ACSI FreeLife

Menu

Win een kampeervakantie naar Stiermarken in Oostenrijk!

Heel Nederland en Vlaanderen zijn bedekt met fietsknooppunten, waarmee je eenvoudig zelf een fietstocht kunt plannen. Maar wist je dat het Murtal in Stiermarken (Oostenrijk) zijn eigen fietsknooppuntennetwerk heeft? En ben jij benieuwd wat je moet doen om in aanmerking te komen voor een tweeweekse kampeervakantie? Vergeet dan niet helemaal naar beneden te scrollen.

Auteur
Timo de Boer
Datum
7
7
ReactiesPraat mee
Tom Lamm_Knooppuntnetwerk Murtal_Stiermarken

Het knooppuntensysteem hebben we te danken aan een Belgische mijningenieur die in zijn vrije tijd fiets- en wandelroutes uitstippelde. In Oostenrijk was het Bernd Pfandel van 50plus Campingpark Fisching die de knooppuntroutes in zijn land introduceerde, netwerk Nimm’s Radl Murtal. “Afgekeken van hoe jullie dat in Nederland hebben”, lacht Bernd als we hem ernaar vragen.

Groene hart van Oostenrijk

Zijn camping ligt in het Zirbenland. Deze regio is gelegen in het Murtal dat op zijn beurt weer ligt in Stiermarken, ook wel bekend als het Groene Hart van Oostenrijk. Het heerlijk vlakke landschap wordt hier omgeven door kleine bergen. Dat maakt het uitstekend geschikt om op een ontspannen manier te kunnen fietsen en wandelen.

Natuur en cultuur

Knooppuntennetwerk Nimm’s Radl Murtal ligt als een fijnmazig spinnenweb door de regio en verbindt historische stadjes met de veelzijdige natuur. Zo kun je heel makkelijk je eigen route uitstippelen. En dat allemaal tegen het schilderachtige decor van huisberg Zirbitzkogel.

Met allerlei bezienswaardige kerken en musea komen ook cultuurliefhebbers aan hun trekken. Want onderweg zijn er genoeg bezienswaardigheden om af te stappen. Zo vind je in Judenburg het Puch Museum, waar twee- en driewielige voertuigen te bewonderen zijn van Johann Puch, de grondlegger van de Oostenrijkse auto-industrie. Of beklim hier de 75 meter hoge stadstoren. Na 250 treden heb je een prachtig uitzicht over de stad en omgeving.

Knooppuntnetwerk Murtal

Onderweg bijtanken doe je bij een van de vele gemütliche restaurantjes, waar regionale lekkernijen geserveerd worden. Zoals gerookte forel en Brettljause, een broodmaaltijd met onder meer Murtaler Steirerkäse, huisgemaakte spek en augurken. Racefans brengen natuurlijk een bezoek aan de Red Bull Ring.

Direct starten vanaf de camping

Omdat de hoogteverschillen zeer gering zijn, heb je niet per se een e-bike nodig. Fietsen zijn eventueel te huur bij 50plus Campingpark, dat direct aan de fietsroutes in het kleine dorpje Fisching ligt. Naast fietsroutes beginnen ook Nordic walking- en wandelpaden direct voor de deur.

Knooppuntnetwerk Murtal

De camping in Stiermarken is een plek waar kampeerders vanaf circa 50 jaar – zonder kinderen en honden – in alle rust van hun vakantie kunnen genieten. Je kampeert er op één van de 50 ruime, deels afgebakende en met kiezels bestrooide staanplaatsen die allen beschikken over elektriciteit, water en kabel-tv.

Overnachten in een van de appartementen of bungalows behoort ook tot de mogelijkheden. Je kunt op de camping zwemmen in een grote natuurlijke zwemvijver, met daarom heen ligweiden en een terras.

Smullen van lekkernijen uit Stiermarken

De familie Pfand is een zeer goede ambassadeur voor de regio Stiermarken. Zo hebben ze in het restaurant overwegend Stiermarkse producten. Van wijn en pittenolie tot seizoensgebonden lekkernijen, de gastronomie van het campingpark is een Stiermarkse belevenis.

Knooppuntnetwerk Murtal

In de avond hangt er een gemoedelijke sfeer en kun je genieten van muziek of wissel je ideeën voor uitstapjes uit met andere kampeerders onder het genot van bijvoorbeeld een Zirbeninha, een cocktail van Alpendenjenever. En er zijn ook wekelijkse barbecue-avonden met livemuziek. Of vul je picknickmand met lokale lekkernijen bij de mobiele boerderijwinkel en strijk neer op de enorme bloemenweide. Een heerlijke plek om te relaxen na een dag fietsen door het Murtal.

Win een kampeervakantie naar

50plus Campingpark Fisching

Wil jij op reportage voor ACSI FreeLife naar het mooie Oostenrijkse Zirbenland? Onder de lezers van ACSI FreeLife verloten we een vakantie op
50plus Campingpark Fisching!

Stiermarken_Zirbenland_50plus Campingpark Fisching - Flugbild (c) Bernd PfandlCampingpark Fisching - Flugbild (c) Bernd Pfandl

Inclusief:

 • 14 overnachtingen voor 2 volwassenen
 • 1 restaurantvoucher ter waarde van € 50

Je reist er op eigen gelegenheid heen en overnacht in je eigen kampeermiddel. De periode van de vakantie is naar keuze in seizoen 2022 of 2023 (niet tijdens evenementen). Van je vakantie maak je een verhaal met tekst en foto’s dat in ACSI FreeLife gepubliceerd zal worden.

Wat moet je doen?

Ga naar prijsvraag.camping50plus.info en beantwoord de vraag:

 • In welke provincie ligt het 50plus Campingpark Fisching?

De winnaar wordt door 50plus Campingpark Fisching per e-mail van de prijs op de hoogte gebracht.

Bij een fietsknooppuntennetwerk heeft elk kruispunt een nummer. En langs de routes staan borden die verwijzen naar een volgend knooppunt. Zo kun je zonder gehannes met een kaart heel makkelijk je eigen route uitstippelen, afhankelijk van de lengte waar jij zin in hebt. Bovendien fiets je vrijwel altijd over mooie fietspaden als je gebruik maakt van een knooppuntennetwerk. Zo fiets je veilig langs de mooiste plekjes.

Praat mee

 1. Am
  AG mauritz

  Steiermarken

  Reageer
  1
  0
 2. JV
  Jan en Janneke Vink

  Wij waren al in Steiermark op 50+ Campingpark Fisching. We hebben veel gefietst en genoten in het Steirischen Zirbenland. Natuurlijk ook op de Red Bull Ring en in Piber bij de Lippizaner paarden geweest. Al heel veel reclame voor Bernd gemaakt en dat willen we nog wel een keer!

  Reageer
  1
  0
 3. JR
  Jaap Rozekrans

  Ik ben diverse keren met de camper in Oostenrijk geweest en heb daar regelmatig gefietst. Ik blijf Stiermarken ook er mooi vinden

  Reageer
  1
  0
 4. VT
  Vaes Tony

  Beste

  Ik heb Oostenrijk jaren verkend met de motor en kan bevestigen dat er pareltjes van fietspaden terug te vinden zijn. Na het beëindigen om met de motor te toeren is het fietsen mijn nieuwe hobby. Dus Oostenrijk zal er zeker bij zijn.

  Reageer
  0
  0
 5. JB
  Joke Boksman

  Ligt in stiermarken

  Reageer
  0
  0
 6. WO
  Walter Ooghe

  Ik kom al veel jaren in Oostenrijk – voornamelijk in de winter.
  Maar de regio Steiermark oogt mij fantastisch.

  Reageer
  0
  0
 7. MP
  Maarten Pakvis

  Wij komen al jaren in Oostenrijk met de caravan en de fietsen en hebben al heel wat fietspaden gehad.
  De fietsknooppunten zijn duidelijk aangegeven en komen langs heerlijke gasthaus.
  Dit jaar staat Oostenrijk weer op de verlanglijst.

  Reageer
  1
  0

Praat mee: Win een kampeervakantie naar Stiermarken in Oostenrijk!

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht