ACSI FreeLife

Menu

Kerstmarkten in Europa

In een flink aantal Europese steden zijn kerstmarkten te vinden. Vanaf eind november tot en met de feestdagen bieden deze kerstmarkten de grootse kerstbomen, schaatsbanen, lichtjeswandelingen en vele andere winterse activiteiten. ACSI FreeLife magazine zet een aantal bijzondere kerstmarkten in Nederland, België, Duitsland – het mekka van de kerstmarkten – en Zwitserland op een rij.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
ReactiesReageer

Kerstmarkten in Nederland

Maastricht

Maastricht is in 2011 verkozen tot mooiste kerststad van Nederland. Ook dit jaar vult het Vrijthof zich weer met een kerstmarkt, reuzenrad en schaatsbaan. De terrassen zijn winterproof gemaakt en er is licht en muziek: de Magische Lichtroute is te volgen langs met lichtjes versierde pleinen, gebouwen en bruggen en er zijn optredens van (kinder)koren, slagwerkgroepen en harmonieën.  Magisch Maastricht, van 30 november 2012 t/m 1 januari 2013. Klik hier voor meer informatie.

Breda

Breda is makkelijk bereikbaar, heeft een breed winkelaanbod en biedt vooral een gezellige binnenstad met Brabantse sfeer. De West-Brabantse stad is de populairste kerststad van het land: Breda staat als eerste Nederlandse stad zevende in een lijst van de tien beste steden van Europa om te gaan kerstshoppen (na steden Londen, Keulen en Brussel). Klik hier voor meer informatie.

Kerstmarkten in België

In verschillende Belgische steden zijn er marktjes met reuzenrad, schaatsbaa, kaarsen, glühwein en ander lekkers. Brussel biedt daarnaast nog klank- en lichtshows op de Grote Markt, Brugge is gaststad voor het jaarlijkse Sneeuw- en IJssculpturenfestival en Antwerpen heeft een sfeervolle winterwandeling. Mechelen heeft speciale shoppingsdagen en in Leuven zijn er kamerconcerten. Klik hier voor meer informatie.

Kerstmarkten in Duitsland

Bochum

Tussen Oberhausen en Dortmund ligt de stad Bochum, waar voor het vierde jaar op rij een kerstmarkt wordt georganiseerd met een heuse vliegende Kerstman. Op 33 meter hoogte wordt de Kerstman 125 meter in zijn slee door rendieren voortgetrokken. Ondertussen wordt er een verhaal verteld. Elke dag om 17.00 en 19.00 uur wordt de show opgevoerd. De kerstmarkt met kraampjes zelf is geopend van 12.00 tot 21.00 uur. Bochum Weihnacht, van 22 november t/m 23 december 2012. Klik hier voor meer informatie.

Keulen

Op verschillende pleinen in Keulen, onder andere bij de Dom, zijn sfeervolle kerstmarkten te vinden. De kraampjes op de Neumarkt, de oudste kerstmarkt van de stad, hebben de sfeer van de jaren zeventig; de Rudolfplatz is versierd met verlichte sprookjesfiguren; de Kerstman zelf is te vinden op de Altermarkt; en de markt in de haven biedt uitzicht over de Rijn. Kölner Weihnachtsmärkte, van 26 november tot 23 december 2012.  Klik hier voor meer informatie.

Koblenz

Koblenz heeft een van de grootste kerstmarkten van de regio, met 130 kraampjes en het muziekfestival ‘Christmas Vokal’. Dit jaar zijn er voor het eerst ‘Christmas Guides’, die tussen 20 november en 22 december rondleidingen in kerstsfeer geven door de smalle straatjes met vakwerkhuizen en andere verborgen schatten van de stad. Koblenzer Weihnachtsmarkt, van 20 november t/m 22 december. Klik hier voor meer informatie.

Nürnberg

De kerstmarkt in Nürnberg is wereldberoemd. Elk jaar opent het Christkind, de kerstengel, op de Hauptmarkt de Christkindlesmarkt. De markt biedt eten, drinken, kerstartikelen en geschenken. Voor de kleintjes is er een kinderkerstmarkt met draaimolen, reuzenrad en stoomtrein. Nürnberger Christkindlesmarkt, van 30 december t/m 24 december 2012. Klik hier voor meer informatie.

Oberhausen

Net over de grens bij Arnhem zijn in winkelcentrum CentrO in Oberhausen maar liefst drie themakerstmarkten te bezoeken. Op de Bergkerstmarkt waan je je in de besneeuwde Alpen, met Alpenhutten, muziek uit de Alpen en wintersportvermaak als rodelen, sleeën en après-skiën. Santa’s Village is de markt in de ultieme kerstsfeer: marktjes met speelgoed, lekkernijen en kunstnijverheid. De Kerstman woont er tussen 7 en 23 december. De Kaboutermarkt tenslotte is een sprookjesachtige kerstmarkt speciaal voor kinderen, met sprekende sprookjesboom, treintje, carrousel en snoepjesmaker. Van 16 november t/m 23 december 2012. Klik hier voor meer informatie.

Traben-Trarbach

In het wijnstadje Traben-Trarbach, in het Moezeldal, worden in adventstijd de wijnkelders samengevoegd tot één grote, ondergrondse kerstmarkt, de Wein-Nachts-Markt. In de aangenaam warme kelders hangt de geur van glühwein en dennennaalden; er zijn allerlei culinaire, creatieve en decoratieve cadeautjes te verkrijgen. Mosel-Wein-Nachts-Markt, 30 november 2012 t/m 6 januari 2013. Klik hier voor meer informatie.

Duitse Kerstmarkten-app

Er is een speciale kerstmarkten-app uitgebracht met allerlei informatie over Duitse kerstmarkten. Zelfs gegevens over treinreizen naar de steden kunnen met deze gratis app worden bekeken. De app is gelanceerd door Germany Travel en Deutsche Bahn en is verkrijgbaar voor iPhone en Android.

Kerstmarkt in Basel, Zwitserland

Op 8 december om 16.00 uur rijden er vijftig Santichläuse op hun Harley door het centrum van de stad aan de Rijn. Ze delen cadeautjes uit aan de kinderen. Verder heeft Basel een sfeervol verlicht centrum en is de kerstboom een van de grootste van het land. Ongeveer honderd kleinere, verlichte kerstbomen brengen de binnenstad en de bezoekers in kerststemming. Basler Weihnacht, van 22 november tot 23 december. Klik hier voor meer informatie.

Praat mee

Praat mee: Kerstmarkten in Europa

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation