ACSI FreeLife

Menu

Overstromingen en hoog water

Grote delen van Midden-Europa hebben te maken met flinke overstromingen. Vooral het zuiden en oosten van Duitsland, Tsjechië, Oostenrijk en Zwitserland zijn getroffen.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
ReactiesReageer

Door hevige regenval in deze landen is het waterpeil in de Rijn, de Main, de Donau en de Neckar gestegen. Rivieren en meren zijn hierdoor uit hun oevers getreden. Wat zijn de gevolgen hiervan voor kampeerders?

Wegen dicht in Duitsland en Oostenrijk

Ga voor vertrek na of de camping bereikbaar is en of wegen wel begaanbaar zijn. Veel lokale wegen in Zuid-Duitsland en Oostenrijk zijn de komende dagen dicht doordat de rivieren daar te ver uit de oevers zijn getreden. In Duitsland gaat het vooral om de deelstaten Beieren, Baden Württemberg, Hessen, Nedersaksen, Thüringen en Saksen-Anhalt. In Thüringen, rond Erfurt, kunnen lokale wegen door aardverschuivingen zijn versperd en wegen zijn ondergelopen. In de zuidelijke deelstaat Beieren is een deel van de snelweg 73 overstroomd. Ook staat de A8 van München naar Salzburg gedeeltelijk onder water. Tussen Bernau am Chiemsee en Grabenstätt is de weg daarom in beide richtingen dicht.

In buurland Oostenrijk zijn vooral de deelstaten Stiermarken, Salzburgerland en Boven en Neder-Oostenrijk getroffen door het stijgende water. In Tirol en het Voralrberg stabiliseert de waterstand inmiddels, maar Bundesstrassen kunnen nog steeds dicht zijn. Rond het district Zell am Zee zijn veel B-wegen dicht door aardverschuivingen en overstromingen. De A10 tussen Salzburg en Villach is bij Flachau in beide richtingen dicht door een aardverschuiving.

Informatie over hoog water en overstromingen

Voor actueel nieuws over versperde wegen in Duitsland kijk je op HochwasserZentralen.de. Voor Oostenrijk is hier informatie beschikbaar. Voor Tsjechië is deze website beschikbaar. Deze is echter wel geheel in het Tsjechisch maar je kan op de kaart wel zien welke wegen dicht zijn. Ook in Zwitserland zijn wegen versperd door het hoge water. Kijk op: TCS.ch

Hoog water in Nederland

Door de overstromingen in midden-Europa verwacht Rijkswaterstaat ook in Nederland een hogere waterstand. Het water in de Rijn heeft inmiddels de waterstand NAP +12 meter bij Lobith overschreden. Dat betekent dat uiterwaarden gaan onderlopen en campings gelegen in de uiterwaarden treffen daarom de nodige voorbereidingen. Caravans en campers worden bijvoorbeeld al naar hoger gelegen plaatsen verhuisd en voortenten worden uit voorzorg opgeruimd. Campingeigenaren langs de Rijn, maar ook de IJssel en de Waal houden de waterstanden via Rijkswaterstaat goed in de gaten. De hoge waterstand is uitzonderlijk voor de tijd van het jaar, maar campings aan het water zijn door jarenlange ervaring met hoogwater goed voorbereid en weten dan ook wat hen te doen staat bij een eventuele overstroming van de rivieren.

Voorbereiding

Is de camper of caravan ingepakt voor de kampeervakantie? Check dan voor vertrek of het gebied waar je gaat kamperen niet getroffen is door de hoge waterstand. In Nederland in mindere mate dan in andere landen in Europa. Daar is, vooral aan de grote rivieren zoals de Rijn, de Donau, de Moldau en de Neckar, de kans groot dat campings tijdelijk zijn ontruimd of dat wegen niet goed begaanbaar zijn. Inmiddels hebben veel rivieren het hoogste punt bereikt, maar zal het opruimen nog lang kunnen duren.

Praat mee

Praat mee: Overstromingen en hoog water

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation