ACSI FreeLife

Menu

Aangename agriturismos in Piëmont

Lokale producten proeven en in contact komen met de bevolking zijn twee ingrediënten die een vakantie net dat beetje extra geven. Geen wonder dat agritoerisme zo sterk in opkomst is in Italië. Zeker in Piëmont, de streek waar de landbouwsector de trots is van de bevolking.

Auteur
Jeroen Timmermans
Datum
ReactiesReageer
agriturismos

Verblijven op boerenbedrijven om even helemaal één te zijn met in de natuur; het kan bij uitstek in Italië. Bij duizenden boerderijen en landgoederen, agriturismos genaamd, kun je op deze bijzondere manier vakantie vieren. Geniet van de prachtige landelijke omgeving en help met het plukken van druiven, de verzorging van dieren of het maken van streekproducten als olijfolie, honing en kazen.

Bezoekje aan Azienda Agricola Stra

In de heuvelachtige streek Langhe in Piëmont, vlak bij het beroemde wijndorp Barolo, ligt Azienda Agricola Stra. Op dit boerenbedrijf met tweehonderd jaar historie, verbouwt het echtpaar Maresa en Roberto Stra zijn vermaarde wijnen, kazen en fruit. Verder zijn er verschillende dieren die voor gezelschap zorgen. En zoals het in een echt familiebedrijf gaat, helpen zoon Paolo en oma Irma ook een handje mee.

Het TestTeam Gezinskampeerders gaat een dagje ervaren hoe het leven er op deze Italiaanse boerderij aan toegaat. Wanneer ze hun caravancombinatie het erf op sturen, zullen ze gelijk het prachtig onderhouden hoofdgebouw in karakteristieke U-vorm zien. De recent gerenoveerde stallen en schuren rondom dit gebouw doen nu dienst als sfeervolle gastenverblijven. De witte muren en vele bloemen en planten (heerlijk ruikende jasmijn) maken het tot een vrolijk geheel waar Daan, Marianne en hun kinderen zich ongetwijfeld snel thuis zullen voelen.

Tradities en gewoontes

Al vijf generaties lang wordt er gewoond en gewerkt op Azienda Agricola Stra. De oude tradities en gewoontes worden er nog altijd trouw in stand gehouden. Irma kent de lekkerste authentieke gerechten en heeft boeiende anekdotes over ‘hoe het vroeger was’. Maar ook de moderne techniek is er belangrijk: door te blijven innoveren kunnen Roberto en Paolo de wijnbouw efficiënter maken waardoor ze meer tijd hebben voor hun gasten.

De geheimen van de druiventeelt heeft Roberto rechtstreeks van vader Giovanni geleerd. Kennis over het land en klimaat is essentieel bij het maken van kwaliteitswijnen. Duurzaam omgaan met de natuur staat bij de familie hoog in het vaandel en wordt met passie uitgedragen.

Een leuk én leerzaam verblijf

Het aangename met het nuttige combineren, het kan uitstekend op Azienda Agricola Stra. Vooral voor kinderen is het boeiend om te zien hoe de dieren leven en en verzorgd moeten worden. Ook zijn er rondleidingen en andere educatieve activiteiten, waarbij er natuurlijk uitgebreid geproefd kan worden van de wijn, kaasjes, fruit, koekjes en andere lokale specialiteiten. Zo gaat ons TestTeam genieten van een heerlijke lunch op het boerenbedrijf.

Kamperen bij de boer

Je vakantie doorbrengen op een agriturismo kan op meerdere manieren. Wanneer je volledig wilt meedraaien in een bedrijf, kun je de hele dag actief zijn. Je krijgt zo een uniek inkijkje in het boerenleven en hoeft je geen moment te vervelen. Wie meer de rust opzoekt, kan ook kiezen om toe te kijken hoe het leven zich voltrekt en intussen volop genieten van de landelijke omgeving en gemoedelijke sfeer.

Bij agrotoerisme denken veel mensen aan overnachten in een huisje of andere accommodatie. Maar wist je dat er tegenwoordig ook mogelijkheden zijn om te kamperen op het erf in eigen tent, caravan of camper? Dit type vakantie heet agricampeggio. Er zijn veel mogelijkheden: van weinig voorzieningen tot zeer luxe (zoals privézwembad). Bij verschillende boerenbedrijven in Piëmont kan het allebei. Waar je ook naartoe gaat, overal staat de liefde voor de natuur en de producten die gemaakt worden centraal.

Wie het alledaagse leven even wilt ontvluchten, en op zoek is naar een authentieke ervaring in prachtige omgeving, zal altijd zijn draai vinden op een agriturismo. De rust en ruimte zorgen ervoor dat het hele gezin er kan ontspannen.

Nog tips?

Ben jij al bekend met agritoerisme en kun je andere kampeerders hier wat meer over vertellen? We horen het graag!

Benieuwd naar de rest van de ACSI FreeLife TestTour? Volg de vier testteams op de voet.

Praat mee

Praat mee: Aangename agriturismos in Piëmont

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation