ACSI FreeLife

Menu

Hoe maak je de beste vakantiefoto?

ACSI & cultuur Wil jij straks thuiskomen met de mooiste of origineelste vakantiefoto’s? Ook als je geen professionele fotograaf bent, is het mogelijk om onvergetelijke foto’s te maken. Hoe je dat doet? Wij geven je zeven praktische tips om alle bijzondere momenten van je vakantie op de gevoelige plaat vast te leggen.

Auteur
Bram Kuhnen
Datum
ReactiesReageer
7 tips voor het maken van je perfecte vakantiefoto

Leer je camera kennen

Wanneer je een professionele (spiegelreflex)camera hebt gekocht en je bent geen ervaren fotograaf, dan is dit misschien wel de belangrijkste tip. Leer je camera kennen! Wat kan je met de verschillende functies en hoe pas je dit toe? Oefen dus met de camera voordat je op vakantie aan het echte werk begint. Je kunt zelfs overwegen om een cursus te volgen.

Gebruik je alleen een smartphone om foto’s te maken? Dan staan de instellingen meestal al zo dat er automatisch een behoorlijk mooie foto wordt geschoten. Of je kunt er natuurlijk een filter overheen plaatsen. De kwaliteit is uiteraard wel afhankelijk van de lens en van de software die jouw toestel gebruikt. Bij sommige telefoons kan je de instellingen voor het schieten van de perfecte foto ook handmatig instellen, oefen hier dus ook mee.

Kijk niet altijd in de camera

Even lachen naar het vogeltje … en klik! Waarschijnlijk is dit je herinnering aan de schoolfotograaf of aan de foto’s die vroeger op je verjaardag werden genomen. Kijken in de camera is leuk, maar niet altijd noodzakelijk. Zeker wanneer je een keer niet het hoofdonderwerp van de foto wilt zijn, kan het leuk zijn om juist een keer niet in de camera te kijken. Kijk bijvoorbeeld uit over de stad of loop weg van de camera. Doordat je nu niet alle aandacht opeist, blijft er veel meer aandacht over voor de omgeving op de rest van de foto. Zie je eindelijk dat prachtige gebouw eens staan!

Maak je vakantiefoto vanuit een andere invalshoek

Doe een stapje naar rechts

Nog een manier om de aandacht wat meer op de omgeving te leggen, in plaats van op jezelf. Mensen kiezen er vaak voor om in het hoofdonderwerp van de foto precies in het midden van het beeld te zetten. Maar kies ook eens voor een andere compositie, want daardoor krijg je een foto die veel speelser oogt en krijg je meer diepte in de foto. Doe als fotograaf dus eens een stapje naar rechts, ga door je knieën of ga er zelfs bij liggen! Je bekijkt het te fotograferen plaatje eens vanuit een andere invalshoek en dit levert ongetwijfeld verrassende resultaten op.

Focus op de bewoners

De meeste mensen maken tijdens hun vakantie veel foto’s van zichzelf en van elkaar. Voor een kerkje, op het strand, voor een standbeeld of op een bankje in de stad. Niks mis mee natuurlijk, maar wil je de sfeer en de cultuur van de streek echt vastleggen dan heb je vaak de locals nodig. Wissel je foto’s dan ook eens af met foto’s van lokale bewoners of maak foto’s van lokale evenementen. Zo proef je de cultuur en de sfeer van de streek ook nog als je thuis bent! Vraag van te voren natuurlijk wel altijd even of je een foto mag maken van diegene.

Tijdstip van de dag

Zegt de term ‘het gouden uurtje’ jou iets? En nee, dit is niet het uur waarin je vader zijn oude platencollectie nog eens afstoft op zondagmorgen. Het gouden uurtje is een bekende term bij veel fotografen. Het is namelijk hét geschikte moment voor een geslaagde sfeerfoto met een zachte gloed. Wanneer dit gouden uurtje aanbreekt? Bij zonsopkomst of zonsondergang!

Het Colosseum bij zonsopkomst

Het licht is dan op z’n best en de schaduwen zijn zacht en romantisch. Weten wanneer het gouden uurtje op jouw vakantiebestemming begint? De Golden Hour Calculator laat je precies weten wanneer jij je camera in de aanslag moet houden. Een ander voordeel van fotograferen tijdens dit magische uurtje, is het feit dat je nauwelijks last hebt van andere toeristen op de foto.

Vergeet jezelf niet

Met deze tips ben je zelf bijna een professionele fotograaf geworden en grote kans dat je er ook steeds meer plezier in krijgt. Ga je helemaal op in je nieuwe hobby? Dan is er de kans dat je na afloop zelf weinig terug te vinden bent op de foto. Zorg er dus voor dat je ook zelf af en toe in beeld komt en leer je vriend(in), man, vrouw of kinderen om ook een leuk plaatje te schieten. Of gebruik de zelfontspanner!

Have fun!

Deze laatste tip mogen we je niet onthouden. Want op vakantie draait het toch allemaal om plezier. En dit wil je natuurlijk terugzien op je foto’s. Dus geniet van het fotograferen en leg de lat niet onrealistisch hoog. Niet iedere foto hoeft perfect te zijn en niet iedere compositie hoeft origineel te zijn. En vergeet niet dat er op vakantie nog veel meer te doen is, dan alleen het maken van foto’s. Geniet ook in realtime van de omgeving en van de cultuur!

Win een Panasonic LUMIX fotocamera met je vakantiefoto

Verdwaal je alleen al door te kijken naar je foto in de smalle straatjes van het oude Barcelona? Of heb jij hét perfecte plaatje van geschoten van het Colosseum in Rome? Kortom; heb jij de ultieme culturele vakantiefoto gemaakt? Stuur je foto dan aan ons door. Tijdens de ACSI & cultuur-weken maak je met je leukste, mooiste of grappigste culturele vakantiefoto namelijk kans op een Panasonic LUMIX fotocamera. Het insturen van je foto kan tot maandag 13 augustus 2018.

Doe mee

Praat mee

Praat mee: Hoe maak je de beste vakantiefoto?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht