ACSI FreeLife

Menu

Sneeuwkettingen getest

Als je met je camper gaat winterkamperen mogen sneeuwkettingen niet ontbreken in je bagage. Zowel bij sneeuw als gladheid verhogen ze de verkeersveiligheid enorm. Bovendien zijn ze in veel wintersportlanden verplicht. We testen negen exemplaren.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Sneeuwkettingen getest

Door klimaatverandering zijn milde winters meer regel dan uitzondering. We zien nog maar zelden sneeuw op straat. Zijn sneeuwkettingen dan wel zo nodig? In Nederland en België valt nauwelijks sneeuw in de winter. Maar in andere Europese landen is er soms geen gebrek aan sneeuw.

Verplicht

In Oostenrijk is het in de winter bijvoorbeeld zelfs verplicht om sneeuwkettingen bij je te hebben. De bekeuring die volgt als je geen kettingen bij je hebt, is niet mis. Ga je met je caravan of camper op pad naar de sneeuw, zorg er dan voor dat je goede sneeuwkettingen bij je hebt. In de zomer heb je er ook profijt van als je vooruit wil komen op een drassig grasveld. We stellen je alvast voor aan twee modellen.

1. Sneeuwketting König XD 16 Pro

De XD 16 van König stelt ons bij het aanbrengen niet voor verrassingen. Wel moet je een tweede keer stoppen om de kettingen aan te spannen. König levert een zeil mee, zodat je geen natte knieën krijgt. Het zeil is net als de handleiding waterproof. Helaas zijn de afbeeldingen op de handleiding zwart-wit. Met kleurenfoto’s zouden de verschillende onderdelen en stappen beter verduidelijkt kunnen worden, want vooral de gekleurde onderdelen bepalen de montage. Ter bescherming van (aluminium) velgen levert König kunststof clips mee. De plastic handschoenen zijn niet al te best. De kettingen passen niet op de Goodyear Cargo Ultra Grip 2. Richtprijs: € 174,95.

2. Sneeuwketting Ottinger Marathon

De Marathon levert Ottinger met extra gripstukken van speciaal metaal. Deze verhogen de tractie en remkracht en verminderen de slijtage van de onderdelen. De montage van de kettingen is best een opgave. Aan de losse ketting is bijvoorbeeld niet te zien welke kant voor of achter komt. Met kleuraanduidingen op overeenkomstige delen zou de ketting al een stuk makkelijker aan te brengen zijn. Voor de Ottinger Marathon raden we dan ook aan om voor vertrek minstens twee tot drie keer te oefenen. Richtprijs: € 292,95.

Waar moet je allemaal op letten?

Benieuwd naar de andere zeven exemplaren en tips waarvoor je moet opletten bij de aanschaf? Na het lezen van het hele artikel in de special over winterkamperen (ACSI FreeLife 8-2017) ben je helemaal ingelezen en weet je precies wat voor soort sneeuwketting bij jouw caravan of camper past.

bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Sneeuwkettingen getest

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht