ACSI FreeLife

Menu

Kamperen is groen

Uit onderzoek naar de ecologische voetafdruk van verschillende vakantievormen blijkt dat kamperen relatief milieuvriendelijk is.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
ReactiesReageer

Kamperen is milieuvriendelijker dan een vlieg- of vaarvakantie. Ook in vergelijking met hotelovernachtingen komt de camping meestal stukken beter voor de dag.

Kamperen met de camper

In de camper heb je ’s zomers een uitstoot van zo’n 1,5 kilogram CO2-equivalent – tegenover ongeveer 17 kilogram in een hotel. Dit is een van de resultaten van een onderzoek in opdracht van een Duitse caravanvereniging.

Als je camperreizen (met standplaatsovernachting) afzet tegen kamperen met een tent (heen- en terugreis met de auto), is de camper niet per se in het voordeel. Als je met z’n tweeën reist, heeft de variant met auto plus campingplaats zelfs een iets lagere CO2-uitstoot. Bij vier personen is de camper plus standplaats wel beter.

Kamperen met de caravan

Omdat een auto-caravancombinatie een sterk schommelend verbruik heeft, is die niet meegeteld in het onderzoek, hoewel het volgens de onderzoekers niet veel zal verschillen van een camper. Alleen als de auto ook tijdens de vakantie wordt gebruikt, bijvoorbeeld voor een uitstapje of boodschappen, zakt de ecobalans ten opzichte van de camper.

Behalve de uitstoot tijdens de heen- en terugreis, keken de onderzoekers naar de impact op het broeikaseffect tijdens overnachtingen en het koken. In de toekomst zal het nog beter zijn: naar verwachting zal de CO2-uitstoot van personenwagens tegen 2020 met 20% zijn gedaald, tegenover een daling van 15% van campers.

© 2013 MPS

Praat mee

Praat mee: Kamperen is groen

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation