ACSI FreeLife

Menu

Lievelingsroutes van kampeerders (deel 2)

Er zijn zoveel mooie plekjes op de wereld. Maar waar rijden kampeerders het lieft? Over een kronkelig weggetje door de natuur? Langs adembenemende kliffen? Of van historische plek naar historische plek?

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
ReactiesReageer
reizenlangsdetarn

Drie kampeerders vertellen over hun favoriete route.

Dieter: ‘Alleen op de Noordkaap’

Ik begreep nooit wat er nu zo boeiend moest zijn aan de Noordkaap, een desolate uithoek van de wereld. Maar nadat ik op de Noordkaap ben geweest voor een fotoreportage krijg ik dit grootse landschap, het licht en de verlatenheid ten noorden van de 70e breedtegraad niet meer uit mijn hoofd.

En het meest indrukwekkend is de route ernaartoe. Op de laatste 200 kilometer verandert het weer er even plotseling als de ruige kustlijn van het Porsangerfjord. Eerst wisselen uitgestrekte weidevelden en berkenbossen elkaar nog af, maar noordelijker zie je alleen nog grassen, mossen en korstmossen als begroeiing. In het fletse zonlicht levert dit een betoverend kleurenspel op. Ik raad aan om de Noordkaap buiten het seizoen te bezoeken. Ik was er eind september. In de nacht kun je dan het noorderlicht aan het firmament zien dansen.

Dominic: ‘Spectaculaire bergkloof in de Tarn’

Frankrijk heeft een keur aan toeristische attracties. Tot de in landschappelijk opzicht spectaculaire bezienswaardigheden behoren de Gorges (bergkloof) du Verdon, de Gorges de l’Ardèche en de Gorges du Tarn. Als camperaar ga ik het liefst naar de Gorges du Tarn tussen Ispagnaz en Le Rozier.

Anders dan bij de (rivieren) Ardèche en Verdon loopt de weg hier diep het dal in en voert vervolgens langs het water. Vanaf de rand van de kloof heb je steeds weer prachtige uitzichten zoals op Saint-Chély. Langs de rivier vind je ongerepte dorpjes als Stainte-Enimie of La Malène. Vrijwel overal kun je kano’s huren, soms zelfs op de camping. Let wel op, want in het hoogseizoen kan het hier erg druk zijn.

Ulrich: ‘Koninklijke natuur in de Loire’

Rivierlandschappen en kampeerders passen goed bij elkaar. Voor liefhebbers van rivieren is de Loire misschien wel de beste bestemming. Want anders dan andere grote rivieren in Europa heeft de Loire vanaf zijn oorsprong in het Franse Centraal Massief tot aan de monding in de Atlantische Oceaan zijn wildheid behouden.

Al in de middeleeuwen ontdekte de adel de bekoring van deze rivier en als fraaie contrasten met de natuur verrezen er meer dan 400 kastelen, waaronder juweeltjes als het Kasteel van Chambord en het Château de la Roche. Er is ook geen gebrek aan camperplaatsen en campings. Wil je alle aantrekkelijke dorpen, steden en bezienswaardigheden langs de oever bezoeken? Dan heb je wel heel veel tijd nodig. De rivier de Loire is niet minder dan 1004 kilometer lang.

Tekst en foto: MPS

Praat mee

Praat mee: Lievelingsroutes van kampeerders (deel 2)

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht