ACSI FreeLife

Menu

Getest: vouwstoelen voor op de camping

Als je zo efficiënt mogelijk je caravan wilt beladen, dan kan een lichte en compacte vouwstoel een uitkomst bieden. Moet je bij de keuze voor zo’n stoel inleveren op comfort? Dat probeerden we uit bij 9 lichtgewicht en snel uitvouwbare stoelen.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
vouwstoelen_shutterstock

Campingstoelen horen bij kamperen zoals een trekhaak bij een trekauto. De kampeerwinkel heeft ze in vele maten en soorten voor bijna elk denkbaar doel. Wie in de voortent of in de open lucht graag comfortabel aan een tafel wil zitten, kiest doorgaans een grote opklapbare stoel met verstelbare rug- en armleuningen. Zulke stoelen kosten tussen € 70 en € 140. Vanwege hun constructie zijn deze stoelen echter aan de grote kant en ze zijn niet altijd licht van gewicht.

9 lichte en compacte vouwstoelen

Wie weinig ruimte en laadvermogen in zijn caravan of camper heeft, of alleen met auto en tent gaat kamperen, is wellicht beter af met kleinere vouwstoelen. We hebben negen lichte en compacte vouwstoelen getest, die tussen de € 29 en € 199,50 kosten en tussen de 1 en 5,5 kilogram wegen.

Proefzitten

In onze beoordelingen hebben we gelet op comfort, kwaliteitsgevoel en afwerking, maar ook het gebruiksgemak. Daarnaast hebben we het gewicht en de afmetingen van de ingeklapte stoel meegenomen. Of de gekozen vouw-, of steekconstructies ook na langer gebruik nog goed werken, hebben we in de test niet kunnen vaststellen, want daarvoor hebben we ze te kort uitgeprobeerd. We beseffen ons dat de keuze voor de ideale campingstoel sterk afhankelijk is van je eigen postuur, lengte en gewicht. Met het overzicht van onze bevindingen hopen we je bij je zoektocht op weg te helpen. We raden je aan om voorafgaand aan je aankoop te gaan proefzitten.

Stangenstelsel dat je in elkaar moet steken

De kleinste van het stel is de vouwstoel Orbit van het merk Brunner. Hij weegt net een kilogram en meet opgevouwen slechts 33 x 11 centimeter. Daarmee past hij zelfs gemakkelijk in een rugzak. Net als bij de Savanna van Helinox bestaat het frame uit een stangenstelsel dat je in elkaar moet steken. De verschillende aluminium buizen zijn met flexibele bandjes al aan elkaar gekoppeld en hoef je alleen maar te verbinden. Dat gaat snel en eenvoudig en zorgt ervoor dat de stoel in verpakte toestand compact is. Na het in elkaar steken van de stangen hoef je alleen nog de bekleding aan de bovenste en onderste kanten in te haken.

Compromissen aan het zitcomfort

Natuurlijk zijn er bij de compacte maten en het geringe gewicht van de Orbit wel compromissen gedaan aan het zitcomfort. Zo is de zithoogte met 35 centimeter erg gering, zodat je niet comfortabel aan een tafel kunt zitten. Daarom is de Orbit, die € 59,99 kost en met maximaal 90 kilogram belast kan worden, vooral geschikt voor backpackers en kampeerders die met een tent reizen.

De rest van de vouwstoelen

Nieuwsgierig naar de andere vouwstoelen? In ACSI FreeLife 6-2020 zetten we ze alle negen op een rijtje en lees je welke campingstoelen het beste uit de test komen.

Bestel ACSI FreeLife 6-2020

Praat mee

Praat mee: Getest: vouwstoelen voor op de camping

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht