ACSI FreeLife

Menu

Rustige start kampeerseizoen voor Nederlandse campings

Traditioneel gezien is Pasen de start van het kampeerseizoen, maar gezien de huidige coronamaatregelen wordt het een rustige start. Daarnaast blijft de vraag naar kampeerplaatsen met privé-sanitair onverminderd groot. Dat zijn de twee belangrijkste bevindingen uit een rondvraag van ACSI FreeLife bij verschillende campings in Nederland.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
campings corona

Het lijkt er op dat de grootste drukte op Nederlandse campings nog even op zich laat wachten. De beperkende reismaatregelen zorgen er voor dat onze zuider- en oosterburen voorlopig bijna allemaal in eigen land blijven. Dat laat zich voelen bij menig camping, met name de strandcampings.

Gemis aan Duitse kampeerders

“Normaal is in deze periode 80 procent van onze gasten Duits. De Nederlandse gasten vullen dat gat niet zomaar op, omdat ze meestal maar één extra vrije dag hebben met Pasen”, laat Lisette van Boven van Strandcamping Valkenisse in Groot-Valkenisse (Zeeland) weten.

‘Vanaf de meivakantie loopt het goed door’

Ook bij camping De Kleine Wolf in Stegeren (Overijssel) ‘hebben ze wel eens betere Paasweekenden gehad’. Eigenaresse Anne-Sophie Kat: “Vanaf de meivakantie loopt het gelukkig goed door qua boekingen en vanaf de zomervakantie zitten we helemaal vol. Al met al mogen we dus niet echt klagen.”

Afwachten met boeken

Bij Strandcamping Corfwater in Petten (Noord-Holland) hebben ze daarentegen wel reden tot klagen. Daar is het op dit moment ‘heel rustig’ met de boekingen. “Ik denk dat veel kampeerders zo lang mogelijk afwachten”, laat woordvoerster Annelies Kuiper weten. “Het blijft natuurlijk nattevingerwerk maar als de overheid de regels straks weer gaat versoepelen, dan kan het wel eens snel heel druk worden.”

Men wil zeker zijn van een kampeerplek

De drang om er op uit te gaan lijkt namelijk groter dan ooit. Kampeerders willen er zo graag op uit dat ze het op de koop toe nemen dat niet alle faciliteiten op de camping open zijn. Men wil zekerheid, dus wordt een kampeerplek geboekt. En het liefst ook met privé-sanitair voor het geval de sanitairgebouwen op campings weer op slot moeten. Dat komt naar voren uit de telefonische gesprekken met de verschillende Nederlandse campings.

Deze trend is een jaar geleden noodgedwongen ontstaan nadat kamperen in Nederland tijdelijk alleen was toegestaan als je de beschikking had over eigen sanitair. De gezamenlijke sanitairgebouwen waren daardoor tijdelijk gesloten.

camping_privé-sanitair

Plaatsen met privé-sanitair als eerste volgeboekt

Sinds half juni vorig jaar zijn de toiletgebouwen weer open. Desondanks zijn de kampeerplaatsen met een eigen sanitair dit jaar populairder dan ooit. “We hebben 56 kampeerplaatsen met privé-sanitair en die waren voor dit seizoen als eerste volgeboekt”, vertelt Lisette van Boven van Strandcamping Valkenisse.

“De CampingCard ACSI (kortingskaart waarmee te tegen korting kan kamperen buiten het hoogseizoen red.) is niet geldig voor deze plaatsen, maar dat maakt de meeste kampeerders niets uit. Ze willen zeker zijn van een kampeerplaats voor het geval de regels straks weer strenger worden.”

Investering in privé-sanitair werpt zijn vruchten af

Bij camping De Kleine Wolf is dat niet anders. Tot dit seizoen telde de camping geen plaatsen met eigen sanitair. Inmiddels zijn er 20 luxe privé-toiletgebouwen en dat werpt direct zijn vruchten af. “De vraag naar deze plaatsen is enorm. De aanvragen blijven maar binnenstromen”, laat eigenaresse Anne-Sophie Kat weten.

‘Houd mijn hart vast’

Tegelijkertijd blijft het net als vorig jaar lastig om in deze onzekere tijd vooruit te kijken. Anne-Sophie: “Ons verwarmde buitenzwembad mag wel open, maar voor hoe lang en hoeveel gasten maken daar gebruik van in deze tijd van het jaar? Ik houd mijn hart vast of dat we open blijven, gezien het oplopende aantal besmettingen.”

‘Vraag naar privé-sanitair niet groter dan andere jaren’

Voor camping De Paal in Bergeijk (Noord-Brabant) komt de grote vraag naar plaatsen met een eigen toilet en douche niet als een verrassing. “Er is ontzettend veel vraag naar deze plaatsen, maar de plekken met privé-sanitair lopen al jaren heel goed”, vertelt Mirjam Kuijken. “We hebben 60 van dat soort plaatsen op een totaal van 570 kampeerplaatsen. Vanaf 10 juli tot aan eind augustus zijn deze plekken allemaal volgeboekt en voor die tijd zitten we op een enkel weekend of een enkele week na ook al zo goed als vol.”

Privé-sanitair camping De PaalBij camping De Paal zijn de kampeerplaatsen met privé-sanitair subtiel verwerkt in een wal. Foto: camping De Paal.

Communicatie over coronaregels

Het is voor de campings te hopen dat de regelgeving rondom het coronavirus dit jaar niet te vaak gaat veranderen. “Vorig jaar waren we continu aan het bijsturen”, vertelt Karin Hoppzak van camping De Schatberg in Sevenum (Limburg). “Dan hadden we net de regels op papier gezet voor onze gasten en konden deze papieren alweer de prullenbak in. Sindsdien communiceren we alles rondom corona online en is onze informatie zo kort en bondig mogelijk, zodat we de informatie sneller kunnen aanpassen.”

Meer begrip

In vergelijking met vorig jaar is er nu heel wat meer begrip onder de gasten, zo hebben ze bij De Schatberg gemerkt. “Vorig jaar vroegen gasten eerder hun geld terug of wilden ze een voucher omdat niet alles op de camping open is. Dit jaar is er meer begrip. Men wil er zo graag op uit, dat het op de koop toe wordt genomen dat ze op een camping niet alles kunnen wat normaal wel kan.”

Heb jij al geboekt?

Heb jij je al verzekerd van een kampeerplaats of wacht jij liever nog even af? ACSI FreeLife is razend benieuwd. Laat onder dit artikel een reactie achter en wie weet komen we jou later dit jaar interviewen op jouw kampeerstekkie.

Praat mee

Praat mee: Rustige start kampeerseizoen voor Nederlandse campings

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht