ACSI FreeLife

Menu

Proef olijfolie in de Méditerranée

Wie in de nazomer de warmte opzoekt van het Middellandse Zeegebied kan er niet omheen. We gebruiken allemaal olijfolie, maar wat kunnen we er allemaal mee en hoe herken je een slechte olijfolie?

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
olijfolie foto: opsicilie.nl

Dus kampeer jij in het naseizoen in de Méditerranée en ben jij gek op olijven? Dan is één van de volgende zoute tips wellicht iets voor jou.

Italiaanse markten

Oktober en november zijn de maanden van de oogst. In veel dorpen in de Italiaanse regio Umbrië maken ze daar een heel feest van. In de weekenden kom je allerlei markten tegen waar je olijfolie en andere lokale producten kunt proeven. Een mooie gelegenheid om tussen de Italianen te proeven van het lokale goud. Hoe vers wil je het hebben!

Productieproces

Wil je niet alleen maar proeven maar ben je ook geïnteresseerd in het productieproces van de olie? Bij het familiebedrijf Ecostean in Noord-Spaanse provincie Huesca val je met je neus in de olijfolie. Bij Ecostean staat de deur open en kun je met eigen ogen zien hoe het productieproces in zijn werk gaat. Wil je het olijfoliebedrijf bezoeken? Neem dan eerst wel even contact op voor een afspraak.

Museum

Heb je het over olijven, dan kan Griekenland niet ontbreken. Ook hier stikt het van de olijfbomen. Op het eiland Naxos vind je het Eggares Olijf pers museum, waar je wordt meegenomen in de processen van het olijfolie maken door de decennia heen. Naast dat je uitgebreid kunt proeven, ontdek je wat voor artikelen je nog meer kunt maken van die kleine vruchten.

Cursus en proeverij

Ben jij woensdag 22 november alweer terug van vakantie? Dan kun je je nu alvast inschrijven voor een cursus olijfolie proeven door Gregor Christiaans. Hij is gecertificeerd olijfolie proever, lid van de Italiaanse organisatie van olijfolie proevers (Organizzazione Nazionale Assaggiatorir Oli di Olivia) en auteur van het boek Lekker vet – alles onder olijfolie. De cursus aan de Volksuniversiteit Amsterdam op 22 november bestaat uit één les van twee uur en begint om 19.00 uur.

De Nederlandse olijfoliekenner is op donderdag 28 september ook te gast op de Volksuniversiteit Utrecht. Tijdens een workshop van anderhalf uur leer je onder meer onderscheid te maken tussen verschillende soorten olijfolie. Op donderdag 30 november spreekt de kenner op de Rotterdamse Volksuniversiteit.

Andere tips

Heb jij tijdens je kampeervakantie in het Middellandse Zeegebied al wel eens een olijfoliefijnproever gevoeld, maar vind je deze niet terug in het verhaal? Schroom dan niet ons te tippen!

Praat mee

Praat mee: Proef olijfolie in de Méditerranée

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation