ACSI FreeLife

Menu

Ja, ik wil een campingbruiloft

Als je gaat trouwen wil je dé grote dag natuurlijk zo persoonlijk mogelijk maken. En de locatie is misschien wel het meest bepalend voor de sfeer op het huwelijksfeest. Voor kampeerliefhebbers is er geen betere plek om in het huwelijksbootje te stappen dan, je raadt het al, op de camping! Trouwen op de camping stijgt al jaren in populariteit. Want het is niet standaard, maar juist heel origineel en bijzonder.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
1
1
ReactiesPraat mee

Elk meisje heeft daar weleens over nagedacht toen ze jong was; hoe zal mijn bruiloft er later uitzien? Een grote prinsessenjurk, een koets met glanzende paarden ervoor en een hoge zoete taart. Zo zag mijn ideaalbeeld er ongeveer uit. Nu denk ik daar een tikkie anders over en gaat het meer richting een hip feest op een mooie plek in de natuur. Met lampionnen, vuurkorven, lange tafels waar vrienden en familie genieten van lekker eten, gitaarmuziek en tot in de late uurtjes met blote voeten op de houten dansvloer.

Waarom trouwen op de camping?

Een onvergetelijke campingbruiloft dus. En er zijn heel wat redenen te bedenken om daarvoor te gaan. Ik zet ze met liefde voor je op een rijtje.

1. Ontelbaar veel sprookjesachtige locaties

Overal zijn leuke campings te vinden. Misschien zelfs dicht bij je eigen dorp of stad. Of zoek een camping in je favoriete provincie. Wordt het nabij de zee of liever een rustieke en romantische plek in het bos? Eigenlijk is alles mogelijk, want het aanbieden van bruiloften is geen standaardwerk voor een camping. Dus kies een locatie en ga in gesprek met de beheerders. Vaak vinden ze het een eer dat jullie interesse hebben voor zo’n uniek feest op hun terrein en wordt er volop meegedacht! Houd er rekening mee dat een kant-en-klaarpakket niet bestaat. Op een camping heb je daarom de maximale ruimte om alles in te vullen zoals jullie lovebirds dat willen.

Zoek een camping die qua sfeer goed voelt. Begin met de vraag; passen jullie bij de camping en past de camping bij jullie? Juist de natuur om je heen moet je aanspreken. Ook de hoeveelheid gasten speelt natuurlijk een rol bij het beoordelen van de locatie.

Trouwen op een buitenlandse camping
In eigen land zijn er veel unieke plekjes te vinden en dat is qua vervoer van de gasten wel het meest praktisch. Maar heb je altijd al gedroomd van een bruiloft in het buitenland, kan natuurlijk ook op een camping over de grens trouwen. Bijvoorbeeld op een camping in het zonnige Frankrijk. Verdiep je in dat geval goed in de regels die in het land van je keuze gelden. Of schakel een weddingplanner in, die hebben veel lokale contacten en spreken de taal!

2. Binnen- en buitenlocatie in een

Stellen die kiezen voor een campingbruiloft houden natuurlijk van kamperen. En van het buitenleven dat daar onlosmakelijk mee verbonden is. Trouwen op de camping zal dus doorgaans in de lente of zomer plaatsvinden als jullie droomlocatie in Nederland ligt. Hopelijk kunnen jullie genieten van een feest in de open lucht en een zwoele zomeravond. Maar wees reëel en houd rekening met van die lekkere Nederlandse buien die over kunnen trekken. Gelukkig hebben veel campings overdekte mogelijkheden, bijvoorbeeld in de vorm van een gezamenlijke ruimte in huiskamersfeer, een gezellige kantine of kan er een grote tent worden opgezet. Zo heb je een goede back-up.

Misschien vind je het leuk om verschillende delen van de camping te gebruiken voor de ceremonie, het eten en het feest. Dat is het grote pluspunt van trouwen op de camping; er kan zoveel! Wil je een deel afhuren of de hele minicamping voor een dag of twee ombouwen tot jullie domein?

Als er nog andere (nieuwsgierige) gasten op de camping zijn, reken dan op genoeg bekijks. Zij zullen het ook heel bijzonder vinden als jullie in een niet alledaagse campingoutfit verschijnen.

3. Niks moet, (bijna) alles kan

Een ander kenmerk van kamperen is vrijheid. En laat dat nou net datgene zijn wat zowel een campingbruiloft als de voorbereiding zo leuk maakt. Andere locaties worden vaak juist gekozen vanwege een bepaalde sfeer of inrichting. Op de camping creëer je die zelf. Laat die creativiteit en originele ideeën maar stromen!

Sfeervol, sjiek of back to nature?
Alles op de camping is ongedwongen, minder stijfjes. Waar sommigen misschien denken dat het dan de primitieve kant op gaat, is het tegendeel waar. Wat dacht je van een festivalsfeertje of een bohemian bruiloft? Met stijlvolle decoratie, zoals mooie lantaarns, lampionnen, vuurkorven, retro bankjes, zitzakken en loungebanken en mooie vloerkleden kleed je het terrein stijlvol aan.

Culinair kan het op de camping ook een heus feestje worden. Voor het eten is er natuurlijk de altijd gezellige barbecue, maar verschillende foodtrucks laten komen is ook een leuk idee. Of ga dineren met al je gasten in het campingrestaurant. En daarna? Afhankelijk van de ondergrond kan het slim zijn om een houten dansvloer neer te leggen. De campingeigenaar zal je dankbaar zijn, want met hoge hakken ploeg je makkelijk het grasveld om. Of dames, ruil na de ceremonie je mooie schoenen voor ‘campingschoeisel’: praktische slippertjes of loop en dans lekker op je blote voeten.

4. We gaan nog niet naar huis

Een camping is niet alleen overdag een perfecte plek voor jullie dag. Waar kun je beter, gezelliger en voordeliger met al je gasten overnachten dan op deze feestlocatie? Lekker dichtbij en geen gedoe met taxi’s of bobs. Met z’n allen de dag afsluiten onder het genot van een laatste borrel rondom het kampvuur en daarna blijft iedereen overnachten. Na een gezamenlijk ontbijt vertrekt iedereen op z’n gemak naar huis. En wie weet plakken jullie er nog een huwelijksreis in stijl achteraan en kamperen jullie als kersverse echtgenoten nog een paar nachtjes extra op jullie trouwlocatie. Zet een dag van tevoren een aantal tenten op, parkeer de campers, caravans en vouwwagens of huur ingerichte tenten, stacaravans of een groepsaccommodatie als die op de camping aanwezig zijn.

De regels voor een campingbruiloft

Wil je je droombruiloft op een camping vieren? Verdiep je dan op tijd in de regels als de officiële huwelijksvoltrekking ook op de camping gaat plaatsvinden. De huwelijksceremonie van het burgerlijk huwelijk mag voltrokken worden op een plek die staat geregistreerd als officiële trouwlocatie. Deze locaties zijn op te vragen per gemeente. Maar vaak staat ‘jullie’ camping niet te boek als zodanig. Gelukkig zijn er dan nog altijd mogelijkheden.

Vraag het de gemeente
Als de camping het eens is met jullie plan, stuur dan een verzoekbrief aan de gemeente. In steeds meer gemeenten is het is tegenwoordig namelijk mogelijk om je eigen trouwlocatie te kiezen. Hiervoor dien je een schriftelijk verzoek in. Na ontvangst hiervan, voert de gemeente een toets op geschiktheid uit. Daarna wordt de locatie met een beetje geluk eenmalig als huis der gemeente aangewezen en is jouw camping voor een dag officiële trouwlocatie. Trouwen op een eigen locatie is wel vaak kostbaarder dan op een officiële locatie. De prijs verschilt per gemeente.

Een deel op de camping vieren
Is het verzoek afgekeurd? Met wat creativiteit kun je nog steeds ‘in het huwelijksbootje stappen’ op de camping. Je kunt er dan voor kiezen het zakelijke gedeelte van het burgerlijk huwelijk van tevoren te regelen (bijvoorbeeld op een dag dat je gratis kunt trouwen) en de huwelijksvoltrekking onder leiding van jullie persoonlijke trouwambtenaar daarna plaats te laten vinden op jullie droomlocatie. Ook zou je alleen een feest/receptie op de camping kunnen houden en de ceremonie ergens anders. Kortom, laat je vooral niet tegenhouden door de regels en geniet met volle teugen van de voorbereidingen, ook van deze administratieve!

Inspiratie voor bruid en bruidegom

Is kamperen jouw hobby en zie je het wel voor je om straks op de camping tot man en vrouw te worden verklaard? Deze campings hebben ervaring met het organiseren van een bruiloft:

Veluwe camping ’t Schinkel
Camping Het Goeie Leven
Recreatiepark de Boshoek
Camping Les Arches

Heb jij zelf weleens een campingbruiloft meegemaakt? Laat ons weten hoe dat was en waar jullie het feestje gevierd hebben.

Fotocredits: Camping Het Goeie Leven

Praat mee

 1. RP
  Ria Peerdeman

  Ik ben naast freelance journalist voor FreeLife ook trouwambtenaar. Ik heb op een geïmproviseerde camping mijn nichtje Silvia mogen trouwen met haar man Rens. Het was prachtig! In augustus ga ik collega Rieneke in de echt verbinden met haar Lennard. Wederom op een camping.

  Reageer
  0
  0

Praat mee: Ja, ik wil een campingbruiloft

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht