ACSI FreeLife

Menu

Dit moet je weten voor je vertrekt

De mores op de Europese wegen is in ieder land weer anders. En verkeersregels veranderen nu eenmaal af en toe. Daarom een korte update.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
1
1
ReactiesPraat mee

Je moet het maar net weten…

Geen oortjes in Frankrijk

Vanaf 1 juli 2015 wordt het gebruiken van oortjes of hoofdtelefoons verboden aan het stuur in Frankrijk, niet alleen in de auto, maar ook op een tweewieler en zelfs op de fiets. In de auto is het zelfs verboden om de muziek zo luid te zetten dat je de omgevingsgeluiden niet meer hoort (en ’s nachts met het raam open). Je mag ook geen telefoon meer bedienen. Het niet-handenvrij gebruiken van je telefoon is trouwens zowat overal in Europa verboden.

En de Fransen krijgen nog een verbod opgelegd: ze mogen niet langer roken in de auto wanneer er een minderjarige bij zit. Een zelfde wet is al van kracht in bepaalde provincies van Canada, in Cyprus en in Griekenland. Er wordt ook over nagedacht in Finland, Ierland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

Noodgang vrij

Sinds 2012 verplichten verschillende landen (Duitsland, Oostenrijk, Slovenië, de Tsjechische Republiek en Zwitserland) om een noodgang vrij te maken in files. Dat betekent dat alle voertuigen op de linkerrijstrook zo ver mogelijk naar links moeten rijden en die op de rechterrijstrook (of op de middelste) moeten naar rechts uitwijken of zelfs op de pechstrook gaan rijden. Het doel is om voertuigen van de nooddiensten een gemakkelijke doorgang te verlenen.

Nieuwe tol in Zweden

Tot begin dit jaar hoefden auto’s met een buitenlandse nummerplaat geen tol betalen in de steden Göteborg en Stockholm. Maar dat is verleden tijd. Sinds 1 januari 2015 betaalt iedereen. Elke nummerplaat wordt gescand en een factuur wordt automatisch naar de eigenaar van de auto gestuurd, zelfs in het buitenland.

Het systeem wordt beheerd door ePass 24, waar je je kan inschrijven om de factuur op elektronische wijze te ontvangen en een betaalmethode te kiezen met minder administratieve kosten. Dezelfde automatische tol wordt toegepast op de bruggen van Motala en Sundsvall, waar je sinds dit jaar moet betalen.

Dartford Crossing

Je kunt voor de Dartford Crossing (de tunnel en brug over de Thames, via de ringweg M25) niet meer bij de slagbomen betalen. Je kunt nu alleen nog voor- of achteraf betalen. Eenmaal gepasseerd kun je nog de volgende dag tot middernacht betalen. Je kunt prepaid, online of per telefoon betalen. Let op: een boete kost GBP 80. Meer informatie over deze situatie vind je hier.

Bron: autogids.be

Confidental Infomation