ACSI FreeLife

Menu

Kamperen in de Hollandse herfst

We zitten midden in de herfst. De dagen zijn kort, nat en koud. In dit seizoen staan de meeste caravans droog in de stalling. Toch zijn er mensen die juist nu neerstrijken op de camping. ACSI FreeLife zocht ze op.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Kamperen in de herfst

Tekst & foto’s: Max de Krijger

‘Pas in het voorjaar vertrekken we weer’

De mover reageert niet op de afstandsbediening en dus wordt het op deze frisse dag toch nog zweten. Hennie en Melvin Te Lintum zijn bezig zich te installeren op Natuurcamping De Olde Bârgen in Dwingeloo. Pas in het voorjaar zullen ze hun spullen weer inpakken en verkassen naar een andere plek. Ze wonen in de Noordoostpolder en deze kampeerstek is niet ver uit de buurt.

“We zullen hier om het weekend zijn. Het is gewoon ontzettend fijn om in dit seizoen te kamperen. Kijk eens naar die kleuren in het bos. Je ziet eekhoorns, spechten en Vlaamse gaaien, gewoon op de camping. Het is niet zo warm, dus je doet gewoon veel meer. We gaan graag mee op fakkeltochten en wandelen veel. We fietsen ook, vanaf deze camping ga je zo het bos in.

’s Avonds kijken we televisie of doen we spelletjes zoals Qwixx en andere dobbelspellen. Met het geluid van de druppels op het dak is dat gewoon heerlijk. Met kerst en tijdens jaarwisseling zijn we ook hier”, vertelt Melvin terwijl hij de Bürstner waterpas zet.

Kamperen in de herfst_caravan manoeuvreren_moverHennie en Melvin manoeuvreren de caravan samen

Min 20 graden

Het uitpakken van de auto en het tijdelijke huis gezellig maken is nu de volgende taak. Ze zien ernaar uit en nemen graag de vooroordelen weg. “Nee, het wordt echt niet klam in dit seizoen. In twee tellen is alles droog met onze gaskachel. En nee, we willen niet in een huisje verblijven. Dat is niet alleen duurder, maar je gaat ook minder snel naar buiten. En je hebt hier gewoon je eigen spullen bij je. Natuurlijk heeft kamperen in de herfst en winter ook een keerzijde. Zo hebben we al eens min twintig graden gehad. Alles was bevroren. Maar we houden ervan”, vertelt Hennie vrolijk.

‘Onze familie snapt niet dat we dit doen’

Tegenover de Te Lintums kamperen Henk en Sjoeke Doornbosch in hun Fendt Opal. “Kamperen in de herfst en winter doen we al meer dan tien jaar. Tot vorig jaar gingen we naar Winterberg, maar door de lockdown zijn we hier terechtgekomen. En dat beviel goed, daarom zijn we hier voor de tweede keer.

Deze camping is maar 45 kilometer bij ons huis vandaan, dus kunnen we ad hoc vertrekken. Sneeuw is mooi, toen vorig jaar alles wit was zijn we hier meteen heen gegaan. Wat een heerlijk sfeertje was dat. En als we na een paar dagen weer terug naar huis gaan, sluit ik het water en gas af. Ook wanneer er geen sneeuw ligt of vorst is.

Rust en natuur zijn de redenen waarom het echtpaar graag kampeert. “Er is van alles te zien op de camping, vooral veel vogels. We hangen daarom pinda’s en vetbollen op. We staan om tien uur in de ochtend op. Verder doen we hier weinig. We wandelen en de volgende keer nemen we de mountainbike weer eens mee. In de avond spelen we rummikub. Dat gaat prima in deze caravan, die goed geïsoleerd is.”

Kamperen in de herfst_samen in de caravanHenk en Sjoeke in hun Fendt Opal caravan

Zware kachel

De boel warm houden in het laagseizoen is echt Henk zijn ding. “We hebben vloerverwarming die geen zes, maar tien ampère is. En een zware kachel. Want we hebben al eens min 21 graden gehad”, vertelt hij over hun winterse avonturen. “We hebben twee gasflessen met een duoregelaar. Is de ene fles leeg, dan gaat hij automatisch over op de andere. Dan hoef ik ’s nachts mijn bed niet uit. De voortent is gemaakt voor winterse omstandigheden, met een sterk frame, een dikker dak en het loopt schuiner af dan andere voortenten. Dus laat die sneeuw maar komen!”

Bij vorst kan de schotel op het dak vast komen te zitten. Henk moest daarom eens met de föhn het dak op om de boel weer te ontdooien. “Daarom hebben we nu een tweede schotel. Dat is inderdaad behoorlijk doordacht. Noem ons maar ervaren kampeerders die houden van luxe”, zegt Henk. Niet iedereen begrijpt ook hun liefde voor winters kamperen. “Onze familie snapt niet dat we dit doen.”

Praat mee

Praat mee: Kamperen in de Hollandse herfst

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht