ACSI FreeLife

Menu

Duitsland mag oude diesels weren uit de stad

Het zal je niet ontgaan zijn; afgelopen week deed de rechter in Duitsland uitspraak over het weren van diesels in de Duitse steden. Dieselvoertuigen die niet voldoen aan de Euro-6-norm, kunnen op den duur worden geweerd uit de stad. Dit alles om de luchtkwaliteit in Duitse steden te verbeteren. Wat gaat er veranderen?

Auteur
Esther Schaap
Datum
dieselvoertuigen

Gevolgen

De uitspraak heeft gevolgen voor iedereen die een dieselvoertuig heeft met een Euro-5-norm of lager. Dat betekent dat je camper uit 2015 moet zijn of jonger om (gedeeltes van de) Duitse binnensteden in te mogen rijden. De maatregel wordt gefaseerd ingevoerd. In Stuttgart mag het rijverbod niet eerder zijn doorgevoerd dan 1 september 2019.

Milieuzones

In veel Duitse steden gelden al milieuzones waar oudere diesels niet toegestaan zijn. Onder andere Berlijn, Keulen, Frankfurt en München hebben al eerder maatregelen getroffen. In gedeeltes van deze binnensteden geldt nu dat je er met een diesel met een Euro-3-motor niet in mag. Na de uitspraak van de rechter van deze week, mogen ook deze steden de norm aanpassen en nieuwere diesels, met een Euro-4 of Euro-5-motor weren. Ook Nederland heeft twee steden waar dieselpersonenwagens uit 2000 of ouder niet welkom zijn; Rotterdam en Utrecht. Arnhem wil diesels uit 2003 of ouder gaan weren uit de binnenstad.

Wat vind jij van deze uitspraak?