ACSI FreeLife

Menu

Op zoek naar jouw droomcaravan of -camper?

Oktober is een maand waarin veel kampeerders zich gaan oriënteren op een (nieuwe) caravan of camper. Op kampeerbeurzen in het binnen- en buitenland kun je je vergapen aan de nieuwste modellen. Ook de showrooms bij de diverse dealers tonen de klant een grote keuze aan kampeermiddelen. Maar hoe vind je nu de caravan of camper die het beste bij jou past? Wij helpen je graag op weg!

Auteur
Jeroen Timmermans
Datum
ReactiesReageer
Droomcaravan droomcamper

De basis

Als je al een doorgewinterde kampeerder bent, dan weet je waarschijnlijk erg goed wat je zoekt in een caravan of camper. Je hebt niet voor niets ooit gekozen voor een bepaald model en weet uit ervaring wat de plus- en minpunten zijn. Die kennis is erg belangrijk als je van plan bent om een andere caravan of camper aan te schaffen. Maar toch kan het geen kwaad om je links en rechts te informeren. In de kampeerwereld volgen de innovaties en trends elkaar snel op.

Het is vooral als beginnende caravan- of camperkampeerder zaak om na te gaan wat voor type kampeerder je bent. En natuurlijk na te denken welk type, merk en model kampeermiddel het best aansluit op je behoeftes. Dit zijn niet alleen logische zaken zoals het aantal personen waarmee je op vakantie wilt gaan en de indeling van de caravan of camper. Ook details als de breedte van het gangpad of de kleur van de gordijnen wegen natuurlijk mee.

Nieuw of occasion?

Een gloednieuwe caravan of camper kopen is een hele investering. Gelukkig zijn er ook veel occasions op de markt. Wie voldoende kennis heeft van kampeermiddelen zal dus vaak kunnen slagen op de tweedehandsmarkt. Zowel fysiek (bij een dealer bijvoorbeeld) als op het internet. Bijvoorbeeld op deze website, waar je terechtkunt voor een groot aanbod aan tweedehands campers en caravans. Let wel op; heb je hier niet zoveel verstand van, dan loop je het risico om een kat in de zak te kopen.

Houd bij de aanschaf van een tweedehands kampeermiddel in ieder geval rekening met de volgende zaken:

  • Vraag altijd naar een garantiebewijs (van BOVAG of FOCWA).
  • Controleer ook altijd of het chassisnummer op de papieren klopt met het nummer op het chassis zelf.
  • Het spreekt voor zich dat je erg kritisch moet zijn op eventuele beschadigingen. Lees je dus van te voren goed in over de meest voorkomende beschadigingen.
  • Wanneer je een caravan nieuwer dan 2002 op het oog hebt, dan kun je gemakkelijk een richtprijs opvragen. Hiermee heb je een globaal idee van de prijs-kwaliteitverhouding.

Het kostenplaatje

Heb je je droomcaravan of -camper gevonden en ga je akkoord met de prijs? Let dan wel nog even op de extra kosten. Collega en enthousiast camperaar Anouk schreef daar vorig jaar november een uitgebreid artikel over op het Eurocampingsblog. Denk hierbij aan het onderhoud, de verzekering en belastingen. Zeker beginnende kampeerders kunnen zich nog wel eens verkijken op de extra kosten bovenop de aanschafprijs. Lees haar handige artikel dus zeker even terug.

Inspiratie opdoen?

Toch nog aan het twijfelen tussen meerdere merken en modellen? Lees dan het ACSI FreeLife magazine met elke editie objectieve tests van de nieuwste kampeermiddelen. Zo vond je in nummer 6 van dit jaar nog vijftig pagina’s met primeurs en de laatste trends en het laatste nieuws van het aankomende caravan- en camperjaar. Interesse? Alle losse nummers zijn hier te bestellen.

Als je liever je potentiële droomcaravan of -camper in het echt ziet, bezoek dan eens een kampeerbeurs. In Nederland heb je jaarlijks grote beursevenementen waar je honderden kampeermiddelen kunt bewonderen. De KCJ (jaarlijks  in oktober) in Utrecht is de grootste kampeerbeurs van ons land. Maar ook in Leeuwarden (Caravana) en in Gorinchem (Camperbeurs) vinden beurzen plaats.

Praat mee

Praat mee: Op zoek naar jouw droomcaravan of -camper?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht