ACSI FreeLife

Menu

Prijzen in caravan- en camperbranche

Nagenoeg alles wat je koopt, kun je voor de geadverteerde prijs meenemen. Zodra er wielen onder zitten, komen er plotseling kosten bij: de veelbesproken afleveringskosten. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) ziet er sinds 1 november verscherpt op toe dat dealers van campers en caravans deze kosten in de eindprijs opnemen. Is de kampeerbranche er klaar voor? Journalist Mario Vos zocht het uit.

Auteur
Katinka Schippers
Datum
2
2
ReactiesPraat mee
miketekstenbeeld 3408

De wet is duidelijk over de prijs van een product, of er nu wel of geen wielen onder zitten. In die productprijs – waarmee doorgaans wordt geadverteerd – moeten alle onvermijdelijke en onvoorzienbare kosten zitten. En dat zijn in het geval van een auto, een caravan of een camper dus alle kosten die een consument verplicht moet maken voordat hij er de weg mee op kan. Zoals kosten voor het rijklaar maken, leges kenteken en indien van toepassing BPM en BTW.

Prijzenwet

Het Burgerlijk Wetboek is gemaakt om consumenten te beschermen en in de wet handhaving consumentenbescherming is opgenomen dat de ACM tegen inbreuken op de Prijzenwet kan optreden. In augustus dit jaar riep de ACM de auto-importeurs op om ervoor te zorgen dat de prijzen uiterlijk 1 november 2016 op de juiste manier werden vermeld. En die oproep is ook van toepassing op de caravan- en camperbranche. In eerste instantie ziet de ACM erop toe dat de importeurs hun zaakjes op orde hebben. Is dat dan nog niet het geval, dan kan de ACM handhavend optreden, lees: een boete uitdelen.

Transparantie met afleveringskosten

Paul de Waal van de BOVAG nuanceert de regels. “Het is niet zo dat je helemaal geen afleverkosten mag rekenen”, zegt hij. “Maar de klant moet wel op weg kunnen met de gekochte caravan of camper zonder extra kosten te moeten betalen buiten de prijs. Er moet in een camper bijvoorbeeld een beetje brandstof zitten anders kun je er niet mee op weg, maar je hoeft geen volle tank cadeau te doen. En een poetsbeurt mag je gerust in rekening brengen, zolang de klant maar niet verplicht is om die te laten uitvoeren. Het gaat eigenlijk vooral om transparantie. In de verkoopprijs waarmee je adverteert, moeten alle onvermijdelijke kosten zitten, maar je mag natuurlijk wel afleverpakketten aanbieden met opties, zolang de klant die maar niet verplicht hoeft af te nemen om op weg te kunnen.”

Hoe is jouw ervaring met de prijsaanbiedingen van caravan- en camperdealers? Wij zijn benieuwd! Laat een reactie achter onder dit bericht.

Wil je meer lezen over hoe de branche omgaat met het verscherpte toezicht van de ACM? Je leest het complete artikel in ACSI FreeLife 8-2016.

bestel magazine

Praat mee

 1. Trudie De Reuver

  Bij Stijkel in Harderwijk staan 2e hands campers te koop.
  Wij hadden interesse. Bleek dat er nog kosten bij de prijs bijkomen. 595,00 euro! Terwijl ik het anders hier op de site lees.

  Reageer
  0
  0
 2. Wat je nu ziet is dat er geen garanties opzitten die moet je er bij kopen of hij moet nog een beurt hebben die willen ze wel geven met korting het is gewoon waardeloos zeg gewoon wat hij kost en geef gewoon garantie zoals het hoort

  Reageer
  1
  0

Praat mee: Prijzen in caravan- en camperbranche

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht