ACSI FreeLife

Menu

3x zonnige cultuurtrips naar het zuiden

ACSI & cultuurEen treinstation vol mozaïek, een klooster gebouwd met dank aan specerijen en marktjes die nog het meeste lijken op openluchttheaters … Valencia, Lissabon en Florence zitten boordevol culturele pareltjes en wachten op jouw bezoek!

Auteur
Olle Vastbinder
Datum
ReactiesReageer
16e-eeuws Mosteiro dos Jerónimos (Hiëronymietenklooster) - Lissabon

Valencia – Op het juiste (kunst)spoor

Deze stad is een culturele hotspot waar je je niet snel zult vervelen. Een van de plekken die je echt moet hebben gezien, is nuttig en mooi tegelijk: het treinstation Estación del Norte. Het klinkt misschien een beetje saai, een plek bekijken waar treinen komen en gaan. Maar met een mix van modernistische, Europese en gotische bouwstijlen is het een lust voor het oog.

Treinstation Estación del Norte - Valencia

De buitenkant is vakkundig versierd. Bloemen, sinaasappels en oranjebloesem fleuren de façade op. En de arend bovenop het gebouw houdt alles goed in de gaten. Het interieur is een walhalla voor keramiekliefhebbers. Overal vind je prachtige kunstwerken van mozaïek. Trencadis, heet deze stijl, een kunstvorm die ook veel door Gaudí werd gebruikt. Op de wanden staat in diverse talen ‘goede reis’ geschreven in mozaïek. Een leuke speurtocht: op zoek naar het kunstwerk in je eigen taal! En tijdens de queeste kun je de authentieke, houten loketten en de glas-in-lood-creaties bewonderen.

Een beetje vreemd: de naam doet anders vermoeden, maar het treinstation ligt in het zuidelijke gedeelte van Valencia.

Lissabon – Terug naar de Gouden Eeuw

In Lissabon vind je een heleboel leuke wijkjes met allemaal hun eigen bijzonderheden. Maar waar moet je nu beginnen? Belém, natuurlijk! Dit was vroeger ook het startpunt van de van de Portugese ontdekkingsreizen. Daarom vind je hier vele interessante musea en monumenten uit de Gouden Eeuw.

16e-eeuws Mosteiro dos Jerónimos (Hiëronymietenklooster) - Lissabon

Zeg je Portugese ontdekkingsreiziger, dan zeg je Vasco da Gama. Dankzij hem kun je vandaag de dag het 16e-eeuws Mosteiro dos Jerónimos (Hiëronymietenklooster), bezoeken. Het verhaal gaat dat dit klooster van kalksteen destijds is gefinancierd met de specerijenopbrengst. Een tastbaar symbool van de Portugese rijkdom uit die tijd en met de vele Oosterse en Moorse decoraties een plaatje om te zien. In het klooster vind je ook een museum en beroemde graven, onder andere van de koninklijke familie. Wordt alle grandeur je even teveel, dan kun je even uitrusten bij de grote fontein in de tuin van maar liefst 3.300 m².

Pastéis de Belém - Lissabon

Bezoek je het klooster, dan ben je ook op loopafstand van bakkerij Antiga Confeiteria. Probeer hier eens Pastéis de Belém te bemachtigen: een heerlijk taartje van bladerdeeg, room, kaneel en suiker. Slechts drie mensen kennen het geheime recept en het is de enige plek waar je dit unieke gebakje kunt kopen. De rij hongerige smulpapen staat altijd tot op de straat, maar het is het wachten waard. Peuzel deze overheerlijke lekkernij op in het park, gezellig tussen de picknickende Portugezen.

Florence – Marktjes vol verrassingen

In het Italiaanse Firenze is het ook goed toeven als cultuurliefhebber. Natuurlijk kun je naar de bekendste burg van Florence, de Ponte Vecchio, en je vakantiebudget besteden aan alles wat glimt in de mooie juwelenwinkeltjes aldaar. Maar heb je geen budget voor dure stenen, dan zijn er in Florence genoeg marktjes om voor een vriendelijk prijsje leuke vakantiesouvenirs, antiek en lekkers te kopen.

Mercato San Lorenzo - Florence

Op de marktjes in Italië lijkt het af en toe alsof je in een openluchttheater bent beland. De handelaren en kopers zijn luidruchtig en maken met handen en voeten duidelijk wat de prijs van het goed moet worden. Elke marktje heeft zijn eigen charme. De bekendste markt is de Mercato San Lorenzo. Hier komen veel toeristen, maar dat heeft een reden: veel koopwaar is een stuk goedkoper dan op andere marktjes in de stad. Hier bemachtig je voordelig een prachtig Venetiaans masker of een leren tas. De markt is vlak bij de 15e-eeuwse kerk Basilica di San Lorenzo di Firenze, dus zo sla je twee culturele vliegen in één klap.

Heb je je slag geslagen, loop dan even door naar de Mercato Centrale. Een markthal die grenst aan de San Lorenzo-markt, met weelderige bloemen en heerlijke Toscaanse hapjes. Kies uit de Toscaanse wijnen, kazen van het platteland, versgeperste olijfolie, truffels en nog veel meer. Fantastische ingrediënten voor een avondje lekker genieten op de camping.

Met korting op reis in het najaar

Naast prachtige bezienswaardigheden en heerlijk eten, is het fijne aan deze steden ook de aangename temperatuur in het najaar. Een goede mogelijkheid om nog even lekker na te zomeren dus! En als je dan gaat kamperen, dan neem je natuurlijk CampingCard ACSI mee. Zo kun je voordelig op de camping overnachten. En bestel je nu een CampingCard ACSI-product, dan maak je kans op een Time to momo-reisgids naar keuze. Bijvoorbeeld voor een van bovenstaande bestemmingen!

Praat mee

Praat mee: 3x zonnige cultuurtrips naar het zuiden

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation