks boven de eigen vertrouwde stalen ros.
Welke versnelling
Als je ’s morgens op je fiets springt, probeer je de route dan zo te kiezen dat er na een uur een terrasje in zicht komt? Of houd je van flink doortrappen en is stoppen alleen voor de noodzakelijke pauzes? Belangrijk is dat je fietst zoals je dat zelf graag doet. Ook speelt de factor tijd meestal een rol. Helaas. Elke fietser zal het beamen dat de lol er zo af is als je zoveel mogelijk kilometers in een week wilt proppen en tot middernacht moet doorbikkelen omdat je perse in dat ene dorpje wilt arriveren. Meer zien is niet altijd beter.
Tip: plan die rustdag af en toe gewoon in. Je lijf zal je dankbaar zijn en gezellig door een stadje struinen is tenslotte ook vakantie!
Fietspad waar ga je heen?
Niet alleen je fietstempo maar ook de bestemming kan je dagindeling beïnvloeden. Afgelegen gebieden kennen immers minder horecagelegenheden dan bekendere fietsroutes. Als je thuis ook regelmatig de fiets pakt, weet je ongeveer wel hoeveel uur het prettig voelt om op het zadel te zitten en welke soort routes geschikt zijn voor je.
Tip: stop sowieso altijd iets te drinken en te eten in je fietstas. Koolhydraat-rijk voedsel, zoals bananen, mueslirepen en zoute pinda’s geven je onderweg een extra portie energie.
Tent of trekkershut
Je zou kunnen zeggen dat er twee manieren zijn om op fietsvakantie te gaan. De eerste optie is een vaste verblijfsplaats kiezen, vanuit daar tochten maken en ’s avonds weer terugkeren. Kies je voor het rondtrekken met je fiets dan betekent dat ook dat je je bagage van A naar B moet verplaatsen. Een tent, slaapmatjes en kookspullen achter op de bagagedrager maakt het een stuk avontuurlijker, maar dat is niet voor iedereen weggelegd.
Tip: op veel fietscampings zijn er bungalows of trekkershutten te huur waar je alles bij de hand hebt. Vaak zijn er zelfs accommodaties speciaal voor fietsers. Verder bestaan er organisaties die je bagage naar je volgende slaapplaats vervoeren.
Tips fietsvakantie
De lijst met gebieden waar je prachtig kunt fietsen in Europa, is eindeloos. Maar welke kant je ook op fietst, dit zijn handige items om mee te nemen:
- Omdat er niet overal fietspaden liggen, is een veiligheidshesje geen overbodige luxe om goed zichtbaar te zijn voor andere weggebruikers.
- Een regenbui op komst? Trek het liefst een regenjas aan van ademend materiaal, dat zweet niet zo. Zorg ook dat je iets warm kunt aantrekken als er een kille wind opsteekt.
- Om ongeruste thuisblijvers gerust te stellen, is het handig als je bereikbaar blijft. Ook wel zo veilig bij pech onderweg dat je zelf kunt bellen voor hulp.
- Ga je naar Spanje, neem dan een fietshelm mee. Die is daar verplicht buiten de bebouwde kom. Kinderen onder de 15 jaar moeten altijd een helm op zodra ze op de fiets stappen.
-
Pech met je fiets; het kan iedereen overkomen. Om de simpele gevallen op te lossen, is wat gereedschap handig. Zeker op langere tochten naar afgelegen bestemmingen raadt De Fietsersbond deze spullen aan.
bron: De Fietsersbond