ACSI FreeLife

Menu

TestTour Dag 6: Levensgenieters

logo ACSI FreeLifeTestTour bIn de verte doemt een spectaculaire kermisattractie op en links ervan een indrukwekkende koepel. Aan weerszijden van de weg strekken rijen marktkramen zich uit. Er krioelen mensen. Floortje volgt de aanwijzingen van de parkeerwachters en parkeert de Jeep. Al wandelend gaan de levensgenieters naar het katholieke heiligdom van Vicoforte dat is toegewijd aan Maria. Ze hadden geen beter moment kunnen kiezen om de kerk te bezoeken, want Vicoforte viert vandaag voor de vierhonderdste keer de Geboorte van Moeder Gods.

Auteur
Katinka Schippers
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
IMG 1129

Vanaf Camping Valle Gesso in Entracque is het een uur en veertig minuten rijden naar het heiligdom met de grootste koepel ter wereld. In de Jeep van Andre en Floortje is het een feest om tussen de bergen te rijden. Het panoramadak draagt daar aan bij. Naarmate we dichter bij Vicoforte komen, stijgt de spanning. De indrukwekkende koepel van het heiligdom is namelijk te beklimmen en dat is precies wat Andre en Floortje gaan doen. Floortje houdt haar hart vast, want ze heeft hoogtevrees. “Maar ik ga het wel proberen hoor, ik probeer altijd alles!” Andre grapt: “Ik ben wel een levensgenieter, maar ik ben nog niet levensmoe.”

 

Barok meesterwerk

Eleonora gaat ons rondleiden door het barokke meesterwerk. Ze is van de organisatie Magnificat. De naam verwijst, hoe toepasselijk, naar de lofzang van Maria. Het kantoor van Magnificat bevindt zich in de voormalige herberg voor pelgrims die in grote getale het bedevaartsoort bezochten. We beginnen niet aan de klim voordat Gabriele ons een harnas heeft aangemeten waarmee we de laatste klim naar de top van de koepel gezekerd kunnen doen. “Geen zorgen, ik beloof dat je weer heel terugkomt”, stelt hij Andre en Floortje gerust.

Voorzien van een veiligheidshelm en ons harnas met stevige karabijnhaak lopen we naar buiten waar Eleonora alvast van wal steekt: “Het heiligdom is gebouwd in drie verschillende fasen. In 1880 is het uitgeroepen tot nationaal monument. De hertog van Savoie wilde op deze strategische plek, want zowel de zee als de bergen zijn goed bereikbaar, een heiligdom bouwen om eer te bewijzen aan het katholicisme. Hij weidde het bouwwerk aan de Heilige Maagd Maria. Helaas overleed hij voordat het heiligdom af was. Het duurde 300 jaar voordat het heiligdom werd zoals je het nu voor je ziet.”

Indrukwekkende fresco’s

Andre en Floortje hebben niet lang de tijd om stil te staan bij angst, want Eleonora houdt het tempo hoog. Ze loopt soms wel acht keer per dag naar boven en beneden. Voor we het weten hebben we de eerste treden genomen. We kunnen even op adem komen terwijl Eleonora ons de tijdlijn laat zien van de bouw en restauratie van het heiligdom. “Het was de architect Ascanto Vitozzi die startte met de bouw van het heiligdom in 1596. Hij overleed in 1615. In 1701 nam architect Francesco Gallo het stokje pas van hem over. Hij bedacht de constructie voor de koepel die in 1732 werd toegevoegd. Niemand geloofde dat de constructie overeind zou blijven, maar Gallo was overtuigd.” En tot op de dag van vandaag staat de koepel nog steeds overeind. Al hebben de bewoners van Vicoforte er tijdens de laatste restauratie in de jaren tachtig voor gezorgd dat hij extra wordt ondersteund met stevige palen van kastanjehout. Pas sinds 2015 is de koepel op deze hoogte toegankelijk gemaakt en zijn de indrukwekkende fresco’s die de koepel sieren van zo dichtbij te bekijken.

Fenomenaal

De sierlijke schilderingen blazen ons bijna omver als we een paar verdiepingen hoger een rondje kunnen lopen binnenin de koepel. Heiligen, apostelen, Jezus, Maria en de engelen sieren de plafonds. Het is met geen pen te beschrijven hoeveel indruk dat maakt. Na nog meer treden en uiteindelijk een steile trap omhoog waar we onze karabijnhaak aanhaken en gezekerd naar boven klimmen staan we dan onder de koepel om het hout met eigen ogen te zien. Nog een laatste klimmetje en we staan op de top van het heiligdom met een adembenemend uitzicht. Ondank de bewolking is het nog steeds indrukwekkend. We dalen de 266 treden weer af, terug naar Magnificat. “Ik loop nog helemaal te spacen. Dit was fenomenaal”, zegt Floortje. Andre is er stil van. Floortje: “Het is moeilijk uit te leggen aan anderen hoe mooi dit was. Maar het staat op mijn netvlies. Ik zal nooit de mooie kleuren vergeten.”

Wil je net als Andre en Floortje gezekerd de koepel beklimmen? Kijk dan op www.magnificat-italia.com

Meer lezen over de TestTour? Neem eens een kijkje in het complete dossier waar elke dag nieuwe video’s en artikelen te vinden zijn!

Praat mee

  1. H

    wat een vreselijk einde aan een prachtige reis. Wat ontzettend voor de familie van de overleden kandidaat. Voor de andere deelnemers heel triest dat het hier moet eindigen. En voor alle lezers ook heel jammer. Begrijpelijk dat het stopt maar heb ervan genoten. Vooral omdat het over Italie gaat

    Reageer
    0
    0

Praat mee: TestTour Dag 6: Levensgenieters

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht