ACSI FreeLife

Menu

Verkeersregels in Italië: hoe zit het ook alweer?

Toeterende Italianen, (drie)dubbel parkeren, milieuzones in de steden, bergpassen en tunnels … In Italië kun je veel uiteenlopende verkeerssituaties tegenkomen. Dat zullen de testteams van de ACSI FreeLife TestTour ook ervaren deze week in de Piëmont! Om iedereen wat op weg te helpen hebben we de vuistregels alvast verzameld.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
ReactiesReageer

De rit naar Italië toe

Wil je naar Italië, dan is de meest logische route via Zwitserland of Oostenrijk. Afhankelijk van je bestemming, zijn er verschillende routes die je kunt rijden. Wie geen haast heeft, kan naar Italië via Frankrijk. Kies je voor deze route, dan ben je wel het duurst uit vergeleken met de andere opties. De kosten maak je voornamelijk door de tolwegen.

Een andere mogelijkheid is via Zwitserland. Voor Zwitserland heb je een tolvignet nodig. Kosten hiervoor zijn 40 euro voor een personenauto < 3500 kilo. Voor een aanhanger of caravan (totaalgewicht tot 3500 kilo) moet je een apart vignet kopen. Ga je met een auto én een caravan, dan moet je dus twee vignetten aanschaffen.

Om vervolgens in Italië te komen, moet je óf door de Grote-Sint-Bernardtunnel (enkeltje personenauto: € 28, maandretour: € 45) of gratis door de Gotthardtunnel. Wie via de Gotthardtunnel rijdt kan ’s zomers wel rekenen op de nodige files. Het voordeel van deze tunnel, is dat je uitkomt bij Milaan. Van daaruit kun je gemakkelijk naar het Gardameer, maar ook de Middellandse Zeekust of Adriatische Zee is gemakkelijk bereikbaar.

Niet alleen via de tunnels, maar ook via de gelijknamige bergpassen kun je via Zwitserland naar Italië rijden. Let wel op: niet alle bergpassen zijn geschikt voor doorgaand verkeer. En ’s winters kunnen er ook een aantal gesloten zijn in verband met sneeuw en andere winterse omstandigheden.

Wie reist via Oostenrijk is het goedkoopst uit. Je hebt wel een vignet nodig om door het land te mogen reizen en de tunnel vlak voor de grens vraagt een kleine toeslag. Maar that’s it. De route via Oostenrijk is ideaal voor iedereen die richting de Dolomieten, Venetië en de Adriatische Zee gaat.

Let er wel op dat je op het moment dat je Italië binnenrijdt kan rekenen op tolheffing. Rijd je via Como het land binnen, dan rijd je direct op de tolpoortjes af. Hetzelfde geldt als je de route via de Mont Blanctunnel neemt. De toltarieven staan uitgebreid hier vermeld.

Zona a Traffico Limitato

Vele Italiaanse steden maken gebruik van een Zona a Traffico Limitati (ZTL), een milieuzone in de stad die beperkt toegankelijk is voor verkeer. Dit gedeelte beperkt zich doorgaans tot het echte stadscentrum. De regel is ooit bedacht om de uitlaatgassen in de steden terug te dringen. Je ziet het snel genoeg als je een ZTL-zone nadert. Deze zijn namelijk aangegeven met borden of een stoplicht op het ‘grensgebied’. Het betreden van de ZTL-zone op niet-toegestane tijden kan je een boete kosten. Met camera’s wordt het verkeer in deze zones nauwlettend in de gaten gehouden. Wel is het vaak mogelijk om buiten de zone te parkeren en je reis te voet of met het openbaar vervoer voort te zetten. Meer informatie over Italiaanse milieuzones lees je hier.

Verkeersregels

Als er één land is waar verkeersregels met een korrel zout worden genomen, is het Italië wel. Zaken als overmatig toeteren, dubbel parkeren en geen voorrang verlenen behoren tot de orde van de dag. Althans, dat geldt voor de steden. Buiten de steden gaat het er een stuk rustiger aan toe. Kijk er ook niet gek van op als scooters op een autoparkeerplaats staan of auto’s midden op de weg stoppen om een praatje te maken met iemand.

Snelheid

Op de wegen in Italië gelden de volgende maximumsnelheden:

 • Auto’s en campers < 3500 kg:
  • Binnen de bebouwde kom: 50 km/u
  • Buiten de bebouwde kom: 90 km/u
  • Autowegen: 110 km/u
  • Autosnelwegen: 130 km/u
 • Auto met aanhangwagen of caravan
  • Binnen de bebouwde kom: 50 km/u
  • Buiten de bebouwde kom: 70 km/u
  • Autowegen: 70 km/u
  • Autosnelwegen: 80 km/u

Noodnummers

Natuurlijk hopen we er niet op, en verloopt je reis naar Italië vlekkeloos. Maar mocht je toch met pech langs de weg staan, belangrijke spullen kwijt zijn of ernstig ziek worden, is het handig om wat Italiaanse noodnummers op zak te hebben:

Politie: 113
Ambulance: 118
Brandweer: 115
Nederlandse ambassade: +39 06 32 28 60 01
Wegenwacht: 116

Wat zijn jouw verkeerservaringen in Italië? Heb jij hier ooit voor bijzondere situaties gestaan? Laat het ons weten door een reactie achter te laten.

Benieuwd naar de ACSI FreeLife TestTour? Lees hier alles over de reis van de testteams.

Praat mee

Praat mee: Verkeersregels in Italië: hoe zit het ook alweer?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation