ACSI FreeLife

Menu

Stoer buitenkoken: de Dutch Oven

ACSI kookt logo introWil je op de camping een keer wat anders dan barbecueën? Dan is een Dutch Oven misschien wel iets voor jou. Een vuurschaal, een driepoot en een houtvuur; meer heb je niet nodig voor deze stoere variant van buitenkoken!

Auteur
Olle Vastbinder
Datum
ReactiesReageer
dutch oven

Een Dutch Oven (DO) is een grote, gietijzeren pan met deksel. Je kunt van alles in deze veelzijdige pan bereiden, want je kunt er in bakken, stoven, sudderen, koken en braden. Koken met een Dutch Oven geeft dat echte, sfeervolle buitenkookgevoel en is dan ook ideaal voor op de camping.

Welke Dutch Oven moet ik hebben?

Op internet zijn Dutch Ovens in verschillende merken en maten verkrijgbaar. Maar waar moet je op letten? Het blijft lastig om een keuze te maken, maar chef-kok Mieke Voshol van Buitenkokers weet uit eigen ervaring én van andere buitenkokers dat de meeste Dutch Ovens goed zijn. ‘Zelf heb ik meerdere Dutch ovens van QVIST, maar ik weet dat de DO’s van Grills & Stoves en van Bushcraftshop ook heel goed en betaalbaar zijn.’

Welke maat pan?

De inhoudsmaat van een Dutch Oven komt, hoewel de naam anders zou doen vermoeden, niet overeen met ons metrieke stelsel. Er wordt gebruik gemaakt van de term qt, wat staat voor ‘quart’ of ‘a gallon’. Dit is ongeveer 950 ml. De meest gebruikte maat is 3 qt.

3 qt is geschikt voor 1 tot 2 personen
6 qt is geschikt voor een gezin (ca. 4 personen)
9 qt is geschikt voor 5 tot 10 personen.

Wil je op de camping of thuis kunnen koken met de Dutch Oven, dan is 6 qt zeer geschikt. Heb je een groot gezin of prikken je kampeerburen graag een vorkje mee? Kies dan een DO van 9 qt. Er zijn nog grotere pannen, maar deze zijn echt voor grotere groepen, minder handig en natuurlijk zwaarder. Een DO van 6 qt of 3 qt is daarnaast heel geschikt om vers brood in te bakken.

Met of zonder pootjes?

Als je eenmaal een Dutch Oven hebt gevonden die voldoet aan jouw wensen, dan sta je nog voor het volgende dilemma: pootjes of geen pootjes? Als je de pan altijd boven een vuur gaat hangen of op een barbecuerooster wilt plaatsen, dan is het praktisch om voor een DO zonder pootjes te kiezen. Wil je de ovens kunnen stapelen en er briketten onder kunnen leggen, kies dan voor een DO met pootjes.

Tips

  • Op een Dutch Oven kun je kooltjes leggen, maar dan moet de deksel wel een opstaande rand hebben. Let hier dus op bij aanschaf van je pan, want bij pannen zonder opstaande rand vallen de kooltjes eraf.
  • Een paar goede ovenhandschoenen en een deksellifter zijn geen overbodige luxe.
  • Op kokosbriketten kun je prima koken, deze worden gemaakt van kokosschillen en zijn beter voor het milieu dan houtskool.

Heb jij een Dutch Oven en maak je daar lekkere gerechten in klaar? Deel dan jouw favoriete recept en maak dan kans op een Caravanity Campingkookboek!

Bron: Buitenkokers.nl

Praat mee

Praat mee: Stoer buitenkoken: de Dutch Oven

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht