ACSI FreeLife

Menu

‘Kamperen geeft het ultieme vakantiegevoel’

Kamperen is hot en helemaal niet uit de gratie. Dat blijkt uit de grote hoeveelheid reacties die we kregen op de vraag of kamperen uit de gratie is. 

Auteur
Katinka Schippers
Datum
12
12
ReactiesPraat mee
kamperennl

De vraag kwam voort uit berichtgeving in de Telegraaf naar aanleiding van de ‘Visie op verblijfsrecreatie’ van ABN Amro. Het bericht op ACSIFreeLife.nl werd overspoeld met reacties waarin lezers allemaal keihard ontkennen dat kamperen uit de gratie is.

Een greep uit de reacties:

Jan van Houten uit Moordrecht laat weten dat kamperen voor hem nog steeds de ultieme vorm van vakantie vieren is: “Ik kampeer zelf al ruim 60 jaar. Ik begon met mijn ouders in een huurtent en ben nu via een vouwwagen en diverse caravans uitgekomen bij een prachtige camper. Gemiddeld zijn wij zo’n 17 weken per jaar onderweg. Heerlijk! Ik heb regelmatig in een aantal van de mooiste hotels van de wereld overnacht, maar er gaat niets boven de vrijheid die je hebt met kamperen.”

Ook M.A. Maas laat weten: “Kamperen is voor ons het mooiste vakantiegevoel wat er bestaat!”

“Kamperen is helemaal ‘hot’ voor ons. De vrijheid is heerlijk en als je verder wilt doe je de caravan weer achter je auto en je gaat verder. Ook ontmoet je op deze manier veel mensen, het contact is zo gelegd op een camping”, schrijven John en Carla.

Ben valt het op dat het steeds drukker wordt op de campings, “in welk seizoen we ook gaan”. Hij vindt dat er dus weinig van te merken is dat kamperen uit de gratie is. “Wij gaan vooral naar Frankrijk, maar komen ook wel in Nederland of Duitsland.”

Kritische noot

Af en toe wordt er ook een kritische noot geplaatst. Hoewel Rik kamperen ook tof noemt snapt hij wel waarom jonge gezinnen het niet doen: “Wij kamperen in het laagseizoen. Dan zie je veel oudere kampeerders die ‘het gemaakt hebben in het leven’: oudere, welgestelde levensgenieters die het kunnen betalen om maanden door Europa te reizen. Jonge gezinnen die al een huis afbetalen, kunnen de uitrusting (grote gezinswagen en caravan) niet betalen! Dat is de grootste reden dat er minder gekampeerd wordt!”

Ook Jacques Van Beselaere durft naast enthousiast ook kritisch te zijn: “Kamperen is gewoon fantastisch. De vrijheid is ongelofelijk. Van kinds af aan heb ik met mijn ouders gekampeerd. Nu ben ik 65 plus en reis ik met een camper. Dat het kampeerleven stagneert kan ik best begrijpen als je de prijzen voor een staanplaats in het hoogseizoen bekijkt en alles wat er nog bij komt kijken. Tel daarbij de investering, afschrijving, gebruik van tolwegen, verbruik enz. op en ja… dan is de keuze vlug gemaakt. Veel jonge gezinnen boeken steeds meer een all in vakantie zonder risico’s. Ik begrijp het wel alles heeft zijn prijs. Maar desondanks: lang leve het camperleven!”

Een camping, een paradijs

Wie nooit gekampeerd heeft, kent het geluk van kamperen niet. Je bent vrij, veel buiten en vooral voor kinderen is een camping een paradijs! Je zit op je eigen stek en toch heb je mensen om je heen die je goede morgen of goede avond zeggen. Wie nooit gekampeerd heeft kan daarover geen zinnige uitspraak doen. Wij vinden kamperen het einde!!!”, aldus Mathilda Jans.

Greet en Theo Berendsen hebben al 52 jaar kampeerervaring: “Wij kamperen sinds 1962. Eerst met een tent en later met een Alpen Kreuzer vouwwagen. In 1983 kwam de eerste caravan en sinds 2002 reizen we met een Beijerland 460 F-Lite. Het is een lust om iedere keer de caravan te pakken en er heerlijk op uit te gaan. Dit jaar word ik 80 jaar en mijn vrouw 77. We kamperen al 52 jaar en het heeft ons geen moment verveeld. We leven ervoor. De vrijheid, de gezelligheid op de campings, het vele moois dat we tijdens de reizen hebben gezien, de rust die van kamperen uitgaat, daar kan geen hotel of pension tegenop. Bij elven en welzijn proberen we het nog wel een tijdje uit te houden!”

Wil je nog meer reacties lezen? Kijk dan hier. Wil je je liefde voor kamperen graag delen met niet-kamperende vrienden, familieleden en kennissen? Laat ze dan deze vier inspirerende filmpjes zien!

Praat mee

 1. T
  T.Veenhuis

  Wij vinden kamperen heelijk. We kamperen dan ook het hele jaar door; om de veertien dagen zetten we de caravan achter de auto en vertrekken we voor een lang weekend.
  We gaan nooit ver ( alleen met de “grote vakantie”gaan we verder van huis, b.v. Oostenrijk, Frankrijk etc.) en dan rijden we niet langer dan zo’n 2 à 21/2 uur naar onze bestemming.

  Wat ons wel opvalt, is dat de campings elk jaar duurder worden… Hopelijk prijzen de campings zich zo niet uit de markt, want ga er maar aanstaan, als je als gezin met 2 kids tijdens het hoogseizoen ergens wil gaan staan. En dan bedoel ik de gewone campings met een zwembad en animatie, niets bijzonders..

  maar wij kamperen nog steeds, elk weekend weer, ja, zelfs met oud en nieuw staan we ergens te genieten…

  Reageer
  0
  0
 2. dV
  dorien de Vries

  Sinds wij getrouwd zijn nu 34 jaar kamperen we al. Eerst met tent , toen vouwwagen en nu een heerlijke luxe fendt caravan met veel comfort.
  Wij zijn uit de kinderen dus kunnen heerlijk in voor- en na seizoen weg.
  Boeken nooit wat dus als het niet bevalt haken we aan en gaan verderop kijken.
  Net op die manier een Normandië reis gemaakt. Helemaal geweldig.
  Jammer dat je in het hoogseizoen gebonden bent om per week te boeken en op vaste dag aan te komen. Als je maar 3 weken vakantie hebt per jaar en het weer is bagger heb je op deze manier geen keuze om te vertrekken want je hebt al moeten betalen en dus zonde van je geld. Dat zou moeten veranderen. Kamperen staat immers voor vrijheid. Gezinnen met kleine kindjes in een zeiknatte tent opsluiten omdat ze perse een week moeten blijven hoort daar niet bij. Dat een camping in het buitenland dan eventueel vol is ja dat kan dan maar geef keuze om weg te gaan bij slecht weer. Mensen werken zich het hele jaar kapot voor 3 weekjes genieten met hun geliefden dat mag dan ook fijn zijn toch?

  Reageer
  0
  0
 3. SP
  Strobbe Patrick

  ik ga graag op reis met de caravan en we zien ook uit naar voor- en naseisoen om de prijs te drukken.Ik vraag me soms af waarom de prijzen in hoogseisoen soms meer dan het dubbele moeten zijn.We reizen ook met de asci verminderings kaart.Een bedenking wel ik wel zeggen waarom mogen caravans niet op die parkings van campers daar de meesten even veel comfort hebben als een camper

  Reageer
  0
  0
 4. MK
  M. Kollmann

  Sorry, maar ik weet niet hoe oud Rob is? Wat een stigmatisering t.o.v. ouderen. Ik
  vind het vreselijk om gezien te worden als een welgestelde levensgenieter en denk meerdere mensen met mij. Is het wel eens in je hoofd opgekomen dat er ook mensen zijn die zich jaren niets gegund hebben en voor hun kinderen alles over hebben gehad, studie betaald etc.

  Advies: Ook als ouders met jonge kinderen kun je in de meivakantie en herfstvakantie leuke aanbiedingen vinden en zelfs in de zomervakantie. Ga bijvoorbeeld naar de Menmoerhoeve in Etten- Leur en dan ben je voor 16 euro gesteld.

  Reageer
  0
  0
  1. EA
   E.C. Assmann

   U bedoelde Rik?

   Tja, Wat is betaalbaar? Wil naar het massa toerisme met luxueuze, pretparadijselijke campings dan betaal je penning zestien. Nog steeds zijn er veel betaalbare campings, ook in de zomer, met vergelijkbare prijzen uit de tijd dat wij nog jong waren. Verwacht dan ook de luxe van die tijd!
   En… zijn we niet allemaal met een tent begonnen?

   Reageer
   0
   0
 5. MK
  M. Kollmann

  Kritische noot

  Af en toe wordt er ook een kritische noot geplaatst. Hoewel Rik kamperen ook tof noemt snapt hij wel waarom jonge gezinnen het niet doen: “Wij kamperen in het laagseizoen. Dan zie je veel oudere kampeerders die ‘het gemaakt hebben in het leven’: oudere, welgestelde levensgenieters die het kunnen betalen om maanden door Europa te reizen. Jonge gezinnen die al een huis afbetalen, kunnen de uitrusting (grote gezinswagen en caravan) niet betalen! Dat is de grootste reden dat er minder gekampeerd wordt!”

  Reageer
  0
  0
 6. A
  A.W.Wels

  Wij hebben nooit gekampeerd, tot ik in 2009 met pensioen ging en toen hebben wij een caravan gekocht. Daar hebben wij, mijn vrouw en ik, nog geen spijt van gehad.
  Ondertussen gaan wij 2x 4 weken per jaar lekker er op uit met de caravan.

  Reageer
  0
  0
 7. HR
  H.C.A. Denkers-van Rooij

  Het is waar….er is niets fijner voor ons dan camperen. 66 en 70 jaar zijn we nu en kamperen al 40 jaar.Eerst een tent, toen een alpenkreuzer en daarna de caravan, eerst een oudje en toen een wat nieuwere. Dat de vakanties duurder worden is ook waar, het is niet goedkoop meer om te camperen. De campings zijn in het voor-en najaar niet duur met de ACSI, maar de auto slurpt benzine en de tolwegen(hoeft natuurlijk niet) zijn ook prijzig. Andere kant is….dat we nu 4 weken gaan…en met de kinderen 2 of 3 weken. Voor ons geen hotels met muffe kamers en op tijd eten….neeeeee……. de vrijheid van het camperen is ons heilig. Veel mensen ontmoeten…en op zijn tijd…lekker boek…lekker op jezelf…..niets moet…alles mag….zalig…

  Reageer
  0
  0
 8. M
  M.J.J.Broeren

  Ook TV. uitzendingen gaan nog altijd om met de WC rol onder de arm.
  Dit heb ik al zeker 20 jaren niet meer meegemaakt!!!
  Persoonlijk vind ik dit een negatief gevoel geven naar mensen, die nog niet gaan
  kamperen.
  Ook het Wi-Fi gebeuren zou eigenlijk gratis moeten zijn, of is dit ook een
  geldzaak.
  In het buitenland is het niet met hemelvaart en pinksteren hoogseizoen hier is het
  dan ook een geld kwestie.

  Reageer
  0
  0
  1. Bj
   Bert de jong

   Ook in het buitenland (Frankrijk ,Spanje, Portugal) is WiFi, op enkele uitzonderingen na, toch wel gratis in het voorseizoen. In Nederland weet ik het niet. Wij reserveren nooit en zijn nog nooit bedrogen uitgekomen; er was altijd wel plaats op de uitgekozen campings in al de 50 jaar dat we kamperen. Moesten we wel betalen voor WiFi dan vertrokken we de andere dag! Een keer gebeurd maar ik neem nog maar enkele jaren laptop of iPad mee.

   Reageer
   0
   0
   1. M

    Ik heb de afgelopen weken toch op ca. de helft van de 12 campings (in Bretagne en Normandië) waar we stonden met mijn rolletje wc papier moeten lopen. En Wi-Fi was slechts gratis op 5 van de 12 campings (waarvan bij eentje alleen op de receptie). Verder wel een heerlijke vakantie gehad hoor. Alle campings met de ACSI kortingskaart want anders wordt het wel erg duur soms.

    Reageer
    0
    0
 9. e
  e.v.spadon

  Kamperen is iets je bent vrij altijd een jachtig leven gehad met een eigen bedrijf en personeel..
  Ik ben het wel eens dat camping eigenaren zich achter de oren moeten krabbe ze vinden steeds wat uit om de prijzen te verhogen.
  Als voorbeeld stroom aansluitingskosten € 2 Wifi €10 voor 2 dagen onze overheden de belasting op brandstof 60% ga zo maar door tarieven in hoog seizoen 20% MEER en het houd niet op.

  Reageer
  0
  0

Praat mee: ‘Kamperen geeft het ultieme vakantiegevoel'

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht