ACSI FreeLife

Menu

Laat je camper of caravan controleren

Het belang van een veilig kampeermiddel kan niet vaak genoeg herhaald worden. Zowel in Vlaanderen als in Nederland zijn er mogelijkheden om je caravan of camper te laten controleren of te laten wegen voor vertrek.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
ReactiesReageer

Het komt nog regelmatig voor dat gebreken over het hoofd worden gezien en caravans en campers op pad gaan die niet veilig zijn. Een verplichte APK voor caravans komt er voorlopig niet, maar een periodieke controle is enorm belangrijk.

Gratis weegactie in Vlaanderen

Vlaamse kampeerders kunnen op 26 april van 8.30u tot 14u bij vijf autokeuringcentra terecht voor een informatieve en preventieve keuring en weging van caravans en motorhomes. De weegactie is gratis en wordt georganiseerd door Pasar, een sociaal-culturele vereniging voor vakantie en recreatie, in samenwerking met de erkende ondernemingen voor autokeuring die lid zijn van GOCA (de groepering van erkende ondernemingen voor autokeuring en rijbewijs).

De Pasar kampeerconsulenten geven nuttige tips en de caravans en campers worden professioneel gecontroleerd. De consulenten voorzien de kampeerders ook van informatie over de wettelijke regelgeving rond de nodige rijbewijzen. Zorg dat je de boordpapieren (autopapieren) van wagen en caravan of camper meeneemt. Als je de maximum toegelaten massa en het leeggewicht niet terugvindt op de papieren, kan je de gegevens opvragen bij je autohandelaar.

Voor de camper is het belangrijk dat de brandstoftank, water- en gasreservoirs gevuld zijn tot minimum 90%. Laad je installatie alsof je op vakantie zou vertrekken en monteer de juiste spiegels. Kijk hier voor meer informatie en de plaatsen waar je terecht kunt.

Te zwaar beladen

Voorgaande jaren bleek dat 40 procent van de caravans en campers te zwaar geladen was. Dit is erg gevaarlijk omdat de remafstand hierdoor beduidend langer wordt en de wegligging minder goed is. Andere veel voorkomende tekortkomingen die aan het licht kwamen zijn een te lage kogeldruk op de trekhaak en versleten bandenbandenslijtage.

Caravan of camper controleren in Nederland

Ook in Nederland bestaat er in de maand april de mogelijkheid om te checken of je caravan klaar is voor het nieuwe kampeerseizoen.gratis of tegen betaling? Verschillende afdelingen van Veilig Verkeer Nederland (VVN) organiseren de jaarlijkse caravancontrole 2014.

Tijdens de Caravancontrole 2014 kan je bij verschillende caravanbedrijven je caravan op een aantal belangrijke punten gratis laten controleren. De resultaten van de keuring worden vervolgens persoonlijk met jou besproken. Je beslist zelf over eventuele reparaties en vervangingen. Je kunt voor de controle van je caravan terecht bij verschillende caravanbedrijven in de eigen regio. Kijk hier voor een overzicht of informeer bij je dealer.

Praat mee

Praat mee: Laat je camper of caravan controleren

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation