ACSI FreeLife

Menu

TestTour Dag 5: Actievelingen

logo ACSI FreeLifeTestTour b Het is maar goed dat Joop en Hanneke zo actief zijn, want er staat vandaag veel op het programma. Fietsen door de met wijnranken bezaaide heuvels van de provincie Asti en al wandelend truffels zoeken met een echte trifulau (Piemonts voor truffeljager).

Auteur
Katinka Schippers
Datum
ReactiesReageer
truffels zoeken

Vanaf Camping Le Fonti in Agliano Terme komen ze met hun Fiat Tipo zonder moeite over de smalle wegen door de heuvels van Asti. Ze starten hun e-bike tour in het stadje Nizza Monferrato. “Inparkeren is zo makkelijk. Door die achteruitrijcamera zie ik alles perfect”, zegt Joop. Ze wandelen naar Volmar Biaggi, het reisbureau waar de tour begint. Daar krijgen ze een e-bike, fietshelm en rugzak en fietsen vervolgens onder begeleiding van een gids. “Wij fietsen altijd met onze eigen fiets. Maar ik ben stiekem wel nieuwsgierig naar zo’n e-bike. Misschien krijg ik Joop er nu ook wel van overtuigd”, vertelt Hanneke hoopvol. Het lukt haar nu nog prima, maar soms kost het veel energie om Joop (‘ik ben nog lang niet moe’) bij te houden. Een e-bike lijkt haar dus wel wat. “Gelukkig doet onze gids voor wat er mis kan gaan als je ineens gas geeft, dus die fout maken wij niet meer. Ik vind het best even spannend.”

Barbera wijn

De twee actievelingen komen de heuvel op gefietst naar een van de wijndomeinen van Michele Chiarlo in Castelnuovo Calcea. Met zicht op de kunstwerken van art park la court genieten ze hier van de rode Barbera wijn waar deze streek zo bekend om staat. “De Barbera heeft zo’n vol aroma omdat de grond hier voor 50 % uit klei en 50 % uit zand bestaat”, vertelt Alberto, die werkt voor het wijnhuis. “En er zit een hoge concentratie magnesium in de grond.” Er komt een busje aangereden. Mannen en vrouwen stappen met hier en daar rode vlekken op hun kleding uit het busje en zoeken een plekje in de schaduw. Het zijn de plukkers van de Barbera-druiven. “Normaal gesproken worden de druiven halverwege september geoogst, maar we hebben een hele warme zomer gehad, dus zijn we nu al begonnen.”

Joop en Hanneke nippen van hun wijn, maar houden zich in, want ze willen wel veilig met de e-bikes weer terugkomen in Nizza Monferrato, vanwaar ze zijn begonnen. De gids leidt ze veilig terug. “Dat wil wel hoor over die heuvels met een e-bike”, zegt Joop enthousiast bij terugkomst. “Ik had nog wel wat verder willen fietsen”, vult Hanneke aan. Tegenover het reisbureau proeven ze om de tocht af te sluiten nog de prijswinnende rundersalami van slagerij Vittorio e Loredana. Gemaakt van koeien uit Piëmont.

Casa di Trufalau

“Je zal de eerste keer truffels zoeken nooit vergeten”, verzekert Natale Romagnolo van Casa di Trifulau (huis van de truffelzoekers) ons voordat we beginnen aan de truffeljacht. Natale behoort tot de vijfde generatie Trufolantes (truffelzoekers) in het familiehuis in het dorp Costigliole d’ Asti. Het zoeken zit hem, zijn broer Giorgio en zoon Luca in het bloed. De grootste vondst binnen de familie was een truffel van 850 gram. Terwijl we moscato-druiven eten onder de houten veranda luisteren we naar Natele’s liefdesverhaal over de truffel. “Truffels zijn pure magie”, vertelt hij. “Het begint met een liefdesverhaal onder de grond waar water, zuurstof, mineralen en sporen samenkomen om uit te groeien tot een truffel. Het is als een symfonie! Maar ook boven de grond is er een liefdesverhaal”, vervolgt hij zijn romantisch betoog terwijl hij dicht voor Joop en Hanneke staat. “Nu komt het hoor”, zegt Joop verwachtingsvol. Hanneke giechelt. “Ja, Joop de truffel is een afrodisiac. Het stimuleert je hersenen. Het is een natuurlijke viagra”, zegt Natale terwijl hij Joop bemoedigend op zijn schouder klopt. “Hanneke daar kun jij van profiteren”, benadrukt hij met een dikke knipoog. Joop en Hanneke schieten in de lach en krijgen beiden rode wangen. Dat belooft een gezellige avond in de Bürstner-caravan, maar dan moeten we natuurlijk wel de beroemde truffels gaan vinden.

truffel1

Daarvoor gaan we met Natale’s broer Giorgio en zijn honden Lizzy en Brio op pad. De honden hebben meer dan tienduizend euro gekost en zijn al getraind sinds ze een paar maanden oud zijn. “Een truffelzoeker kan niet zonder zijn hond. Die heeft namelijk de neus om de truffels, die onder de grond groeien, op te kunnen sporen. Vroeger werden daar varkens voor gebruikt. Die ruiken ze ook, maar het probleem was dat de varkens de truffels gelijk opaten. Vanaf toen werden jachthonden gebruikt om te helpen bij het zoeken”, legt Natale uit terwijl Giorgio zijn pikhouweel en hondenriem pakt.

‘Lizzy, forza!’

“Truffels zoeken is een hobby. Je moet er heel veel geduld voor hebben”, vertelt Giorgio terwijl hij allerlei commando’s aan de twee honden geeft. We lopen door het bos dat tot hun eigen domein behoort. Vroeger was het een wijngaard en nu groeien er populieren, wilgen, essen en hazelnootbomen. Allemaal bomen die de juiste voedingsstoffen voor truffels bevatten. Het bospad gaat stijl omhoog “Oef, pittig wandelen, maar daar draaien wij onze hand niet voor om”, merkt Hanneke op. “Nee hoor, ik ben nog lang niet moe”, voegt Joop er lachend aan toe. Giorgio fluit en geeft commando’s als ‘laag’, ‘ruik’ en ‘hier blijven’. Plots zet hij het op een drafje. Lizzy blijft namelijk rondjes draaien op een plek onder een boom. “Ik denk dat ze er een gevonden heeft”, zegt Giorgio met ogen die glinsteren van trots en blijdschap. “Lizzy, forza, forza Lizzy”, moedigt hij de hond aan om te graven. Met zijn pikhouweel graaft hij nog iets dieper. “Yes Lizzy, good dog! Je hebt een truffel gevonden!”, roept Giorgio tegen zijn oogappel. “Oh wat leuk is dit zeg”, zeggen Joop en Hanneke bijna in koor.

We keren terug naar het huis van de familie met 54 gram zwarte truffels. Met een marktwaarde van een slordige vijftig euro. Voor het vinden van de nog zeldzamere witte truffel moeten we vanaf 21 september weer terugkomen. “Het verschil tussen de witte en zwarte truffel is het aroma. De zwarte heeft het aroma van de zomer en ruikt naar hout en champignons. De witte truffel is veel complexer. Die ruikt naar knoflook en honing”, vertelt Natale terwijl hij een witte en een zwarte truffel rond laat gaan. Hij zet een bordje kaas en een bordje salami op tafel en het moment is aangebroken dat we de truffel mogen gaan proeven. Natale besprenkelt truffelschaafsel met een schaaf over de kaas. “Het geeft een nootachtige smaak.” Joop en Hanneke nemen tegelijkertijd een hap. Natale kijkt ze verwachtingsvol aan. Hun ogen glimmen van blijdschap. “Mmmmmmmm, echt heerlijk hoor”, zeggen ze wederom in koor.

truffel

Zelf truffels zoeken? Je kunt via www.lacasadeltrifulau.it reserveren voor een truffeljacht met de familie Romagnolo. De e-bike tour kun je reserveren bij Volmar Biaggi via www.divinopiemonte.com

Meer lezen over de TestTour? Neem eens een kijke in het complete dossier waar elke dag nieuwe video’s en artikelen te vinden zijn!

Praat mee

Praat mee: TestTour Dag 5: Actievelingen

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht