ACSI FreeLife

Menu

Dit is het Testteam Levensgenieters 2020!

In augustus gingen voor het vierde jaar op rij vier testteams op pad voor de ACSI FreeLife TestTour. Bestemming van deze editie: de Oostenrijkse deelstaat Karinthië. In het zonnige zuiden van Oostenrijk testten ze daar een nieuwe Volvo met Fendt-caravan aan de haak. We stellen hierbij het testteam Levensgenieters aan je voor: Joke (64) en Rob (66) Riksen.

Auteur
Timo de Boer
Datum
ReactiesReageer
Team Levensgenieters ACSI FreeLife TestTour 2020

Kampeerders met ervaring

Joke en Rob komen uit het Westland en zijn al 43 jaar getrouwd. Vanaf 1978 hebben ze op zeer verscheidene wijze en veel overgave en plezier gekampeerd. Dit zijn dus kampeerders ‘met ervaring’ die nog steeds openstaan voor nieuwe ervaringen. Karinthië stond al heel lang op hun wensenlijst, dus met deze testreis gaat die wens in vervulling. Dat daarbij gebruik mag worden gemaakt van een spiksplinternieuwe Volvo en Fendt, maakt het voor hun natuurlijk alleen maar leuker.

Kunnen jullie wat meer vertellen over jullie kampeerverleden?

Joke: “Mijn eerste kennismaking met kamperen was ergens op mijn 24e, toen ik met Rob en mijn broer en zijn vrouw, met een geleend bijzonder oud puptentje in Frankrijk in de Haute Jura ging kamperen. Dat die oude tent halverwege de vakantie door midden scheurde tijdens een hevige onweersbui, mocht de pret niet drukken. Met ducttape en een aantal klemmen maakte Rob de tent en hebben wij nog een heerlijke tijd gehad op die kleine Franse camping.”

Rob: “Mijn eerste ervaring met kamperen was toen ik vijf was. Met mijn ouders en broer gingen we met een gloednieuwe en zeer in de mode zijnde bungalowtent in een VW-kevertje helemaal naar Luxemburg. Toen wij op de compleet verlate en totaal verregende camping aankwamen probeerde mijn vader – die qua techniek in het algemeen en qua tenten in het bijzonder, twee linker handen had – in een hevige regenbui de tent op te zetten. Dit mislukte werkelijk compleet.”

Ingestort en verzopen

“Na een tentworsteling van een paar uur gaf vader het op, liet de half ingestorte en compleet verzopen tent staan en reed met ons naar de dichtstbijzijnde herberg. De blije herbergier liet de volgende dag de tentdelen drogen en heeft er nog heel veel jaren plezier aan gehad, getuige de jaarlijkse vakantiekaarten die wij van de vriendelijke man ontvingen. Het moge duidelijk zijn, dat ik in mijn jeugd met vaders en moeders geen verdere campingavonturen meer heb beleefd. Mijn eerste echte kampeeravontuur was de door Joke aangehaalde kampeervakantie in de Haute Jura, ik was toen 26.”

Balzaal met slaapcabines

“Na de Haute Jura vakantie kochten wij het volgende jaar een tweedehands, grote – zeg maar extreem grote – bungalowtent. Dat vroeg bij het opbouwen en afbreken telkens wel enige tijdsinvestering, maar je bent jong en kunt de hele wereld aan dus zo’n tent moet geen probleem zijn. Als ’ie eenmaal stond, had je een balzaal met slaapcabines. We wisten gelijk waarom het ‘bungalowtent’ heette. Leuke vakanties mee doorgebracht in Frankrijk en Zwitserland.”

Van tent naar vouwcaravan

“Omdat die bungalowtent toch wel veel tijd vroeg om te worden opgebouwd en afgebroken, zijn wij overgestapt op een Scout vouwwagen. Helaas hebben wij daar maar een jaartje plezier van kunnen hebben. Toen wij de Scout hadden uitgeleend aan hele goede vrienden, kregen wij na een dag een telefoontje dat de Scout enigszins in het ongerede was geraakt, ofwel total loss was verklaard. Gelukkig mankeerden de vrienden niets en dat is veel belangrijker.

Omdat bij ons het kampeervirus echt had toegeslagen, kwam na de Scout vouwwagen een Esterel vouwcaravan van circa 20-jaar oud, die door mij helemaal is gerestaureerd. Daar hebben wij met onze zoon zeker tien jaar heel veel plezier van gehad. Wat een mooi apparaat was dat. Op iedere camping waar wij aankwamen hadden wij gegarandeerd veel bekijks. Die Esterels kwamen zeker in Nederland niet erg veel voor.”

Van caravan naar camper

Joke: “Na de Esterel-ervaringen vonden wij het tijd worden voor een ‘echte’ caravan en dat werd achtereenvolgens tweemaal een Bürstner Ventana en een Adria Adiva 543UL. Die Adria beviel enorm, mede door zijn unieke garage met grote toegangsdeuren (zoals bij campers) waar je heel veel bagage in kwijt kon, alsmede de indrukwekkende interieurruimte. Eind 2015 hebben wij hem na acht fijne jaren gebruik verkocht, om na 35 jaar eens andere vakanties te ondernemen.”

Rob: “Maar als het kamperen je in je bloed is gaan zitten, ga je de kampeervrijheid en gezelligheid op de camping missen. Na lang wikken en wegen hebben we in 2019 een tweedehands Benimar camper aangeschaft. Zowel de caravan als de camper kent zijn eigen karakteristieke dynamiek en wij zijn nu in de fase van het ontdekken wat de specifieke dynamiek van de camper is.”

Waarom hebben jullie je aangemeld voor de ACSI FreeLife TestTour?

Rob: “Eigenlijk deden wij het voor de lol. Ons werd op de Kampeer en Caravan Jaarbeurs in Utrecht gevraagd of wij aan de TestTour wilden meedoen. Gratis op vakantie naar Karinthië met een spiksplinternieuwe auto en caravan die je onderweg mag testen. Wie wil dat nou niet? Ik moet eerlijk zeggen, dat wij er absoluut niet op gerekend hadden, dat wij door de ACSI FreeLife-redactie geselecteerd zouden worden. Dat is toch fantastisch?”

Team Levensgenieters ACSI FreeLife TestTour 2020

Wat is voor jullie belangrijk aan een caravan?

Joke: “Wat voor mij belangrijk is, is het comfort, de ruimte en sanitaire- en kookvoorzieningen. Dus ik ga letten op de kwaliteit van de bedden en het zitcomfort van de banken en hoeveel gemak je hebt in de keuken, maar ook hoe ruim en slim is de douche en toilet zijn gebouwd.”

Rob: “Gezien mijn lengte van 1.91 meter moet er voor mij echt genoeg hoogte en ruimte zijn. Dus bedden moeten lang genoeg zijn en niet te smal en er moet voldoende stahoogte zijn. Het mag overdreven klinken, maar ik heb de gewoonte om iedere dag – ‘s morgens en ’s avonds –  een half uurtje lichaamsoefeningen te doen en daar heb ik best wel wat ruimte voor nodig. Verder kijk ik altijd of dingen doordacht en met zorg zijn gemaakt. Kort gezegd de kwaliteitsbeleving is heel belangrijk voor mij.”

Fendt Tendenza 515 SG

Hoe ziet jullie ideale dag eruit op kampeervakantie?

Rob: “De ideale vakantiedag wil voor ons niet zeggen ‘lekker op je krent blijven zitten’, maar dingen ondernemen, nieuwe ervaringen opdoen en mensen ontmoeten. Dat kan variëren van een leuke wandeling of een mooie stad of plaats bezoeken, een stuk fietsen, genieten van een heerlijke lunch of diner ergens in een schilderachtig dorp. Maar ook een stukje varen of zwemmen indien mogelijk. Wij zijn ondernemende levensgenieters.”

Joke: “Wij zoeken vaak plekken op waar water is, dat kan de zee zijn of een mooi meer. Maar wij houden ook van de bergen of een mooi glooiend landschap. Dat is niet altijd makkelijk te combineren, dus vaak bezoeken we meerdere bestemmingen in één vakantie. Tijdens de kampeervakanties nemen wij wel de tijd om heerlijk te ontbijten, liefst lekker in het ochtendzonnetje, waarbij wij dan ook de mogelijkheden van de dag doornemen.”

Naar welke bestemmingen gaan jullie het liefst?

Joke: “De eerste tien jaar dat wij kampeerden zijn wij altijd naar Frankrijk gegaan. Iedere keer naar een ander gedeelte. Wij hebben Frankrijk leren waarderen als een land met grote landschappelijke en culturele verschillen per regio. We vinden ook Zwitserland een prachtig land, met indrukwekkend mooie bergen en meren. Echter, geen goedkoop land. Omdat Rob zijn jeugdvakanties vooral in Italië doorbracht en die jeugdherinneringen nogmaals wilde beleven, zijn wij een groot aantal malen naar Italië op kampeervakantie geweest. De mensen en sfeer zijn heerlijk relaxt en het land en cultuur fantastisch. Italië staat daarom voorlopig bij ons wel op nummer één.”

Rob: “Zoals Joke zegt, heeft Italië ons hart veroverd. Dat wordt mede veroorzaakt, door de vrienden die wij daar hebben wonen. Maar wat frappant is, dat is als wij naar Italië rijden, wij vaak verkeersborden zien die naar Karinthië wijzen en wij al jaren tegen elkaar zeggen ‘dat gaan wij zeker een keer doen’.”

Team Levensgenieters ACSI FreeLife TestTour 2020

Jullie gaan op pad als testers voor ACSI FreeLife. Wat verwachten jullie van de reis?

Joke: “Wij verwachten enorm te worden verrast door wat er allemaal in Karinthië is te zien en te beleven en hopen prachtige tochten door de bergen en langs of over de meren te kunnen maken. En uiteraard hopen we op bestendig mooi weer”.

Rob: “Ik ben erg benieuwd naar hoe de combinatie Volvo XC60 en Fendt Bianco gaat bevallen en ben erg nieuwsgierig naar de technische ontwikkelingen van de huidige caravans. Want komen ze qua interieur dichter bij de campers, kun je ze bijna even snel inpakken en verplaatsen, rijden ze even stabiel? Het gaat dus een vernieuwde kennismaking worden. En misschien moeten onze meningen wel worden herzien?”

Team Levensgenieters ACSI FreeLife TestTour 2020

Beleef Karinthië met Joke en Rob!

Je leest uitgebreid over de avonturen van de Levensgenieters in ACSI FreeLife magazine 2-2021. Van november 2020 tot en met mei 2021 kun je genieten van alle video’s en blogs van de ACSI FreeLife TestTour in Karinthië. Alles verschijnt in het speciale dossier. De video’s vind je ook nog eens allemaal terug in onze vernieuwde YouTube-playlist! Ondertussen houden we je natuurlijk graag op de hoogte via onze nieuwsbrief en Facebookpagina. Abonneer je en vind ons leuk, dan mis je niets!

Bestel magazine

 

Praat mee

Praat mee: Dit is het Testteam Levensgenieters 2020!

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht