ACSI FreeLife

Menu

Hobby bestaat vijftig jaar

De Duitse camper- en caravanfabrikant Hobby viert in 2017 haar 50-jarig bestaan. Vijftig jaar na de oprichting werken er meer dan duizend mensen bij het bedrijf. Sinds de oprichting zijn er in het Duitse Fockbek bijna 600.000 caravans en 30.000 campers geproduceerd. Een terugblik op het levenswerk van Harald Striewski.

Auteur
Sander Cox
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
Hobby caravans_1971

“Behalve bij mijn tante heb ik nog nooit een lening afgesloten”, vertelde Harald Striewski, die zijn bedrijf in 1967 begon in het Duitse Fockbek. “In 1965 droomde ik van een zelfgebouwde caravan. Helaas had ik geen geld. Maar mijn tante leende me drieduizend Mark waarmee ik mijn eerste caravan kon bouwen. Ik verkocht hem voor zesduizend Mark, gaf mijn tante haar geld terug en bouwde een tweede die ik eveneens verkocht”, aldus Striewski over de start van zijn bedrijf.

Familiebedrijfje

Pas met de derde zelfgebouwde caravan ging hij op reis naar het Zuid-Franse Saint-Tropez, samen met zijn echtgenote Ingeborg en hun zoon Michael. Gelijk na terugkomst verkocht Striewski ook deze caravan. Hij was dertig toen hij op 1 april 1967 Hobby oprichtte, met als officiële naam ‘Hobby-Wohnwagenwerk Ing. Harald Striewski GmbH’. Het was voor honderd procent een familiebedrijfje. Harald Striewski bouwde de caravans in een garage en zijn echtgenote Ingeborg deed de boekhouding. Al na een jaar was de garage te klein. Striewski kocht tienduizend vierkante meter grond en bouwde hier een kleine loods en namen vier medewerkers in dienst.

Nederlandse markt

In 1974 maakt de Nederlandse markt voor het eerst kennis met Hobby. Het merk werd verkocht door een caravanbedrijf in Arnhem. Er was al snel behoefte aan een professionele importeur en zo ontstond in 1980 Hobby Benelux Caravans. Het eerste modellenpakket van Hobby Benelux bestond uit vier typen: Special, De Luxe, Prestige en Landhaus.

Angela Merkel en Hobby

In ACSI FreeLife 6-2017 lees je nog veel meer over een halve eeuw Hobby. Zo ontdek je onder meer wat bondskanselier Angela Merkel en het Duitse caravan- en campermerk gemeen hebben.

bestel magazine

Praat mee

 1. AM
  A.C. Lamers- Meens

  Wij hebben al vaker een hobby gekocht en hem later voor een nieuw model hobby ingeruild.

  Reageer
  0
  0

Praat mee: Hobby bestaat vijftig jaar

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht