ACSI FreeLife

Menu

Testteam Cultuurliefhebbers: Joop & Tonny

testtourIn augustus en september vertrekken voor het derde jaar op rij vier testteams voor de ACSI FreeLife TestTour. Anders dan de voorgaande edities, zal het testavontuur in 2019 meerdere bestemmingen hebben. Twee teams gaan naar het Belgische Wallonië en twee teams naar diverse Hanzesteden in Nederland en Duitsland. Joop en Tonny Temmink, cultuurliefhebbers pur sang, behoren tot de hoofdrolspelers van deze reis. Tijd voor een kennismaking.

Auteur
Katinka Schippers
Datum
3
3
ReactiesPraat mee

Joop (71) en Tonny (66) Temmink wonen in Haaksbergen. Het stel leerde elkaar in 1976 kennen tijdens een kampeertrip en is sindsdien onafscheidelijk. Hun kampeervakantie is niet compleet zonder een bezoek aan een kerk, kasteel of een museum. Cultuur snuiven in de Hanzesteden is dus wel aan hen besteed.

Kunnen jullie wat meer vertellen over jullie kampeerverleden?

Joop: “We hebben elkaar in 1976 ontmoet tijdens een zweefvliegkamp van de ZES (Zweefvliegclub Eindhovense Studenten) in Lemelerveld. Tonny was daar als introducee van haar broer en ik was er met een vriend van me. We kregen dus letterlijk verkering tijdens het kamperen. Een jaar later waren we verloofd en gingen we met Tonny’s tent kamperen in Frankrijk.”

Tonny: “Ik weet nog dat Joop zijn hamer was vergeten en daarom de tentharingen met een grote steen in de grond sloeg. Hij sloeg zijn nieuwe verlovingsring helemaal aan gort. Maar toch zijn we op 22 september 1978 getrouwd.”

Met welk kampeermiddel hebben jullie nog meer kampeerervaring opgedaan?

Tonny: “Vanaf 1976 kampeerden we gewoon met een tent. De meest enerverende kampeervakantie hadden we in 1979, waarbij we met een Volkswagen Kever via het toenmalige Joegoslavië naar Griekenland reisden. Via Athene naar Patras, met de boot naar Corfu, en daarna via Italië weer terug.

Joop: “Wat een avontuur was dat! Met heel veel verschillende culturen van het zeer arme Joegoslavië naar het wat meer westerse Griekenland. Het was een enorme ervaring. Onze dochters gingen al vroeg mee op vakantie. We kochten toen een Alpenkreuzer vouwwagen. Ze vonden het maar wat spannend, al die verschillende ruimtes.”

Tonny: “Tijdens een van onze zomervakanties in Frankrijk kregen we te maken met een enorme onweersbui op de camping. Gitzwarte lucht, veel gedonder, en het flitste overal waar je maar keek. Joop en ik hadden allebei een kind op schoot en keken vanuit onze voortent angstvallig naar buiten naar het slechte weer. Ik zag toen onze achterburen gewoon binnen in hun caravan zitten. Zij lazen ontspannen een boek en dat zag er gewoon heel veilig uit. Een jaar later kochten we onze eerste caravan.”

Wat verwachten jullie van het reizen met een camper?

Joop: ”Sinds we met pensioen zijn, maken we elk voorjaar een behoorlijk verre reis met onze caravan richting Zuid-Spanje of Portugal. Afstanden van 7.500 kilometer zijn geen uitzonderingen. Wat we wel merken, is dat we steeds meer campers zien op onze bestemmingen. Dat heeft ons toch aan het denken gezet. Wellicht is een camper ook iets voor ons …”

Tonny: ”We denken inmiddels de voor- en nadelen van een camper goed te kennen. Het reizen gaat natuurlijk sneller dan met een caravan. Ook ben je sneller geïnstalleerd op de camping en ook weer weg. Maar we hebben wel nog wat vragen. Want hoe doe je boodschappen als je geen auto bij je hebt? En hoe kun je als cultuurliefhebbers uitstapjes maken vanaf de camping zonder auto? En het belangrijkste: kunnen we een camper wel betalen?”

Joop: ”We zouden natuurlijk eens een camper kunnen huren om het allemaal te ervaren, maar dat doe je toch niet zo snel als je al een caravan hebt. Meedoen aan de ACSI FreeLife TestTour maakt het voor ons mogelijk om antwoord te krijgen op al onze vragen. Een eerste camperervaring en dan ook nog eens met een spiksplinternieuwe LMC. We zijn echt met onze neus in de boter gevallen.”

Waarom hebben jullie je aangemeld als testers voor ACSI FreeLife?

Tonny: “We waren in 2017 in Spanje op vakantie toen ik de e-mail ontving met de uitnodiging om je op te geven als testteam. Spontaan zei ik tegen Joop: ‘dit gaan we doen!’. We waren allebei onmiddellijk enthousiast.”

Joop: “In 2018 kregen we te horen dat we langs mochten komen op het ACSI-kantoor voor de selectieavond. Dat was echt een leuke ervaring. En het mooiste: we werden nog uitgekozen ook! Helaas kreeg Tonny niet veel later te maken met een hernia. Hierdoor kwam onze deelname op losse schroeven te staan. Vanwege een operatie en het herstel hebben we toen besloten om niet mee te gaan.

Tonny: ”Het gaat inmiddels heel goed met me. Daarom besloten we om ons ook dit jaar op te geven. We werden weer uitgenodigd voor de selectieavond, en hoorden niet veel later dat we mee mochten. Wat zijn we blij dat we het dit jaar allemaal echt mee gaan maken!”

Hoe ziet jullie ideale dag eruit
op kampeervakantie?

Tonny: “De dag begint altijd met thee, een gekookt eitje en lekker broodjes buiten. Na het ontbijt gaan we altijd wat ondernemen. Dat kan zijn een mooie fietstocht met onze racefietsen of een wandeling.”

Joop: “Of we gaan een stad of een dorpje bezoeken. Onze speciale aandacht gaat dan vaak uit naar kerken, kastelen, musea, aquaducten of gewoon charmante pleintjes of terrasjes.”Waar we dan graag ‘una ensalada deliciosa con un buen copa de rosado’ (Spaans voor ‘een lekkere salade met een goed glas rosé’, red.) nuttigen.”

Tonny: “Onze vakantie begint eigenlijk al zodra we de deur thuis achter ons dicht doen. Tijdens de reis naar het zuiden rijden we etappes van maximaal vierhonderd kilometer. Vaak onderbroken door een dag rust na twee reisdagen. Zodra we dan op de plaats van bestemming aankomen waar we zo’n tien dagen verblijven, verdelen we de tijd in een dag actief afgewisseld met een dag cultuur snuiven.”

Joop: “Bij hoge uitzondering blijven we de hele dag op de camping als er bijvoorbeeld gewassen moet worden. Dan is er ook extra tijd voor een gezellig praatje met medekampeerders. Iedereen heeft wel een goede tip over een bezienswaardigheid in de buurt, een fantastische wandeling of een andere mooie ervaring om te delen. En het leuke is, niets moet!”

Jullie gaan op pad als testers voor ACSI FreeLife. Wat verwachten jullie van de reis?

Joop: ”Ik ben geboren in Schalkhaar (gemeente Deventer). We hadden familie in Zutphen, dus de term ‘Hanzestad’ heb ik al op vroege leeftijd leren kennen. Alleen wist ik nooit echt wat het betekende. Nu we weten dat we een reis gaan maken langs Hanzesteden, hebben we er de laatste weken veel over gelezen. Nooit geweten dat het allemaal zo internationaal en omvangrijk was. En met onze reis in het vooruitzicht, kijken we er natuurlijk met een heel andere bril naar.”

Tonny: ”De steden liggen allemaal aan het water. Dat gegeven maakt het extra interessant, omdat je ze dus ook vanaf de rivier kunt bekijken. We verheugen ons er enorm op.”

Volg de TestTour op de voet

Al zin gekregen in de ACSI FreeLife TestTour 2019? In september gaat de reis van Joop en Tonny van start. Tot die tijd lees je op deze site het laatste nieuws, interessante achtergrondartikelen en meer. Met als hoogtepunt natuurlijk de video’s en artikelen van de belevenissen van de teams tijdens de TestTour. Houd deze website dus goed in de gaten om helemaal niets te missen. En volg ons natuurlijk op Facebook!

Praat mee

 1. M

  Zal een mooie tocht worden. Heel veel plezier. Benieuwd hoe jullie het vinden op reis te gaan met een camper!

  Reageer
  2
  0
 2. M

  Wauw…te gek dat jullie dit jaar toch meedoen!!
  Veel plezier!

  Reageer
  2
  0
 3. M

  Lieve zus en bro: heel veel plezier en geweldig dat jullie deze testrit kunnen doen!!!!

  Reageer
  2
  0

Praat mee: Testteam Cultuurliefhebbers: Joop & Tonny

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation