ACSI FreeLife

Menu

De 5 leukste blotevoetenpaden in Nederland

ACSI & natuurEen wandeling maken op blote voeten door de natuur. En dan niet over het strand, maar op plekken waar je dat normaal niet doet, zoals in een weiland, door een modderpoel of in een bos. Het kan op steeds meer plekken in Nederland. Deze blotevoetenpaden zijn ‘schoon’ en veilig. Er zijn ook paden die je kunt verkennen vanaf een leuke, kleinschalige camping. Wij hebben de vijf leukste routes (en campings) voor je!

Auteur
Jeroen Timmermans
Datum
ReactiesReageer
blotevoetenpad

1. Natuur- en Blotevoetenpad Hof van Twello (Gelderland)

Ik start mijn lijst op de grens van Gelderland en Overijssel. In Twello kun je namelijk twee routes lopen, het Natuurpad (langs velden en historische tuinen) en het Blotevoetenpad. Die laatste is erg bijzonder. De route van twee kilometer, leuk voor jong en oud, leid je door lang gras, modder en water. Ondertussen klim je over bomen en ga je van de glijbaan, hup zo de leemkuil in! Het is aan te raden om oude kleren aan te trekken omdat je hier lekker vies gaat worden. En na een vermoeiende ontdekkingstocht kun je in het kascafé, gelegen bij het begin van de route, terecht voor een hapje en drankje.

Onze campingtip: Camping De Lathmer

2. Blote Voetenpad Helderse Vallei (Noord-Holland)

Iets ten zuiden van Den Helder ligt een blotevoetenpad waar je spelenderwijs kunt leren over de veelzijdige natuur van het gebied. Zo maken je blote voeten onder meer kennis met de Waddenzee, het boerenland en het moerassige Mariëndal. De tocht van 250 meter, uitgezet rondom een schapenweide, is uitdagend met een boomstammenpad, een speelduin, een stukje wad, een trekvlot, een loopgraaf en een wiebelbrug. En alsof dat nog niet genoeg is, kun je onderweg een kijkje nemen in acht ontdekkisten, gevuld met materiaal om opdrachten te doen. Het is leuk om over de natuur te leren!

Onze campingtip: Camping Duinzoomhoeve

3. Blotevoetenpad Toon Kortoomspark (Noord-Brabant)

Wie denkt dat blotevoetenpaden alleen geschikt zijn voor mensen die goed ter been zijn, heeft het mis. Op de grens van Noord-Brabant en Limburg, in het bekende Peelgebied, ligt namelijk het Blotevoetenpad Toon Kortoomspark. Dit pad, af te leggen in ongeveer anderhalf uur, is toegankelijk voor iedereen. Ook voor rolstoelgebruikers en kinderen in buggy’s. De toegankelijkheid is te danken aan de gemaaide graspaden en bospaden. Extra leuk is het klankenpad waar je zelf muziek kunt maken. Onderweg is er de mogelijkheid om op het terras van het zelfbedieningsrestaurant bij te komen met een kop soep of een belegd broodje.

Onze campingtip: Camping Bergerhof Recreatie

4. Blotevoeten Zeebodempad (Flevoland)

Dat wandelen op blote voeten niet alleen leuk en leerzaam kan zijn, bewijst het Blotevoeten Zeebodempad in het plaatsje Kraggenburg. Deze heilzame route, met een lengte van zo’n tweeënhalve kilometer, begint met een koud voetenbad. Het water in dit bassin is bronwater, opgepompt uit de diepte van de voormalige zeebodem. Onderweg zullen je voeten een natuurlijke massage krijgen. Blootvoets lopen is goed voor de spieren en pezen in je voeten en de afwisseling van warm en koud is bevorderlijk voor de doorbloeding. Verder worden het natuurlijke evenwicht en de coördinatie getraind als je wandelt zonder schoenen.

Onze campingtip: Camping De Stiente

5. Blote-voeten-pad Fontana (Groningen)

Wie een blotevoetenpad wil combineren met luxe en wellness, moet naar Groningen. Daar ligt namelijk een blotevoetenpad dat deel uitmaakt van kuur- en wellnessresort Fontana. Nadat je hebt genoten van alle voorzieningen van het resort, onder andere een binnenbad, een buitenbad, meerdere sauna’s, een massagesalon en een beautycenter, kun je in je badjas het Blotevoetenpad ontdekken. Dit is fraai gelegen in het park bij het resort. Loop over verschillende ondergronden en materialen en ontdek hoe je lichaam de natuurlijke balans probeert te houden. Moe geworden of een beginnende spierpijn? Snel weer de sauna in of de massagebank op!

Onze campingtip: Camping in ’t Oldambt

Geluksvogel

De campings genoemd in dit artikel staan ook in de ACSI Klein & Fijn Kamperen-gids. Naast deze campings staan hier maar liefst 2.000 andere Europese campings in. Wie in juni deze campinggids (met gratis app) bestelt, is een echte geluksvogel! Je krijgt dan namelijk een fraai cadeau bij je aankoop: een gratis actielidmaatschap (t.w.v. € 12,50) van Vogelbescherming Nederland. Voordelen van dit lidmaatschap: twee keer het prachtige blad ‘Vogels’ en 10% korting in de webshop van Vogelbescherming Nederland. Het actielidmaatschap duurt zes maanden en stopt automatisch.