ACSI FreeLife

Menu

Nieuwe brandstofstickers – Hoe zit dat nou?

Vanaf 12 oktober 2018 zullen de benamingen voor brandstoffen gelijk getrokken worden in de hele Europese Unie. Zo hoef jij tijdens een vakantie in het buitenland nooit meer te twijfelen welke brandstofslang je moet pakken. Maar wat verandert er precies? Wij leggen het uit.

Auteur
Katinka Schippers
Datum
6
6
ReactiesPraat mee
Nieuwe brandstofstickers

Ten eerste is het goed om te weten dat de oude merknamen in binnen- en buitenland gewoon op de pomp blijven staan. De gewijzigde namen worden als extra toevoeging, in de vorm van een sticker, geplaatst bij de brandstofpompen. En bij nieuwe auto modellen wordt het in brandstofklep en onderhoudsboekje van de auto gezet. Ten tweede verandert er ook weinig tot niks aan wat er in de pomp zit.

Benzine

De benaming Euro 95 en Euro 98 zullen dus voorlopig gewoon blijven bestaan. Maar daar wordt een brandstofsticker aan toegevoegd. De brandstofsticker voor benzine wordt zwart-wit en heeft een ronde vorm. Je zult kunnen kiezen uit E5, E10 en heel soms ook uit E85.

Euro 95 en Euro 98 krijgen de sticker E5. Soms zal je de E10-sticker tegenkomen, maar dit is nog maar op enkele Nederlandse pompen beschikbaar. E85 is alleen geschikt voor voertuigen met een flex fuelmotor (biobrandstof).

Vanaf 2020 is het verplicht dat er in alle soorten benzine maximaal 10 procent biobrandstof zit. Maar het aandeel bio-ethanol in benzine verschilt per merk. Sommige merken mengen al bijna 10 procent bij, in sommige benzine zit nog helemaal geen bio-ethanol. De namen worden wel nu alvast gewijzigd, zodat iedereen er alvast aan kan wennen.

Benzinestickers

Is jouw auto uit het bouwjaar 2000 of ouder? Dan kan het zijn dat E10-benzine schade kan veroorzaken aan jouw auto. Het kan namelijk zo zijn dat de bio-ethanol rubberslangen en pakkingen aanvreet. Controleer daarom op E10check.nl of jouw auto kan rijden op E10. De ANWB heeft er wel voor gepleit dat E5 beschikbaar blijft in 2020, maar het is aan de pomphouders of ze dat ook gaan aanbieden.

Diesel

De extra brandstofsticker voor diesel is zwart-wit en heeft een vierkante vorm. Hierin staat een ‘B’ met een getal. Normale diesel wordt aangeduid met B7. Er zijn ook nieuwe dieselsoorten, zoals B10, B100 en XTL. B10 heeft maximaal 10 procent bijgemengde bio-diesel. B100 is volledige bio-diesel en XTL is synthetisch gemaakte brandstof die in een dieselauto kan. Maar voordat je deze gaat gebruiken is het verstandig om bij jouw dealer of bij de fabrikant te controleren of dit geschikt is voor jouw voertuig. Nagenoeg alle campers hebben een dieselmotor en kunnen probleemloos op B7 rijden.

Dieselstickers

Gas

De brandstofsticker voor gas is ook zwart-wit en heeft een ruitvorm. De letters in de ruit geven aan welk type gas getankt kan worden. Denk aan LPG, CNG, LNG en H2.

Gasstickers

Percentage biobrandstoffen

Het getal na de E geeft een maximumpercentage aan van biocomponenten die erin verwerkt mag zijn. Deze zogenaamde biocomponenten worden toegevoegd aan de brandstof om uiteindelijk de uitstoot van CO2 per saldo te verminderen. De componenten zijn gemaakt uit plantaardige grondstoffen en zijn gebaseerd op ethanol. Dus, E10 houdt in dat er in de benzine een ethanolgehalte zit van maximaal 10%. Bij E5 is dit, je raadt het al, maximaal 5%. Het getal na de ‘B’ geeft het maximumpercentage specifieke biodiesel-componenten aan dat in diesel verwerkt mag zijn.

De gehaltes van die biobrandstoffen worden steeds hoger. Met de nieuwe stickers wil Brussel meer duidelijkheid bieden over die bijmenging. Dus mocht je binnenkort op vakantie gaan en je weet even niet meer wat je moet tanken. Kijk dan naar de nieuwe stickers.

Bron: Rijksoverheid

Praat mee

 1. AS

  Hier heb je wat aan! Net als onze Europarlementariërs. Een kippenhok vol gekrakeel, er komt niks zinnigs uit. Elke logica ontbreekt. Prutswerk van duurbetaalde klojo’s op naar de volgende grote misser, welke vast niet lang op zich laat wachten.

  Reageer
  0
  0
 2. D

  Volkomen verkeerde informatie. Wat is dit slordig , schandalig. Zie https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/auto/brandstofstickers. Graag dit artikel verwijderen en een juist artikel schrijven.

  Reageer
  0
  0
  1. We hebben zojuist de tekst verduidelijkt. Bedankt voor de oplettendheid.

   Reageer
   0
   0
 3. PD
  Pieter Dings

  Nou wordt hier weer gesteld dat E10 Euro 95 is terwijl andere artikelen, onder andere In het AD, aangeven dat E5 Euro 95 is. ASuper verwarrend!!! Dit is een onderdeel van het artikel in het AD:

  Op de stickers krijgt Euro 95 de naam E5. De E staat voor (bio)ethanol, het cijfer 5 voor het percentage. Of te wel: in E5 wordt 5 procent (bio)ethanol bijgemengd. Benzine met 10 procent (bio)ethanol heet E10.

  Reageer
  1
  0
  1. JB
   Joop van Boxtel

   E 10 heeft een lager octaan dan EURO 95.
   Dat heb ik zelf ondervonden in Frankrijk want toen ik E 10 getankt had begon de auto te pingelen tijdens het optrekken.
   Dat is een teken dat het octaangehalte lager is.
   Ik heb later E 5 getankt en toe was het pingelen weg.
   Dat is het bewijs dat E 10 octaangehalte 90 is en E 5 een octaangehalte van 96 heeft en zo worden we in Nederland bedonderd want niemand wou eerst E 5 of E10 tanken en nu worden we ertoe gedwongen!

   I

   Reageer
   1
   0
 4. FB
  Frans Balter

  Belachelijk dat diesel met een B begint, zou toch net zo makkelijk met een D kunnen beginnen. Maakt het weer verwarrend. Moet je kennelijk toch wel hoge school voor hebben om in Europa mee te praten.

  Reageer
  3
  0

Praat mee: Nieuwe brandstofstickers – Hoe zit dat nou?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht