In dit deel van Piëmont is het stel vandaag aangekomen na een rit van zo’n 170 kilometer. Druiven en wijn, daar draait het hier om. Dat is een ding waar je niet omheen kunt. En dan is het ook nog eens plukseizoen. Hier en daar zie je dat er geplukt wordt en we worden ingehaald door een kleine truck met een berg druiven die boven de zijkanten torent. We zijn onderweg naar Canelli, zo’n twintig minuten rijden van de Camping Le Fonti in Agliano Terme. Andre: “Alleen deze route is het uitstapje naar Canelli al waard. Fantastisch!” En de Jeep Renegade die het stel test, heeft nergens moeite met de scherpe bochten en steile hellingen.
Klasse apart
Een oud, statig gebouw is de bestemming van de tocht. Een Koninklijke entree en chique ontvangstkamer doen de ogen van Andre en Floortje glunderen. “We hebben gister een rondleiding gehad door een wijnhuis, maar dit is toch wel een klasse apart!” En dan is de rondleiding nog niet eens begonnen. De enthousiaste Elena Abergo neemt ons mee door het domein van Contratto. Hier worden al 150 jaar wijnen gemaakt. De eerste 130 jaar was het eigendom van de familie, tegenwoordig is het domein in handen van de Rivetti-familie.
Barolo Boys
Elena: “Voor de wijnkenners onder jullie, dit is een van de Barolo Boys.” Er gaat nog geen belletje rinkelen. “Giorgio Rivetti was een van de jonge wijnmakers die de Barolo wijn wereldwijd op de kaart heeft gezet in de jaren 80. De Barolo Boys is een documentaire die het verhaal vertelt.” Floortje maakt een aantekening. “Die moeten we kijken als we terug zijn!” Maar hier maken we geen Barolo wijn, voegt Elena er gauw aan toe. De Rivetti familie bezit naast Contratto het wijnhuis La Spinetta. “Spinetta zijn allemaal klassieke wijnen, Contratto produceert mousserende wijnen.” En dat doen ze niet onverdienstelijk. Ze hebben al vele awards gewonnen en zijn hofleverancier van het Italiaanse koningshuis.
Ondergronds
Elena neemt ons mee in de kelders. En dat zonder dat we een trap af hoeven dalen. Dat zorgt voor verwarring. Elena komt met een verklaring: “We zijn onder een berg gelopen en daarom ineens meer dan dertig meter onder de grond.” De temperatuur is hier constant 13 graden, het perfecte klimaat om wijn te laten rijpen. “En dat wisten ze dus zo lang geleden al. Hoewel er nog geen elektriciteit was voor koeling, creëerden ze toch de perfecte omstandigheden. Zo inventief!” Dit is zelfs zo bijzonder dat het ondergrondse domein een plaats heeft gekregen op de werelderfgoedlijst van Unesco.
Metodo Classico
We lopen langs duizenden flessen. Floortje en Andre kijken hun ogen uit. Elena: “Per jaar produceren we 1,7 miljoen flessen.” En dat gaat allemaal op een klassieke manier, ‘metodo classico’. Elena: “Mousserende wijn kun je op drie manieren maken. De goedkoopste manier is het toevoegen van koolzuur, zoals bij Coco Cola. De tweede methode is in een tank onder druk. De originele manier is in de fles. De suiker wordt door de gist omgezet in koolzuur.” Dit proces duurt wel even. “Na 40 dagen is de suiker omgezet. Daarna laten we de flessen nog zo’n vier jaar staan. Hoe langer de fles rijpt, des te zachter wordt de bubbel. Ondertussen geeft de gist complexiteit aan de wijn.”
Proeverij
Dat klinkt allemaal heel veelbelovend. Floortje: “Na al dat praten over wijn, ben ik zo benieuwd geworden!” Gelukkig wordt het stel niet teleurgesteld. Na een uitgebreide proeverij staan ze een uurtje later buiten met verschillende tassen. “Uiteraard nemen we ook wat mee voor thuis!”
Wil jij de levensgenieters de komende dagen ook volgen? Houd het dossier op onze website