ACSI FreeLife

Menu

Hiswa-Recron eist openstelling campings per Hemelvaart

De aangekondigde versoepeling van corona-maatregelen van het kabinet waarbij de sanitairgebouwen op campings per 1 juli weer open mogen, is niet bij iedereen in de campingsector even goed gevallen. Met name de Hiswa-Recron, die ruim 900 kampeerbedrijven vertegenwoordigt, voelt zich in haar hemd gezet. De branchevereniging van de reissector eist dat het gezamenlijke sanitair op campings al per Hemelvaartsdag (21 mei) open gaat.

Auteur
Sander Cox
Datum
6
6
ReactiesPraat mee
campings corona

De Hiswa-Recron was naar eigen zeggen optimaal voorbereid op openstelling van het gemeenschappelijk sanitair met ingang van Hemelvaart. Samen met 150 ondernemers uit zeven sectoren en de veiligheidsregio’s heeft de branchevereniging daarvoor openingsprotocollen opgesteld.

Uitgebreid corona protocol

“Hierin staan tot in detail strenge voorzorgsmaatregelen beschreven hoe in onze bedrijven wordt omgegaan met de veiligheid om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan”, laat directeur Geert Dijks weten in een reactie op de website van de Hiswa-Recron. Dat werk is nu dus deels voor niks geweest.

Belang Hemelvaart en Pinksteren

De directeur benadrukt het belang van Hemelvaart en Pinksteren voor de reisbranche. “Naast Pasen en de meivakantie wordt nu ook Hemelvaart en Pinksteren (31 mei en 1 juni) door de neus van de ondernemers geboord. Tot 1 juli haalt de sector normaal gesproken meer dan een derde van jaaromzet binnen.”

Om dat verlies aan inkomsten te beperken, zet de Hiswa naar eigen zeggen nu alles op alles om voor elkaar te krijgen toch al met Hemelvaart open te kunnen. Dat betekent concreet dat de ondernemersorganisatie zo snel mogelijk aan tafel wil met het Rijk en de veiligheidsregio’s.

‘1 juli is veel te laat’

De Hiswa is niet de enige partij die zich in het hemd voelt gezet. In het Friesch Dagblad noemt Dirk-Jan Moes van camping De Kooi op Terschelling de termijn van 1 juli veel te laat. De camping zat voor de maand juni naar eigen zeggen al lang vol. Na de persconferentie van het kabinet regent het annuleringen van kampeerders die geboekt hebben voor een periode voor 1 juli. Aan de andere kant stromen juist de boekingen binnen voor de periode vanaf 1 juli.

Campingeigenaren op de Waddeneilanden spreken in dezelfde krant bovendien hun zorgen uit over de mogelijke overcapaciteit op de boten, die de kampeerders naar de eilanden moeten brengen als de campings per 1 juli weer volledig open mogen. De campings roepen daarom om tot zoveel mogelijk spreiding.

Open brief aan Rutte

Ook bij Campingpark De Bongerd in Tuitjenhorn leggen ze zich niet zomaar neer bij het kabinetsbesluit dat de gezamenlijke sanitairgebouwen nog niet open mogen. In een open brief aan minister-president Mark Rutte, de veiligheidsregio Noord-Holland Noord en de burgemeester van Schagen maakt campinghouder Peter Vriend zijn ongenoegen duidelijk. Hij vraagt zich af ‘waarom kledingwinkels, supermarkten en bouwmarkten wel open mogen, terwijl bij ons de veel minder drukke  sanitairgebouwen dicht moeten blijven’.

‘Dan gaan we 11 mei al open’

De campinghouder heeft naar eigen zeggen al de nodige maatregelen genomen, zo laat hij weten tegenover het NH (Noord-Hollands) Nieuws. “Tussen iedere sanitaire voorziening zit een leeg hokje, bij iedere ingang staan desinfecterende middelen en is er één looprichting.” Maar wat als De Bongerd geen duidelijk antwoord krijgt van een van de drie overheden? “Dan gaan we maandag na de meivakantie (11 mei) onze sanitairgebouwen beperkt openstellen.”

Uitnodiging voor de veiligheidsregio

Wouter van der Meer van camping De Zandstuve in Rheeze sluit zich helemaal aan bij de mening van Peter Vriend van campingpark De Bongerd. Hij vindt dat het sanitair met de corona protocollen van de Hiswa al makkelijk eerder open zou kunnen. “Ik nodig graag iemand uit van de veiligheidsregio om te laten zien hoe we ons aan de regels kunnen houden.”

Lees meer over de gevolgen van de coronacrisis op de kampeersector:

Coronavirus: dit moet je weten als kampeerder
Run op campingboekingen na corona versoepeling 

Praat mee

 1. HJ
  HUYBRECHTS Jos

  Ik vraag me af of jullie ook zo positief blijven als je straks het virus opgelopen hebt ? Zowel mijn vrouw als ikzelf hebben met het bewuste virus in het ziekenhuis gelegen en dit ondanks dat we reeds 4 weken vooraf contact met kinderen en kleinkinderen vermeden hebben. Ik wil het niet meer meemaken!. We wonen dan wel in het noordelijkste plaats van Belgiê , maar zelfs vandaag nog is onze 83 jarige buurvrouw opgenomen in het zkhs met corona. Voorzorg is beter dan achteraf te gaan klagen…

  Reageer
  3
  0
 2. jo
  jan oostendorp

  Ik wil graag kamperen met hemelvaart en pinksteren
  Dus dan graag de campings open

  Reageer
  3
  2
 3. AK
  A Kooistra

  Ik snap dat er maatregelen genomen worden maar waarom zijn de openbare toiletten bij tankstations wel gewoon open en mag het op een camping niet . Als er dan regels zijn dan wel graag overal gelijke regels.

  Reageer
  5
  0
 4. Bb
  Bianca vd berg

  Ik vind het ook jammer dat de camping pas 1 juli helemaal opengaat. Miv dit weekend ging wel de ruimte voor het legen van chemische toiletten open Maar hoe zit het nu met het voldoen van stageld? Wij hebben een vaste plaats met winterstalling. Moeten we nu toch volledig voor een heel jaar betalen? We missen nu al 3 maanden camperen? Ik zie graag een reactie van u.

  Reageer
  0
  0
  1. E

   Leven en laten leven ,normaal genieten jullie toch ook van deze camping met stalling . Nu even de camping eigenaren helpen

   Reageer
   0
   0
  2. Sander Cox

   Beste mevrouw Vd Berg,

   Er wordt gewerkt met tegemoetkomingen in de vorm van bijvoorbeeld van vouchers maar over dit soort individuele gevallen kunnen wij geen uitsluitsel geven. Hierover zal u contact op moeten nemen met de desbetreffende camping.

   Vriendelijke groet,

   Redactie ACSI FreeLife

   Reageer
   0
   0

Praat mee: Hiswa-Recron eist openstelling campings per Hemelvaart

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht