ACSI FreeLife

Menu

Houtskoolbarbecues getest

ACSI kookt logo introBarbecueën is favoriet op de camping, maar de ene barbecue is de andere niet. Tijd om ons aan een uitgebreide vergelijking van campingmodellen te wagen. We regelden tien moderne barbecues voor een groep kampeerders.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Houtskoolbarbecues getest

De tien testbarbecues werken allemaal op houtskool of met houtskoolbriketten, maar verder verschillen ze enorm. De Cobb Grill Premiere en SA Fire Grill Nordic zijn typische tafelgrills.

Tot de testkandidaten behoren verder drie klassieke compacte barbecues, klein genoeg om in de kofferbak mee te nemen, een vuurschaal, een raketoven en drie legendarische kogelbarbecues. De laatstgenoemde zijn op grond van hun grootte alleen in je caravan of camper of in de garage te vervoeren. Allereerst zijn de tafelbarbecues aan de beurt.

Ronde 1: Cobb Grill vs. SA Fire Grill Nordic

In no time hebben beide teams de barbecues uit hun kartonnen verpakkingen gehaald. Beheerst en goedgehumeurd zetten ze de apparaten in elkaar. De Grill Nordic van de firma SA Fire maakt met zijn vele losse en gebogen onderdelen geen al te beste eerste indruk. De meegeleverde handleiding is echter to the point en zorgt ervoor dat de barbecue alsnog een stuk sneller in elkaar zit dan aanvankelijk door team Alpha werd gevreesd.

Ook Team Beta trekt in eerste instantie lange gezichten: de handleiding van de Cobb Grill is niet bepaald uitgebreid. Maar ondanks de spaarzame aanwijzingen, blijkt ook deze barbecue heel eenvoudig in elkaar te zetten.

Vleesbereiding

Tijd voor de eigenlijke test: de vleesbereiding. Hierbij kijken de teams niet alleen naar de garing van de worstjes, maar ook hoeveel er in totaal op het rooster passen. Hoewel de Grill Nordic een grotere diameter heeft, passen er op beide modellen zeven worstjes.

Qua performance ontlopen de twee barbecues elkaar niet zo veel. Beide merken hebben een opwarmtijd van 25 minuten en een goede hitteverdeling. Helaas heeft geen van beide modellen een hitteregelaar.

Conclusie ronde 1

De verschillen zijn klein, maar toch scoort de barbecue van Cobb net iets beter. Het grillresultaat is beter, het toestel is beter afgewerkt en bovendien blijft de onderkant ook tijdens het barbecueën koud, waardoor je ’m makkelijk kunt verplaatsen. De meegeleverde Cobble Stones zijn een gebruiksvriendelijk alternatief voor houtskool. Ze moeten twee tot drie minuten lang branden en doen daarna verder zelf hun werk. Voor beide merken is er een hele reeks accessoires te koop. Bij SA Fire is de keus het grootst.

Andere houtskoolbarbecues

Dat was ronde 1 van het vergelijkende warenonderzoek naar houtskoolbarbecues. Ruikt dit verhaal bij jou ook naar meer? In ACSI FreeLife 5-2017 lees je het uitgebreide resultaat van de overige vier vergelijkingen tussen onder meer de Weber en de Landmann.

bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Houtskoolbarbecues getest

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht