ACSI FreeLife

Menu

Fietsen mee op kampeervakantie

Of je nu met een camper of caravan gaat kamperen, je neemt sowieso je geliefde fiets mee. Maar waar laat je die nu het beste? In het nieuwe ACSI FreeLife magazine (3-2017) besteden we veel aandacht aan fietsen. En ook het meenemen van je fietsen komt aan bod.

Auteur
Katinka Schippers
Datum
ReactiesReageer

In het drieluik over het vervoer van je fietsen vergelijken we drie dragers  die je zowel op je caravandissel als op de trekhaak van je auto kunt bevestigen. En we vertellen welke fietsdragers je kunt gebruiken als je met een camper reist. Maar we beginnen met een onderzoek naar de beste plek voor je fietsen als je met een caravan op pad gaat.

Wegligging

Wie van fietsen houdt, wil natuurlijk graag op vakantie ook zijn eigen fiets rijden. En wat ligt er dan meer voor de hand dan je fiets in, achter of voor op je caravan mee te nemen? Wanneer het laadvermogen het toelaat, houdt niets je nog tegen en resteert alleen nog de vraag: vervoer ik de fietsen in of buiten de caravan? Aan de hand van onze eigen testresultaten laten we je zien wat de verschillende mogelijkheden zijn en welke invloed de plaatsing van je fietsen heeft ten opzichte van de wegligging van de caravan.

Binnen in de caravan kun je fietsen veilig en schoon vervoeren, maar het is de vraag of je caravanmeubilair er blij mee is. Om beschadiging te voorkomen is het daarom belangrijk ze goed vast te zetten. Sommige caravans hebben de luxe van een garage achterin waar je de fietsen gemakkelijk inrijdt. Andere kampeerders zijn aangewezen op een oplossing buiten de caravan.

Kogeldruk

Naast het laadvermogen moet je ook letten op de kogeldruk. Een te lage kogeldruk is nadelig voor de stabiliteit van de combinatie. Maar ook een te hoge disseldruk kan verkeerd uitpakken wanneer de sturende en aangedreven voorwielen te weinig grip krijgen. Op het typeplaatje van de trekhaak kun je de maximale kogeldruk (S) terugvinden. Een caravan moet zodanig worden beladen dat het zwaartepunt zo dicht mogelijk bij de as ligt. Idealiter ligt zware bagage in het midden van de caravan. Hoe verder van de as, des te meer de bagage het rijgedrag beïnvloedt.

Slingerproeven met Al-Ko

Waar plaats je dan de drager? Op de dissel of achterop? En welke invloed heeft die plaatsing op het rijgedrag van je caravan? ACSI FreeLife heeft met experts van Al-Ko een aantal slingerproeven uitgevoerd om daar achter te komen. In de fietsspecial van ACSI FreeLife 3-2017 lees je er alles over.

bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Fietsen mee op kampeervakantie

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation