ACSI FreeLife

Menu

Kamperen wordt nauwelijks duurder

Terwijl hotelovernachtingen in Nederland snel duurder worden, zijn campingeigenaren terughoudend met het verhogen van de overnachtingsprijs. Dat is gebleken uit onderzoek van ACSI. Een kampeerplek op een Nederlandse camping bijvoorbeeld is gemiddeld iets meer dan 2% duurder dan vorig jaar. Goed nieuws dus voor iedereen die graag in eigen land kampeert!

Auteur
Jeroen Timmermans
Datum
ReactiesReageer
Goedkoop kamperen

Maar ook als je liever naar een ander Europees kampeerland gaat, kun je opgelucht ademhalen. De stijging blijft overal binnen de perken. De gemiddelde kamerprijs in een hotel in Nederland is veel meer gestegen. Volgens onderzoek van adviesbureau Horwath HTL betalen hotelgasten ruim 5% meer dan vorig jaar.

Zonnig 2018 voor Nederlandse campings

Het mooie weer wat we de afgelopen tijd gehad hebben, heeft geleid tot een flinke stijging in het aantal vakanties in eigen land. Ook veel Duitsers en Belgen weten de weg naar onze campings te vinden. Tijdens de jaarlijkse ACSI-inspectie van dit jaar op de Nederlandse campings worden er veel positieve geluiden gehoord over de gemiddelde bezettingsgraad.

Steeds meer nachten op de camping

Niet alleen in Nederland wordt kamperen steeds populairder. In heel Europa wordt er meer gekampeerd. Volgens Eurostat is het aantal campingovernachtingen in Europa in 2017 flink gestegen ten opzichte van 2016, toen Eurostat 378 miljoen kampeerovernachtingen registreerde. In Frankrijk, nog altijd de populairste kampeerbestemming voor Nederlanders, steeg het aantal overnachtingen met 3,3%, in Spanje met 5,4% en in Kroatië zelfs met 7%.

Voordelig kamperen in Nederland en Duitsland

Op de zonnige, populaire plekken moet de kampeerder gemiddeld wel wat meer betalen voor een overnachting op de camping dan in Nederland en Duitsland. De gemiddelde prijs voor een kampeerplek in het hoogseizoen (gebaseerd op twee volwassenen, twee kinderen van zes en negen jaar, een caravan en een auto, elektra en toeristenbelasting) ligt in Nederland op € 36,31 en in Duitsland op € 32,44. Ten opzichte van de prijzen in 2017 is er sprake van een stijging van respectievelijk 2,1% en 2,9%.

Het goedkoopst in Bosnië en Herzegovina

Van de mediterrane landen hebben Italiaanse campings hun prijzen het minst verhoogd (2,6%, naar € 53,93). In populaire vakantielanden Frankrijk en Spanje zijn de gemiddelde overnachtingsprijzen met 2,8% gestegen. In Frankrijk betaal je dit jaar gemiddeld € 38,90 tegenover € 45,74 euro in Spanje. Hoewel de stijging in Duitsland (2,9%) hoger is dan in de bekende zomerse vakantielanden, betaal je bij onze oosterburen gemiddeld een stuk minder voor een overnachting. Het goedkoopste kampeerland van Europa is overigens Bosnië en Herzegovina. Daar hoeft er gemiddeld maar € 16,39 euro per nacht afgerekend te worden.

Praat mee

Praat mee: Kamperen wordt nauwelijks duurder

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht